torsdag 30. oktober 2008

10 ting jeg vil gjøre i helgen

Helgen min begynte i dag, siden det er planleggingsdag i barnehagen i morgen. Her er lista over 10 ting jeg har lyst til å gjøre i helga:

 1. Ta med gullgutten på trilletur langs Akerselva, og innom Nøstebarnbutikken på Sagene/Bjølsen, i morgen.
 2. Bake grove lunsjrundstykker.
 3. Finne anleggsangene mine på iTunes, og lage en ”mixed tape” på iPoden
 4. Plante påskeliljeløkene jeg kjøpte denne uka. Skal ha de i hekken utenfor terrassen, kommer til å bli så fint når de gule blomstene stikker ut blant bare kvister i april en gang. Dog hadde det vært en fordel om snøen smeltet først, for det blir litt rart å plante løker i snøvær....
 5. Finne på en koselig måte å feire at gullgubben og jeg har vært kjærester i åtte på lørdag!
 6. Kjøpe Madonnaliljer til Allehelgensdag på søndag.
 7. Ta en stille søndag med en tur ut. Og tenne lys og minnes bestefedrene våre når det mørkner.
 8. Blogge litt. Har noen upubliserte lister på gang, må bare få 10 punkter på alle sammen først.
 9. Det hadde også vært gull om jeg fikk satt opp en (handle)liste over hva som mangler til kjellerstua. Vet at vi mangler noen lamper, trenger noen sofaputer og evt noen pledd og telysestaker.
 10. Så fort denne listen er publisert, da tasser jeg opp på badet for å ha hjemme-SPA.

God helg!

Våre 10 beste kjøp til babyenDa vi ventet gullgutten, var det ingen grenser for hor mye stæsj man bare måtte ha til babyen. Noe skaffet vi oss, mye droppet vi bare, og noen behov oppsto etterhvert. Når sant skal sies, har jeg slitt litt med å finne 10 ting som fortjente "best buy" stempel. Det er klart at seng, bilstol og litt sånt har vært helt nødvendig, men jeg tenker at typen seng har ikke spilt så stor rolle. Kunne like gjerne har valgt en annen. Her er derimot 10 spesifikke kjøp vi har vært veldig fornøyde med:

 • Ulltøy! Fra Janus og Nøstebarn. Ulltøy er den absolutte vinner.
 • Vogna vår, en limegrønn EasyWalker Sky (populært kalt Skaywalker'n). Eneste stedet gullgutten vil sove på dagtid.
 • Tøybleiene. Vi bruker stort sett Thirsties Fab Fitted, og er kanonfornøyd.
 • Stellematta fra IKEA. Helt perfekt på baderomsbenken vi hadde i Trondheim
 • Bæretøy! Ringslynga i brun duponisilke. Og Meitaien, en custom Taitasi Deluxe. Den er så vakker!
 • Babysoveposen (babysafe) fra Gaia & Ko. Perfekt for gullgutten, som sov som en propell og stadig var å finne i vonde posisjoner uten dyne på. Lettere for han å finne roen i en slik pose, samtidig som den holdt ham varm.
 • smekkene fra SparKjøp. Uten disse hadde det vært enormt mye klesvask.
 • soveskinnet. I senga og i vogna. Lunt og godt.
 • Materialene til ammeputa, som jeg sydde selv. Fikk ikke til å amme uten denne.
 • Materialene til leketeppet, som jeg sydde selv. Mye finere enn noe kjøpeteppe.

Får se om jeg får ånden over meg og lager en "se hva jeg har laget-liste", og da må jo de to sistnevnte være med :)

10 julegavetips med litt ekstra omtanke 1. Indisk sjal med glassperler, eller noe annet flott fra UNICEF. Mye fint i nettbutikken deres.
 2. Gaven jeg drømmer om å få: Å bli sendt på SPA/kino/ut å spise, mens noen passer gullgutten og tar en real husvask! Hvis du har overskudd, blir nok mange glad for et gavekort på en hjelpende hånd.
 3. Hva med en utedo til en svigermor som har alt? Gaver som forandrer verden er et flott konsept.
 4. Jeg vet at IKEA har et greit utvalg av kurver i rotting og sånt. Hva med å fylle opp en kurv med gode (Lokale? Økologiske? Fairtrade?) produkter? Forslag kan være en god olje, mørk sjokolade, en spesiell (nykvernet) kaffe, ekte vaniljeekstrakt, en god ost, spekemat, vin eller egentlig hva som helst som du tror mottageren vil sette ekstra pris på. Bondens marked og lokalmatbutikker har mye godt.
 5. Har du egne barn, tantebarn eller fadderbarn? Til en baby: Deilig og varmt ulltøy. Janus har i en ok pris og finnes i de fleste babyutstyrsbutikker, samt på obs!. Luksusvarianten er fra Nøstebarn (i alle fall min mening)
 6. Til et større barn: Ulltøy duger helt fint her også. Men større barn synes jo at klær er kjedelig, så hva med en tur i svømmehallen (f. eks Pirbadet), på kino eller en kosekveld hjemme hos deg, hvor dere baker boller, lager kakao og ser en film sammen.
 7. Grønn hverdag har en liste over julegaveforslag fra A til Å, her er det bare å velge og vrake.
 8. Et fotoalbum, en scrapbook eller en fotokalender. Eller du kan finne frem et gammelt bilde som det er knyttet minner til, og sette i en fin ramme og gi bort. Kanskje er man flink til å fotografere selv også?
 9. Gaver som gleder flere i en husstand: Gaveabonnementer på Donald Duck, et familiespill, et varmt pledd til sofaen.
 10. Til kjæresten: en dag med komplett oppvarting. Få unnagjort en ting som h*n har ventet lenge på å få gjort, men aldri rukket. Fotmassasje. En reisereprise til et sted dere har vært før, for å mimre litt. Konsertbilletter. En ”mixed tape” over kjærestens favorittsanger, eller sanger som er spesielle for forholdet deres.

Og noe så sjeldent som et 11. tips, for den som har uendelig mye tid mellom hendene: lag noe selv! Strikk votter, broder en duk, mal et bilde, træ smykkeperler på en fin snor, lag cookies og legg i en vakker boks. I fjor sydde jeg ammepute til søstera mi, og hun hadde strikket drakt til gullgutten min. Så flotte gaver! Julekveldens høydare er å pakke ut de hjemmestikkede ullsokkene fra Bestemor, og jeg blir fremdeles rørt over det vesle, røde hjertet lillebroren min hadde brodert til meg i håndarbeidstimene på barneskolen. Neste år er gullgutten stor nok til å få utfolde seg med pensel og farger på lerret, det blir spennende.

Hvis du ikke kan lage ting selv, finnes det nok av dem som gjør det. Herved tipser jeg om det utrolige nettstedet etsy.com, som er et slags basarområde for hjemmelagde saker og ting fra hele verden. Jeg blir oppslukt hver gang. Den fine veska mi er kjøpt der.

Når jeg ser på lista over, mener jeg at jeg har funnet mange fine forslag. I alle fall ikke et eneste tips om elektroniske leker, prinsessejuggel eller syntetiske slips. Mye her er funnet i nettbutikker, men jeg vil tro det er mulig å finne slike ting i vanlgie butikker også. Straks jeg har publisert denne lista, skal jeg snike meg tilbake til UNICEF-butikken, for det sjalet var bare lekkert, lekkert, lekkert! Og det vil passe perfekt over min svigerinnes skuldre ;)

onsdag 29. oktober 2008

10 trinn til hjemme-SPAEn gang i tidene var søndagene mine faste hjemmeSPA-dager. Jeg kunne sove til jeg våknet av meg selv, spise frokost så raskt eller så lenge jeg ville, og deretter ta en real treningsøkt. Når den var ferdig, var det klart for en deilig time og to på badet. Etter jeg fikk barn er søndagene blitt til familiedager, og hjemme-SPAfrekvensen har gått kraftig ned. Men i kveld har jeg huset for meg selv (etter at gullgutten har sovnet, vel å merke), og da okkuperer jeg badet igjen. Her er mine 10 planlagte SPA-aktiviteter:
 1. Avslappende setting på badet: telys, musikk, store håndklær og det jeg ellers trenger av produkter.
 2. Ta en dusj og vaske håret.
 3. Hårkur (Tigi Chocolate Head) mens jeg skrubber kroppen med hamam-votten jeg fikk av mamma da hun hadde vært i Tyrkia.
 4. Fuktighetsgivende ansiktsmaske, min er fra Dr Hauschka.
 5. Avslappende bad med lavendelolje (apoteket).
 6. Smøre inn kroppen med mandelolje (apoteket).
 7. På med myk pysj og varm ullkofte.
 8. Smøre hender og føtter med gode kremer (fotkrem fra Vichy, håndkrem fra L’Occitane), og dytte litt på neglebåndene. Jeg må ta godt vare på mine om vinteren, for jeg har veldig skjøre hender som sprekker hvis de blir for tørre.
 9. Drikke en diger kopp med te mens jeg koser meg med Sex and the City på dvd.
 10. Sove!

10 godsaker på et brunchbord

Jeg er tilhenger av søndagsbrunch. Det er et måltid som har altfor liten oppmerksomhet, og jeg vil gjerne slå et slag for brunchen. Tidspunktet for en brunch er sen formiddag/tidlig ettermiddag, og passer perfekt på søndager hvor man enten har a) sovet lenge b) tatt en tidlig løpetur c) ikke spist frokost før man gikk i kirken eller hva det nå måtte være som har forhindret deg i å spise frokost. En annen ting som er fint med brunch, er at det går an å invitere gjester til den. Brunch er mer uformelt enn middag, og jeg ville gjerne invitert venner (med barn) til en lang og deilig matseanse. Her er mine 10 valg av godsaker:

 • En skål med yoghurt og en annen skål med müsli. Og varm honning
 • Smilende egg, sprøstekt spekeskinke og ristet brød
 • Et fat med ost. Mine favoritter er parmesan, brie og sveitserost.
 • Grove scones. Smør, ost eller syltetøy etter eget ønske. Påleggslisten inspirerer.
 • Amerikanske pannekaker a la Jamie Oliver. Servert med lønnesirup
 • Blåbærmuffins. Disse kan bakes i forveien
 • Blandede friske bær i en vakker skål
 • Halve grapefrukter, en til hver gjest
 • English breakfast te. Og kaffe med mye melk!
 • Friskpresset appelsinjus. Evt kartongjus som ikke er fra konsentrat, helt over i en mugge.

Jeg ville dekket bordet kvelden i forveien, og gjort det litt ordentlig. Jeg ville brukt porselenet vi fikk til bryllupet vårt (Tid fra porsgrund proselen), plukket noen blomster eller pyntet med eviggrønne vekster og brukt masse telys.

10 ting på innkjøpslisten min • Raspeballer fra Fjordland
 • Flere te-lys. Jeg vet jeg har, men klarer ikke å finne de! Men de dukker nok opp i det jeg har kjøpt nye!
 • Madonnaliljer fra Mester Grønn
 • Økologisk melblanding til å lage rundstykker av
 • Decleor Angelique Night Balm
 • Decleor Nutri Delice Ultra Nourishing cream
 • Nye ullpysjer til gullgutten fra Nøstebarn
 • "Anleggsmusikk" fra iTunes
 • Sofaputer til kjellerstua. Noen digre, som vil fungere som ryggputer, siden "sofaen" består av to gamle rammemadrasser. Har ikke funnet noen aktuelle ennå
 • Brun parkas fra LaRedoute. Denne er allerede bestilt, men jeg får den ikke før mot slutten av november. Håper på mildvær fram til det.

PS. Decleorproduktene fås til halv pris på ebay. Har bestilt nå, og håper jeg får det jeg er ute etter. Føler meg litt som en gambler her, men alle jeg har snakket med er fornøyde med ebay, så jeg prøver jeg også. Spent!

10 matvarer jeg klarte å spise i svangerskapet

Inspirert av listen over ting jeg ikke lenger orker, kommer herved følgende liste over 10 matvarer/retter jeg klarte å spise i svnagerskapet. Noen finnes på orker-ikke-lista, andre lever jeg fint med den dag i dag:

 1. Drikkeyoghurt med krisebærsmak. Hver natt i 3-tiden. Da var jeg så trøtt at jeg sovnet igjen før jeg rakk å kaste opp. Ha!
 2. Saltfisk, bacon, poteter og kokter gulerøtter. Fremdeles godt, men gullgubben ble kraftig lei av å spise saltfisk flere ganger i uka.
 3. Ritzkjeks med Jarlsberg. Sammen med Yellow Label te. Ofte var jeg for dårlig til å lage til meg selv, så jeg lå og ventet på at gullgubben skulle komme hjem å lage til meg.
 4. Hjemmelaget, rørt bringebærsyltetøy! Hadde fått noen nedfrosne doer fra mamma tidligere på høsten, og spiste disse i halvtint form.
 5. Isvann på termos som mannen gjorde i stand før han gikk på jobb
 6. Blå plommer. Takk Rimi, for at dere hadde plommer gjennom hele svangerskapet mitt! Dog kan det tenkes at min etterspørsel var stor nok til å dekke tilbudet deres :p
 7. Riskaker. Genialt på fæle dager, hvor alt jeg spiste kom opp. Å kaste opp på tom mage er vondt, riskakene var lette å spise og lette å få i retur. Å takle hyperemesis er en videskap.
 8. Knekkebrød med mager skinkeost. All annen ost ble helt feil
 9. Fiskegrateng. Satt flere sene kvelder (da var formen best) og spiste Findus fiskegrateng rett ut av forma. Takker Coop Mega for deres "Findus fryseshow"-uker, hvor jeg fikk fiskegratengen med 40% avslag.
 10. Så var det Hipp'en igjen da. Kommer ikke over hvor stakkarslig jeg var der jeg satt: en teskje hipp. En teskje til. Oppkast. En slurk vann, en teskje hipp. Oppkast. Gå og legge seg og håpe at dagen i morgen bli hakket bedre.

Må bare få med at ingen av disse tingene var såkalte diller eller Pica. Bare mat som jeg orket tanken på å spise, og fikk ned et par biter av.

Og dette har jeg uendelig lyst til å hive meg i på nytt. Jeg må være gal...

tirsdag 28. oktober 2008

10 matvarer jeg ikke orker lengre

Var nettopp innom kjøleskapet på jobben her for å hente baconosten min. Og der så jeg opptil flere matvarer jeg ikke har sett på nesten to år nå. Grunn: jeg var ekstremt dårlig mens jeg gikk gravid med gullgutten, og enkelte ting ble bare for mye for meg. Enten fordi jeg ikke orket verken lukt, smak eller konsistens, og dermed la ned forbud mot å ha det i hus, eller fordi jeg bare klarte å spise noen få typer mat, og dermed gikk rimelig lei av disse i løpet av mine åtte måneder med svangerskap. Her er en liste over 10 ting jeg ikke har spist eller drukket siden jeg gikk gravid:

1. Drikkeyoghurt med kirsebærsmak
2. Skogsbæryoghurt
3. Meierienes jus - Eplejus fra Sydtyrol
4. Pepperkaker. Den absolutte versting.
5. Ritz-kjeks
6. Liptons yellow Label te. Med mye sukker
7. Kavlis smøreost med pepperoni
8. Koteletter
9. Tacopizza
10. Hipp fruktmos, eple og blåbær. Eneste næring i noen dager...

Ugg. Jeg kjenner fremdeles kvalmen lure nederst i magen et sted, bare av å tenke på disse matvarene.

10 fantastiske ting med dagen i dag

Jeg hadde tenkt å skrive en liste over 10 ting som irriter meg, siden jeg lot meg irritere over et par-tre greier ved datamaskina mi. Men så begynte jeg å tenke litt. Dagen i dag er ikke spesielt irriterende. Jeg er faktisk i veldig godt humør etter mye, mye god hjelp til husarbeid fra min kjære mann de siste dagene. Og de siste tre nettene har jeg fått sovet mye! Det helt utrolig hvor godt litt ekstra søvn gjør. Så i stedet for å lage en sutreliste, vil jeg heller ramse opp 10 ting som har gjort dagen i dag riktig så fin:

 1. Sove lenge! Helsesøstertime klokka 8:30 gjorde at vi fikk sove en time ekstra alle tre
 2. Kakao og muffin på toget til jobb
 3. Narvesen har 25% avslag på alle utenlandske blader. Det ble Vogue og Red på meg i dag
 4. Stille på jobben. De fleste sitter i et møte, og ingen maser på meg :)
 5. Sol ute, sol inne, sol hjertet osv. Jeg er overrasket over hvor mye mer sol det er her på Østlandet i forhold til Trøndelag. Både i antall soltimer nå om høsten, og antall dager med fint vær. Fantastisk!
 6. Rød leppestift. Det skal ikke så mye til på en tirsdag
 7. Bildet av en strålende blid gullgutt lyser mot meg på pulten her. Han er så god!
 8. Om 10 minutter er det lunsj alt! mao halve dagen er unnagjort.
 9. Synergieffekter: når man er i godt humør selv, smitter det overp å andre. Jeg liker å spre litt glede.
 10. Togturen var spesiell i dag: en skoleklasse med ungdommer var på tur. Det var trangt, bråkete og dårlig luft. Men det var så gøy å se på de alle. Hvordan de tøyset og lo, hvor selvsikre de var, og hvor bekymringsfrie alle så ut til å være. Jeg lengter ikke tilbake til ungdomstiden, men det var kos å bli minnet på hvor bran man egentlig hadde det den gangen. Til tross for at man ikke kunne vente på å bli voksen og bestemme alt selv. Fikk meg til å tenke på dette med å leve i nuet. Jeg har jo vært så opptatt av egentid og det å komme seg litt videre i det siste. Men i dag skal jeg bare være hær. Fremtiden kommer av seg selv, mens i dag varer bare en kort stund. oppfordrer alle til å nyte dagen i dag litt ekstra. 28. oktober 2008: være-tilstede-dagen.

Ha en strålende dag alle sammen!

mandag 27. oktober 2008

10 sanger fra et år på anlegg Del II

Jepp, jeg hadde rett. Det måtte en liste til. Her er 10 nye sanger fra 05/06 året:


 1. Beyoncé + Slim Thug: Check on it
 2. Madonna: Hung up
 3. Robbie Williams: Advertising space
 4. Röyksopp + Karin Dreijer: What else is there?
 5. Kanye West + Lupe Fiasco: Touch the sky
 6. Phoenix: Long distance call
 7. Heroes and zeroes: cellophane
 8. Lorraine: I feel it
 9. a-ha: Analogue
 10. Margaret Berger: Samantha
Og fremdeles mangler alle de sangene P3 ikke spilte, men som jeg tok fram selv. *mimre mimre*

10 sanger fra et år på anlegg


Fra august 05 til august 06 jobbet jeg på anlegg. Meg og mine 100 menn. Det var et slitsomt år som jeg nesten ikke kunne vente med å få lagt bak meg, men i ettertid ser jeg at jeg sitter igjen med enormt mange minner. Mange av disse knytter seg til musikken P3 spilte dette året. Her er 10 sanger som for alltid kommer til å minne meg om anleggslivet:
 1. Depeche Mode: a pain that I'm used to
 2. Minor Majority: come back to me
 3. Maria Mena: just hold me
 4. Marit Larsen: don't save me
 5. Raconteurs: steady as she goes
 6. Midlake: roscoe
 7. Elvira Nicolaisen: love I can't defend
 8. Amy Diamond: what's in it for me
 9. Gnarls Barkley: crazy
 10. 2 Pac: Ghetto gospel
Når jeg kjenner etter, kan det hende at det kommer en Del II av denne lista, for den er på ingen måte komplett. I det jeg kom på disse 10, kommer det minst 10 til rennende på umiddelbart. Og sikkert 10 til som ikke ble spilt på radioen, men ble valgt ut fra mitt eget musikkarkiv. Vi får se...

10 (vel?)kjente lister

Her er de 10 første listene den virkelige verden som jeg kommer på. Er dette de 10 mest selvølgelige, eller burde andre lister ha vært med på denne lista?

* Schindlers liste
* Fridas liste over potensielle kjærester
* De 10 bud
* De syv underverker i antikkens tid
* VG lista topp 20
* Forbe’s lister over verdens rikeste
* Skattelistene
* Partilistene ved valg
* Index Librorum Prohibitorum
* Alfabetisk liste over telefonnummer i Norge, også kalt Telefonkatalogen

10 ting jeg har gjort i stedet for å blogge de siste dagene

Hadde planer om å få lagt ut en "mine planer for helga" liste på onsdag, men plutselig streiket hele nettverket i timevis, så det rakk jeg ikke. Etter en etterlysning og to, synes jeg derfor at jeg må fortelle hva som har holdt meg unna Listebloggen en stund nå. Her er ti ting som har skjedd/jeg har gjort de fire siste dagene:

Jeg har blitt doktorfrue! Gullgubben disputerte med glans på fredag, og høstet lovord og gode kritikker fra alle verdenshjørner. Jeg er helt enig i at han er eksepsjonelt flink, og jeg er selvfølgelig utrolig stolt over at han er mannen min!

Fredag kveld var det doktormiddag på Kvilhaugen. En deilig treretters og mye godt selskap.

Jeg fikk bruke den nye kjolen min hele dagen! Doktordisputas er genialt sånn sett: festpyntet dag fra morgen til kveld

Gullgutten viste seg fra sin alle beste side hele helgen, og det var en fryd å ha med et så sjarmerende barn på flytur.

Jeg fikk sett flotte Trondheim igjen. Vakker som alltid.

Søndagen var en deilig dag hjemme i Bærum, akkurat slik søndager skal være:

Jeg fikk sove så lenge jeg ville, gullgubben ordnet med frokost til Sex and the City, mens han ryddet i kjellerstua, tok oppvasken, satte over en klesvask, vasket bilen og la gullgutten til formiddagsduppen. Tusen, tusen takk, min kjære mann!

Senere tok jeg med gullgutten ut og raket løv i hagen. Stor stas å leke i løvhaugen, enda større stas å få sitte på trillebåra mens jeg kjørte bort løvet.

Søndagskaffe (kakao!) med nybakte boller hos svigermor.

Da søndagskvelden kom, og alt som skulle gjøres var gjort, satte jeg med ned og tenkte: ”jøss, alt vi har fått gjort, og for en gangs skyld er jeg ikke utslitt! Skulle tro at dagen i dag hadde…”. Jepp – der kom det: dagen i går hadde en time ekstra. Tenk om alle dager var slik?

tirsdag 21. oktober 2008

10 råd mot eh - løs mage?

Ai ai ai. En eller annen barnehagebasill herjer Anaruhheimen om dagen. Jeg trodde jeg holdt stand, men der tok jeg feil gitt! Har prøvd å hjelpe mine to gull ved å følge gode gamle kjerringråd, og i følge gullgubben har det visst hjulpet litt. Nå er det på tide å smake egen medisin - her er 10 ting man kan prøve når magen slår seg vrang:
 1. Spis flere og mindre måltider
 2. Drikk utenom måltidene
 3. Drikk mye (2-3 liter hver dag), men ikke bare rent vann: Eplemost + Farris uten kullsyre skal visst være bra
 4. Mat med stivelse, som f. eks modne bananer
 5. Ristet loff eller kavring hjelper
 6. Styr unna fiber
 7. Blåbærsaft hjelper visst til med å "binde magen"
 8. Å drikke buljong kompenserer for salttapet
 9. Noen sverger til (doven) cola, men jeg er usikker på om dette bare er en myte
 10. Unngå melkeprodukter, sterk/røkt mat og mat med kunstige søtstoffer.

Kilder: søking rundt på nett

10 ting på toalettbordetHun som bodde i huset vårt før oss jobbet i kosmetikkbransjen, og fikk satt opp et slikt festelig teatersminkebord. Dette gir veldig godt lys, og det føles litt proft å pynte deg foran dette speilet. For anledningen var mesteparten av sminken min med på tur i sminkepungen, men resten var der. Fra venstre:

+ Smykkeskrinet i tinn, som jeg fikk til dåpen
+ To krukker med lyseblå te-lys. Kjøpt inn til gullguttens dåp i fjor
+ Min faste parfyme: Lancômes miracle
+ Babylotion fra Coop änglamark
+ Den blå krukken med hverdagssmykker i
+ Decleorproduktene mine. De eneste som duger i vinterhalvåre
+ Sminke: blusheren fra Dior og mineral foundation fra i.d.
+ Lavendelolje fra apoteket
+ Tigi Catwalk Curls Rock Curl Booster
+ Wella System professional Strightaway. En strightner som gir meg fine krøller ved riktig bruk

10 favoritter: frukt og bær, Jordbær. Ingen over, ingen ved siden av
, Mango. En god nummer to
, Fersk ananas. Med melonyoghurt til – mmm
, Blåbær, rett fra tua i skogen
, Nektariner. Faste, harde nektariner
, Norske vinterepler, helst før de er skikkelig modne
, Kiwi
, Juleappelsinene
, Rosa grapefrukt. Hører med til en fin brunch
, Ville bringebær

10 ting jeg er stolt over å ha

krøller
fregner
husmorgenet
mann og barn
feminine former
en jobb jeg trives med
mastergrad i teknologi (Siv.ing)
premie fra NM i seiling (Andunge)
besteget Galdhøpiggen og Glittertind på en helg
peiling på hva gullgubben har skrevet doktorgrad om


mandag 20. oktober 2008

10 ting jeg har gjort i dag

Jeg stod opp 5:30. Da begynte det:
 1. hjulpet gullgutten å spise frokost
 2. hjulpet gullgubben med morgenstell av gullgutten
 3. vært på jobb
 4. laget middag
 5. satt over en klesvask
 6. ryddet en tørr klesvask
 7. stelt og lagt gullgutten for kvelden
 8. vasket badet
 9. handlet mat
 10. laget nistepakker til i morgen

Nå er klokka 20:30, og jeg tror jeg kan ta kvelden nå. Dvs spise litt og legge meg. Sånn går no dagan...

10 ting jeg har lyst til å prioritere

The Persistence of Memory, Salvador Dali, 1931


Jeg har nettopp hatt en lengre samtale om tidsforbruk. Legg merke til at jeg ikke kaller det for tidsmangel eller noe i den duren. Jeg tror sterkt på at det alltid finnes nok tid, det gjelder bare å prioritere riktig. De siste ukene har jeg nedprioritert ting jeg har lyst til å gjøre, og heller prøvd å støtte gullgubben i hans innspurt mot doktorgradsdisputasen. Nå er den snart her, og jeg har begynt å drømme om ting jeg har lyst til å gjøre når han atter kan bidra litt mer til husarbeid, barnepass og matlaging:

* jeg vil trene mer
* jeg vil strikke ferdig Veksejakka som gullgutten min skal få
* jeg vil lese mer om Salvador Dali, en av mine min favoritter
* jeg vil sy meg en kjole, inspirert av en jeg så på lørdag
* jeg vil planlegge neste vårs hage i løpet av vinteren
* jeg vil lese en bok, ikke bare høre lydbøker
* jeg vil få ryddet/innredet ferdig kjellerstua vår
* jeg vil planlegge -og deretter nyte- advents-og juletiden
* jeg vil bake noe
* jeg vil rydde i digitalbildene våre, og bestille noen bilder på lerret

10 ting i sminkepungen


Jeg har insett at det er umulig å rekke å sminke seg hjemme om morgenen, det blir bare stress. Siden toget er rimelig tomt klokka 6:45, og jeg egentlig ikke er ute etter å blende mine medpassasjerer med min skjønnhet så tidlig, går det helt greit å resersminke seg i det jeg kommer på jobb. Datamaskinen min bruker evigheter på å starte opp uansett. Tidligere en dag fotodokumenterte jeg inneholdet. Fra øverst til venstre, og med klokka, ser vi:
 1. Lipgloss i fargen mango passion fra Shiseido
 2. Nelelakk i fargen pastell rose fra Sante
 3. Miwana saltvannsoppløsning nesespray (jeg var syk)
 4. Rouge i farge nr 849 fra Dior
 5. En hårstikk
 6. Decubal recover cream
 7. Farmors brosje
 8. Flawless face-børste fra i.d bare Minerals
 9. i.d bare Minerals i fargen light
 10. Touche Eclat fra Yves Saint Laurent. Den er for slitt til at jeg kan klarer å lese av fargenyansen

Sånn bortsett fra nesesprayen er vel dette mer eller mindre fast innehold. Jeg bruker ikke neglelakk så ofte, men jeg glemmer å legge den igjen hjemme, så den er stort sett med hver dag.

10 bilder på en blå mandag

Nok en dag med en røff start. Våknet 04:20 og sov lite etter dette. Instillinger, forsinkelser og togbytte på vei til jobb, og litt uggen personalstemning i det jeg kommer inn dørene her. Det hele akkompagnert av hadde månen en søster: Cohen på Norsk. Med andre ord en blåmandag. Men ikke alt som er blått trenger å være trist. Blått er også vakkert, muligens den vakreste fargen? Her er 10 blå bilder som jeg fant på mobilkameraet mitt:
h
g
Vårt hverdagsservise fra IKEA.

Fjorårets julegave fra gullgubben.

Fatet vi fikk til bryllupet av gullgubbens tante m/familie. Det er laget av tantens venninne som er glasskunstner. Slike gaver er så personlige og fine.

Gullguttens sparegris. Hver lørdag får han mate den med mynter, og det er stor stas. Og det er selvfølgelig helt ok at han assosierer penger med "putte på sparegrisen"!

Ane Bruns A Temporary Dive. Både cover og innehold er blått så det holder for meg. For tiden er dette rydde-i-kjellerstua-albumet.

En ensom blå traktor i sandkassen nedi gata.

Himmelen over nationaltheateret en tidlig morgenDen nye disputaskjolen min. Jeg elsker detaljene!

Krukken, som er kjøpt i Tunisia, står på toalettbordet mitt. Den gjør tjeneste som smykkeskrin for smykkene jeg bruker oftest. Brosjen har jeg arvet av farmor, og jeg er svært glad i den.

Veggene på gullguttens rom. Blå som det blåeste blåe.

søndag 19. oktober 2008

Mine 10 favorittplagg

Jeg har brukt helgen til å ta en gjennomgang av garderoben min, og funnet fram høst- og vinterfavorittene. Her er mine 10 absolutte favoritter:


Undertrøye i brun ull fra Pierre Robert. Godt å ha noe varmende under tynnere topper.


Ullkofte fra H&M. Har tre makne, for de er så deilige og varme. Perfekte mens jeg ammet. Selv om de er brukt og vasket ørten ganger, synes jeg at de holder seg bra.
 

En grågrønn midt-på-leggen-bukse som passer godt til meg. Den går som kortbukse om sommeren, og jeg bruker den med strømper/strømpebukser nå som det er kaldere.

Ullstrømper fra H&M. Jeg er en sucker for ull, og disse er fantastiske. Bruker de mest som nattsokker, for jeg er nesten litt redd for å slite de ut for fort.


Svart trenchcoat fra H&M. Har lett lenge, og endelig fant jeg en jeg likte både i snitt og i pris. Pashminaen i kasjmir er en reisegave fra da lillesvogeren min var i Kina i sommer, og passer perfekt til jakken. Fantastisk myk er den også!
 
Favoritthøstskjørt nr 1! Gammelrosa velur fra H&M (igjen!), kjøpt for minst 3 år siden. Det passer perfekt til både svarte, brune, hvite og grå topper, og slike skjørt fremhever min feminine figur.


Skjørtfavoritt nr 2. Dett skjørtet passer egentlig året rundt, alt etter hvilket tilbehør jeg bruker. Nå går det i ullongs, støvletter og pologenser. Snittet minner litt om 50-tallsskjørtene. Tror det er kjøpt på Lindex eller noe sånn. Det er så lenge siden...
 
Årets kjolekjøp! Disputaskjolen er en drøm av en slikekjole, kjøpt på Fine Ting på Byporten i Oslo, og er av merket Andersen & Lauth, et Islandsk designmerke jeg ikke hadde hørt om før.

En brun cardigan fa bYoung. Sommerutgaven av ulltrøyene mine
 
Ullkjole fra Sisley. Jeg har virkelig fått sansen for kjoler, og ikke bare skjørt. Denne har jeg eid i to-tre uker nå, og jeg har brukt den mye. Med ulike topper under, ullongs og støvler/støvletter/pumps alt etter været. Myk og deilig, og utrolig komfortabel å gå i. Som å gå i kosebukse, bare tusen ganger mer glamorøst!
 

lørdag 18. oktober 2008

10 tiltak som er positive for både meg og miljøet


Det er veldig mye snakk om miljø om dagen, hva man kan gjøre og hva men burde gjøre. Jeg ser at jeg har et enormt forbedringspotensiale, og jobber med ting litt jevnt og trutt. Noe kan jeg gladelig ofre, andre ting sitter lengre inne. Men det er en del ting som setter meg i en vinn-vinn-situasjon, her er 10 av dem:
 • økologisk mat. Bruk av kjemikalier reduseres, det er jeg tilhenger av.
 • tøybleier til gullgutten.
 • å reise kollektivt når jeg skal langt.
 • å gå eller sykle når jeg ikke skal fullt så langt.
 • handle inn stort en gang i uken (matvarer). Impulskjøpene er minimert, transport likeså.
 • kjøpe kvalitet som varer når det gjelder klær, utstyr, interiør osv. Bruk og kast er ikke noe for meg.
 • spare strøm = spare miljø + spare penger.
 • feriere i nærheten av hjemme. Flytrafikk er noe herk. Og fjellet er så vakkert og ligger så nært.
 • jeg bruker handlenett og ikke bæreposer i plast. Mine dager med poser som tyter ut av skapet under kjøkkenvasken er over.
 • kildesortering av avfall, og gi bort ting som kan brukes. Gjenbruk er tingen

fredag 17. oktober 2008

10 punkter på en glamorøs fredag

Merk: personen på bildet er ikke meg, men et bilde man får dersom man googler "hoppende glad"

Fredag! Fredag! Fredag! Denne fredagen er av dem mer etterlengtede sorten, og endelig er den her. Jeg hadde en litt røff start - våknet 3:45 og tenkte "ah, så deilig at det ennå er mange timer til jeg må stå opp". Men etter det fikk jeg ikke sove i det hele tatt! Ikke før 20 minutter før klokka ringte 5:33, og det var på tide å stå opp (I Anaruh-heimen er det påbudt å være A-menneske). Men dagen tok seg opp den, og jeg har fremdeles mye bra i vente. Her er dagens 10 glamourinnslag:
 1. Lang dusj i dag tidlig. Hjalp godt på en trøtt og sliten kropp.
 2. Hemingways Og solen går sin gang på iPod på toget.
 3. Min deilige, grå ullkjole og - eh - vernesko! Men skal skifte til BilleBi-skoene før jeg drar fra jobb, altså.
 4. Sol, sol og atter sol! Og blide folk på jobben.
 5. Koselig skryt fra bloggleserene mine. Jeg blir så glad!
 6. Jeg kan dra fra jobb litt tidligere enn vanlig i dag. Hurra
 7. Etter jobb skal jeg prøve kjole til gullgubbens disputas. Jeg har sett meg ut en utrolig fin en på Fine Ting på Byporten, men har ikke prøvd den ennå. Håper den er slik jeg ser for meg.
 8. Gullgutten min skal overnatte hos bestemor og bestefar, så i kveld har jeg mannen min for meg selv! Har ingen faste planer ennå, men jeg har veldig lyst til å gå på kino.
 9. Siden venninnebesøket i går var så hyggelig og drøyde litt ut, rakk jeg ikke å lage pannekakerøre til dagens middag. Mulig jeg klarer å overtale gullgubben til å spise ute? Lenge siden sist nå!
 10. Jeg skal sove! hele natta og enda litt til. Zzzzz - god helg!

De 10 fine punktene i Anti-Janteloven


Også denne teksten er hentet fra Wikipedia:

Anti-Janteloven ble laget av Erling Førland for å sette ord på den motsatte erfaringen, som er viktig for god psykisk helse:

Du er enestående.
Du er mer verdt enn noen kan måle.
Du kan noe som er spesielt for deg.
Du har noe å gi andre.
Du har gjort noe du kan være stolt av.
Du har store ubrukte ressurser.
Du duger til noe.
Du kan godta andre.
Du har evner til å forstå og lære av andre.
Det er noen som er glad i deg.

Tenk på dette - hver eneste dag!

Apropo Janteloven: den har 10 punkter!

Teksten under er i sin helehet hentet fra Wikipedia:

Janteloven er en tekst, ikke offisielt en lov, som ble forfattet av Aksel Sandemose i 1933, og ble først presentert i verket En flyktning krysser sitt spor. Denne teksten gir et godt bilde av «menneskenes iboende ondskap og evne til å trykke hverandre ned», som Sandemose mente var medfødt.

Janteloven lyder slik:

Du skal ikke tro at du er noe.
Du skal ikke tro at du er like så meget som oss.
Du skal ikke tro du er klokere enn oss.
Du skal ikke innbille deg du er bedre enn oss.
Du skal ikke tro du vet mere enn oss.
Du skal ikke tro du er mere enn oss.
Du skal ikke tro at du duger til noe.
Du skal ikke le av oss.
Du skal ikke tro at noen bryr seg om deg.
Du skal ikke tro at du kan lære oss noe.

En skrekkelig liste!

10 skrytepunkter fra Frøken Smilla

Føler meg veldig smigret nå, og bare overse hele Janteloven og legge ut lista som Frøken Smilla kom med i kommentarfelet fpå forrige innlegg. Takker, Smilla!

For en utrolig kul blogg!

10 grunner til å komme tilbake:
1. Velskrevet
2. Morsom
3. Fine bilder
4. Liker lister
5. Kjenner meg igjen
6. Blir inspirert
7. Oversiktlig (liker ryddige blogger)
8. Lurer på hva som kommer?
9. Har ikke sett alle listene ennå
10. Vil du svare på denne kommentaren?

torsdag 16. oktober 2008

10 ting som varmer


Jeg sitter på kontoret og fryser skikelig nå. Kommer trekk/kulderas fra vinduet som jeg ikke vet hva jeg skal gjøre med, foruten å trekke for gardinen. Og da blir det så mørkt og trist her. Jeg tenker heller varme tanker. Her er 10 ting som varmer:

1. Ullkofta mi, som henger over stolryggen her
2. En tur i badstu
3. En kopp varm sjokolade
4. En god klem
5. Å gå en tur opp til 8. etasje
6. Fyr i peisen hjemme
7. Mexicansk mat
8. En ferie til varmere strøk. Ja takk!
9. Å ligge i senga med flanellspysj, dundyne og varmeflaske
10. Å danse
k
Iverksetter herved tiltak nr 1 og nr 5.

10 behov jeg trenger å få dekket NÅ:


Jeg er sliten. Og det er travelt. Og jeg har så mange ting jeg heller skulle ha gjort. Men først og fremst må de nødvendigste behovene dekkes:
 • Mer søvn!
 • Mer vann. Jeg tørker ut
 • Mer frisk luft. Kan kombineres med:
 • Mer tid ute på jobben. Jeg ligger etter
 • Jeg trenger å gråte. Jeg slo hodet mitt i går, og følte for bare å la tårene trille og hulke i vei, men hadde verken tid eller ork til å ta det akkurat da. Men til helgen. Da trenger jeg å bare legge meg i gullgubbens fang og gråte. Å gråte er min måte å slippe ut stress og bekymringer på.
 • Massasje med aromaterapi. Det føles som jeg har et spett der ryggraden er.
 • Mer kjærestetid. Håper at gullgutten kan overnatte hos svigers en natt i helgen, og så kan vi to sove og være kjærester. Lengter!
 • Jeg må skaffe meg en kjole til doktordisputasen. Ikke lenge igjen nå.
 • Og i samme slengen: en vinterjakke. Jeg fryser når jeg går til toget nå.
 • Jeg trenger å være alene. Etter disputasen har jeg lyst til å dra bort alene en helg. På SPA, på en hytte - et sted jeg kan være alene sammen med en bok, en seng, sunn mat og mye vann. Jeg trenger å kun ta vare på meg selv et par dager, det er så lenge siden sist.
Jeg er sliten. Ytterst sliten.

onsdag 15. oktober 2008

10 ting i kontorskuffen min

Mens jeg venter på at et annet program skal summe seg ferdig, rekker jeg en liste til: 1. Et fint, lite utvalg av te: heath&Heather Wild Blackcurrant, Twingings Lady Grey og Celestial Saesonings Perfectly Pear White Tea
 2. Økologisk sjokolade med mokksmak fra Vivani
 3. Tanntråd fra Jordan
 4. Lypsyl
 5. Reisetannbørste fra Jordan (lilla, nesten skjult)
 6. Mascara fra Dr Hauschka
 7. Tigi Catwalk Curls Rock
 8. En hårklype fra H&M
 9. Eight Hour Cream fra Elizabeth Arden
 10. Økologiske fiken fra Urtekram

10 ting på kontorpulten minJeg gikk litt amokk med kameraet da jeg foreviget veskeinneholdet mitt i går, og ser at dette kan brukes til flere lister. Tjo og hei, her kommer et innblikk i min kontorhverdag. 10 ting på pulten min (på en ryddig dag):
 • Starinlys, som ikke var tent for anledningen.
 • En bolle jeg pleier å spise salat i gjør nytten som fruktfat.
 • Ficusen, som var med på flyttelasset fra Trondheim.
 • Et lommspeil.
 • En krukke med penner.
 • En lommelykt (!).
 • Post-its. Jeg er avhengig.
 • L'Occitanes deilige håndkrem med Shea smør.
 • Koppen min, som forøvrig macher bollen.
 • Og til slutt: agendaen min. Uten den er jeg tapt.

I bak - og forgrunn ses de to PC-ene jeg har stående, men de var for salvsagte til å havne på lista.

tirsdag 14. oktober 2008

10 ting i dagens håndveske

Denne fine veska, som jeg har kjøpt hos The Leather Store etsy.com, bærer jeg med meg til og fra jobb hver eneste dag. Da er den litt fullere enn det den var til lunsj da jeg tok bildet, men det passet jo perfekt at det bare var 10 ting igjen i den. Bildet sier vel det meste, men jeg lister i vei uansett.

* Banan fra Rema 1000
* Ricolas original Herb kjøpt på Narvesen på Nationaltheateret
* Sminkepung, kjøpt på H&M, med innhold
* Hvit angoralue fra aAcessories by Wedins, på CC Vest
* Brune skinnhansker fra Hanskemagasinet i Trondheim
* iPod nano fra Eplehuset, med mye fint å høre på.
* En minipenn fra bokhandelen på KBS-senteret i Trondheim
* Leppestift fra The Body Shop i farge nr 22 (rød)
* Lommebok, kjøpt på Vågen 33 i Sandnes for 10 år siden
* Minnepinne fra Kingston, kjøpt på Elkjøp

mandag 13. oktober 2008

10 tips for å få babyen til å sove


Jeg leste om en mor som var på nippet til å ty til en skrikerkur for å få barnet sitt til å sove. Jeg skjønner godt at man blir desperat, men å la barnet skrike uavbrutt til det faller i søvn av utmattelse kveld etter kveld er for brutal kost for meg. Det tok oss litt tid å få til, men jeg ville valgt en rolig, "snill" og heller litt langdryg plan fremfor en skrikerkur når som helst. Å høre gullgutten gråte gjør meg fysisk vondt. Her er mine 10 beste råd for å lære små barn å sove:
 1. Sørg for at barnet spiser nok om dagen. Min erfaring: da gullgutten var rundt 4-5 måneder var alt rundt han så spennende. Han hadde ikke tid til å amme på dagtid, og ville heller ta igjen det tapte om natten når det var mørkt og lite å se. Jeg løste dette ved å amme på samme sted hver gang, i en passe kjedelig krok i leiligheten, slik at han kunne konsentrere seg om å spise og bli mett. Det samme skjedde rundt 10-måneders alderen. Da var han blitt så mobil at han ikke ville ligge stille. Jeg løste dette ved å gi han en leke, eller la han fingre på smykket mitt osv, slik at han fikk litt utløp for både utforskertrangen og det å få beveget seg litt, selv om han ammet.

 2. Fyll på med mat om kvelden. Det sies at melkeproduksjonen hos ammende mødre er litt lavere om kvelden. Jeg merket dette godt, og la i litt ekstra innsats for å øke mengden på kveldsmåltidet. Jeg synes dette hjalp mye, og søvnintervallene ble lengre i det gutten min var mett og god om kvelden.

 3. Sjekk at babyen har det komfortabelt der h*n skal sove. Er h*n for varm for kald, ligger h*n vondt, får h*n tenner? Vi sleit med at han lå urolig, og sparket av seg dyna. I begynnelsen gulpet han mye, og bomullspysjen ble våt og kald. Vi byttet til ullpysj og jeg kjøpte en sånn babysovepose. Etter det holdt han nok varmen bedre, samtidig som han ikke havnet på tvers i alle mulige ubehagelige stillinger i sengen.

 4. Følg en nå-er-det-leggetid-rutine. F. eks et bad, så synge litt, kveldsstell og kveldsmat (+ evt tannpuss). Samme rekkefølge hver kveld. Det forbereder barnet på at det er kveld og h*n skal sove. Dette har hjulpet oss mye. Vi har vært veldig konsekvente på at siste (halv)timen før legging skal være rolig og søvndyssende. Dette innebar f. eks ikke noe TV for pappaen før etter at gutten/TV-slaven var i seng.

 5. Legg barnet tidlig nok! Jeg er veldig forundret over babyer som legges i 21-22-tiden fordi det passer foreldrene best. Babyer trenger mye søvn, og bør være i seng senest halv åtte, i følge eksperter. Vi har lykkes med å legge han før klokka 18 hvis han har hatt behov for det, uten at han har våknet tidligere morgenen etter av den grunn. Overtrøtte barn er veldig vanskelige å legge, ja på grensen til krise, faktisk!

 6. Finn en fleksibel dagrutine. Prøv å stå opp til nogen lunde fast tid, legg måltidene og dagsovingene til faste tider. Dette vil hjelpe barnets biologiske klokke å komme i takt med 24-timers døgnet. Denne indre klokka er visstnok ikke fintunet før barnet er over 10 måneder! Noen bruker kortere tid, andre lengre. Inntil dette skjer, har barnet behov for (fleksible!) rutiner.

 7. La barnet få nok søvn på dagtid. Dette har vært det viktigste punktet for oss. Jeg har fått bøttevis med råd om å ikke la han sove etter et visst klokkeslett, ikke la han sove mer enn x timer pr dag og x ganger pr dag. Jeg prøvde, men alle tok feil. I det jeg lot gullgutten min selv bestemme dagsovingen sin - som varierte fra 2-6 timer pr dag på det meste - ble alt mye bedre. Hos oss gjelder virkelig dette med at søvn avler søvn!

 8. Hjelp barnet å gradvis finne roen selv. Her har vi brukt måneder på å få til dette. På det mest ekstreme trillet jeg turer med han opptil 8 timer pr døgn for å få han til å sove. Det måtte ta slutt. I dag kan vi legge han ned og si "sove godt". Dette fungerer hver eneste kveld, og så godt som hver gang han skal sove på dagtid. Jeg er overbevist om at hans lette innsovning om kvelden skyldes at jeg gav bengen i råd om å ikke la han sovne ved brystet mens jeg ammet. Jo eldre han ble, jo mer våken var han etter endt kveldsamming. Det var en glidende overgang mellom å bli lagt sovende, bli lagt i halvsøvne og å bli lagt i våken, men trøtt, tilstand. På dagtid har vi en venn i nøden:

 9. Thomas Trubadur! Med denne kosebamsen finner han roen selv, og synger seg i søvne. Også her måtte en glidene overgang til, fra lange turer med vogn, via trilling på stedet/vugging under innsovning og til nå å kunne legges i stillstand.

 10. La det være forskjell på dag og nattsoving. Dette rådet fikk vi fra helsesøster, og jeg har fulgt det slavisk. Klart det hadde vært greit som gutten min kunne roet seg i senga også på dagtid, nå må vi ha med vogna uansett hvor vi er. Men det er liten pris å betale for god nattesøvn. Han vet at når han legges i senga i mørket, da er det natt. Og våkner han midt i natta, så vet han at det bare er å sove videre til vi kommer og sier "god morgen".

Forøvrig: Jeg krysser alle fingre, og sier bank-i-bordet for at jeg ikke har forbannet vår fantastiske sovesituasjon ved å skrive om den.

10 ting jeg gleder meg til

Når jeg kikker i kalenderen min, har jeg mange koselige ting som venter på meg på denne siden av nyttår (og det er så langt kalenderen går. Note til meg selv: på tide å skaffe en ny for 2009). Her er 10 ting jeg gleder meg til:

* På torsdag får jeg besøk av en venninne fra Molde. Middag og kake hjemme hos meg.
* Gullgubben disputerer til doktorgrad i slutten av oktober. Da blir det Trondheimstur!
* 31. oktober er det planleggingsdag i barnehagen. Da skal gullgutten og jeg kose oss sammen.
* 1. november kan vi feire 8 år som kjærester. Det er en lørdag, håper på barnevakt da.
* 2. november er Allehelgensdag. Da har jeg lyst til å gå i kirken og tenne lys for farfar.
* Friør- og aromaterapitime står på timeplanen, det blir deilig.
* Jeg ser fram til faste treningskvelder, jeg liker stabilitet på den måten.
* Gullgubben har snart bursdag. Da skal jeg invitere til familiesekslap for første gang.
* Advent, og stelle til jul i eget hus. Før har vi alltid reist bort, så det har ikke vært noe å pynte til
* Lang juleferie i år, nesten to uker.

10 grunner til å løpe en tur


I går kveld kom jeg meg endelig ut på løpetur. Hindringene har ligget i kø de siste månedene: sykdom, husarbeid, latskap, you name it.
Men i går altså, da var jeg i gang, og en gnist ble tent. Jeg vil trene mer. Jeg skal trene mer. Her er 10 grunner til hvorfor:
 • 29. mars 09 skal jeg løpe Premiärmilen i Stockolm, sammen med noen jobbkolleager. Dersom ike det forplikter, vet ikke jeg!
 • Og jeg har satt meg et digert, hårete mål for løpet: 60:00:00. 1 time. Ikke noe mer. Basta!
 • Utover at jeg er konkurransemenneske, og må klare dette nå, finnes jo flere grunner til å trene, da. Mer overskudd er selvskrevet.
 • Høst og vinterluft er fantastisk deilig å løpe i.
 • Tankene mine vandrer så fint av sted mens jeg løper
 • Jeg er av de heldige utvalgte som opplever runners high når jeg trener!
 • Jeg skulle ønske at jeg kunne si at jeg ville kvitte meg med de siste svangerskapskiloene, men sannheten er at de forsvant i våres. Men etter en slapp sommer og høst har et par av dem desverre kommet tilbake igjen. Men nå er jeg tilbake i trening!
 • Bare det å kunne si "joda, jeg trener fast et par-tre ganger i uka, jeg" motiverer som bare det. Jeg vil være sporty!
 • Stoltheten over å ha kommet seg ut for å trene, er fantastisk. Å prioritere seg selv samtidig som det er en viktig investering i egen fremtid: gull!
 • Og jeg lover: når jeg har gjennomført, da skal jeg belønne meg selv med en dag på SPA, med alle de behandlinger jeg har lyst på.

10 ting jeg skal gjøre i hagen før vinteren kommer


 1. Rake løv. Tok en runde på lørdag, men enn å er det løv på trærne, så det blir minst en runde til.
 2. Plante løker. Krokuser og påskeliler jeg i jorda. Vil gjerne ha noen snøklokker også
 3. Luke i rosebedet mitt. Forige eier var lite glad i å luke, tydeligvis.
 4. Gjødsle plenen en dag det regner.
 5. Forme den vintergrønne busken, slik at den er klar til julelys.
 6. Ta vare på tomme salsaglass, vikle litt metallstreng rundt de, og henge de i epletreet med te-lys i. Ingen grunn til å blakke seg på ferdigkjøpte lykter.
 7. Ta inn de krukkene som kommer til å bli ødelagte av frosten
 8. Klippe ned morelltrærne litt, for å få inn mer lys
 9. Binde opp ripsbusken, slik at den ikke blir flat når snøen kommer.
 10. Sette meg på terrassertrappa med en kopp te og nyte høstsola

fredag 10. oktober 2008

10 spørsmål som en ofte får pr e-post fra venner

Denne gangen var det Sulvis som slo til i Sulvistan:

Hva befinner seg i lommene dine?
* Ingen lommer i dag, har kjole på!

Hva befinner seg i håret ditt?
* Tigis Curls Rock

Hva befinner seg ved siden av sengen din?
* På min side: nattbord med lampe, håndkrem, fotkrem, lypsyl, termometer, penn og papir.

Hva befinner seg i kjøleskapet ditt?
* pr nå: svært lite. Etter handlerundt i kveld: myyye godt!

Hva befinner seg på startlinja di?
* De får programmene jobben tillater å ha der. Intet spennende

Hva befinner seg i hodet ditt akkurat nå?
* Lister, lister og atter lister. Og at høyre skulder verker etter for mye PC-jobbing.

Hva befinner seg over deg?
* Direkte: taklampen. Indirekte: eh - Gud?

Hva befinner seg i medisinskapet ditt?
* Det som er nødvendig å ha når en har et lite barn: plaster, brannsalve, sårvann, brannskadegele, bandasje, Pinex, nesedråper. Og sikkert noe fra gammelt av?

Hva befinner seg på mp3-spilleren din?
* Lydbok: Kjell Askildsen - Hundene i Tessaloniki.
* Lydbok: Ernest Hemingway - og solen går sin gang
* Musikk: Alle madrugadaalbummene, foruten Grit, for det har jeg ikke fått over i iTunes ennå.

Hva befinner seg i toalettmappen din?
* Sminken jeg bruker til daglig. Varierer om jeg sminker meg hjemme eller på jobb

invitasjon til gjestblogging

Tidligere i dag la jeg ut en gjesteopptreden av Linda. I går fikk Sulvis oppfylt sitt ønske om oppskrift på grove scones.Dersom noen andre har en egen 10'er liste dere vil at jeg skal publisere (under vedkommendes nick, selvfølgelig), eller en liste dere vil at jeg skal sette opp, er det bare å gi meg et hint. Enten i kommentarfeltet i bloggen, eller vi e-post: anaruh[krøllalfa]gmail[dått]com

10 USA-måltider jeg kommer til å huske for alltid


Tar opp tråden fra Linda: Vi var i USA på bryllupsreise, så listen bærer jo delvis preg av stemningen rundt måltidet, ikke bare selve maten. I det store og hele synes jeg ikke at amerikansk mat var så mye å rope hurra for... Men 10 favorittminner skal jeg nå klare å finne:
 1. Den soleklare førsteplassen: et rett av scampi, wokede grønnsaker, en chilisaus og ris på en shabby kiniesisk resturant i San Fransisco. Så ut som vi spiste i noen kjellerstue, men det var rent, og måltidet var et av de ebste jeg noen sinne har fått servert på resturant.
 2. Vårt første måltid på amerikansk jord var hver vår hamburger fra sjappa ved hotellet. Og til dags dato er det den beste burgeren jeg har spist.
 3. Jeg fikk virkelig sansen for tacoene til Taco Bell, spesielt deres Fire Sauce.
 4. Det enorme cowboy-måltidet vi spsite i Grand Canyon var en opplevelse. Å få servert en biff på størrelse med en standard norsk tallerk, to digre bakte poteter, to maiskolber, to rundstykker og en skuppeskål med baked beans - Hver! Og en diger bolle med salat, druknet i dressing, ved siden av. Vi klarte ikke spise en porsjon på deling en gang.
 5. Vi var innom et thaisted i Santa Monica (LA) noen ganger. Maten der var så sterk at jeg fikk tårer i øynene. Fantastisk.
 6. En pizza pepperoni på en 50-tallskafè i Hollywood
 7. Og en pizza fra Pizza Hut i Kingman - 50 grader ute selv etter sola var gått ned. Referere til nevnte stemning, ikke til pizzaen. Den var ingen høydare.
 8. Softis i parken i en liten landsby, hvor vi hørte det lokale korpset avholde sin faste mandagskonsert. Etter folkemassen å bedømme, var dette noe lokalbefolkningen satte pris på. Stemning.
 9. Pizza i Little italy i San Fransisco. Vi venter halvannen time på maten, men stedet var så pulserende, og vi var så nygifte at det spillte ingen rolle.
 10. Pizza nok en gang: på en sportskafè i San Luis Obispo. En pizza med "oppbrettkanter" og kjøttboller som trillet ned på gulvet i det kanten ble brutt. En rask kikk på gulvet viste at dette var et vanlig fenomen.
Ser nå at denne lista ikke akkurat er noen gourmetliste. Men maten passer perfekt til den type reise vi var på - en all american road trip. Og jeg ville ikke hatt det på noen annen måte!

Gjesteoppreden: 10 USA-måltider Linda savner

Linda: ordet (og bildet) er ditt:Jeg var au-pair i California på det glade nittitallet og jeg har aldri savnet mat slik jeg savner amerikansk mat. Kanskje bortsett fra norskt grovt brød når jeg er bortreist over lengre tid. Det bør sies at familien "min" var restaurantfolk og hadde peil på og sans for god mat. Her er topp 10 liste over hva jeg savner mest:


- huge and homemade cinnamon roll from The Cottage (restauranten min vertsfamilie eide)

- french toast with maple syrup, fresh strawberries and icing sugar on top

- lemon chicken (fried of course) with rice, vegetables and homemade cornbread

- pizza from Pilippi's Pizza Grotto (og en kjekk servitør som het Morgan som bonus)

- a big fat bacon cheese burger and fries from The Island (som var Hawaii inspirert restaurant, paradis for surfere)

- enchiladas and tacos in general from "Coyote Bar & Grill" and "Chevy's" (ikke smakt bedre taco verken før eller siden)

- burrito from "Roberto's Very Mexican Food"

- melted tuna/grilled cheese sandwich

- Big slam breakfast på Denny's (full pupp med engelsk muffin, egg, bacon, pølser, bønner, flap jacks/pannekaker, and honey nut cerial)... Nr. 10 allerede?

- Lipton Nudle Soup (ikke en gastronomisk smakopplevelse i seg selv, men jeg elsket den)

En som ikke kvalifiserer å stå på "savne" lista er toast with PB and J (peanutbutter & jelly). Denne var og er fortsatt en favoritt og jeg spiser det til lunsj ganske ofte siden ingrediensene er tilgjengelige her hjemme. Var Elvis sin favoritt dette bare at han tok den helt ut og hadde marshmellows på toppen. Yuck.


So there you go! Kanskje ikke verdens mest sunne, spennende eller eksotiske matliste, men for meg er den nostalgisk og den representerer en era i livet jeg ikke får tilbake. Og maten var så syyyykt god! For ikke å snakke om desserter og godsaker. Hm, kanskje ligger det inspirasjon til en ny liste der?


Linda


torsdag 9. oktober 2008

10 trinn til deilige, grove scones


As requested (advarsel - oppskriften er på nynorsk, men scones'ene er like gode for det). Mine kommentarer er gitt i kursiv.


1 Ingrediensar til 8 scones (passer til 2 sultne eller 4 ikkefullt så sultne personer)
1 ss nøytral matolje
2 dl mjølk
1 knivsodd salt
2 ts sukker
5 ts bakepulver (støkne)
2 dl sammalen kveite
ca. 3 dl kveitemjøl

2 Forvarm steikeomen til 220 grader.

3 Ha matolje, mjølk, sukker og salt i ein food processor (det er tungt for hånd!).

4 Mål opp det grove mjølet og ha det i. Tilset bakepulver og rør deigen godt.

5 Ha i kveitemjøl til deigen blir så fast at du kan ta i han (= skal ikke klisse seg fast i fingrene).

6 Del deigen i to delar. Lag to store bollar.

7 Smør ei omnsplate (jeg pleier å bruke bakepapir på rist i stedet).

8 Legg bollane på plata og trykk dei flate, omtrent så tjukke som ein finger.

9 Del bollane i fire, nestan heilt igjennom deigen. Prikk med ein gaffel. (Solsikkefrø er godt på)

10 Steik dei på mellomste rille til dei er gulbrune (ca 10 minutt). Avkjøl på rist.

10 ulike navnetrender

Navet som fikk en dytt (se 1905):
Navnet som kom og gikk: Navnet som aldri gikk av moten:
Raketten:
Motenevnet som ble til en døgnflue:
Et navn som man har kalt opp etter:
Et navn man kaller opp etter i de kommende år?:
Og et navn som muligens aldri mer kommer på moten:
Et navn som sakte, men sikkert taper terreng:
Og et navnet som stadig øker i utbredelse:
Man kan faktisk lese en del samfunnshistorie og kultur ut av disse grafene, bare en tenker litt etter.

10 utvalgte litterære verk av Jean-Marie Gustave Le Clézio

Nå skal jeg søke i lokalbibliotekets base, og se om de har noen av bøker av årets vinner av Nobels Litteraturpris.

Pawana
La Quarantaine (Quarantine)
Poisson d'or (The Golden Fish)
Gens des nuages (with Jémia Le Clézio) (The Cloud People)
La Fête chantée (Sung Celebration)
Hasard (suivi d'Angoli Mala) (Serendipity)
Cœur Brûle et autres romances (Burnt Heart and other romances)
Révolutions
L'Africain (The African)
Ourania

Kilde: Wikipedia

10 ting jeg elsker å gjøre


o Å bre dyna over en sovende gullgutt, som sukker tungt i søvne
o Å legge meg tett inntil en sovende gullgubbe, og kjenne varmen hans
o Å senke kroppen ned i et varmt bad som dufter av lavendel
o Å smake på sesongens første markjordbær
o Å klappe en kjælen katt
o Å se opp og kjenne høsten første snøfnugg mot ansiktet
o Å nyte noe med mye smak
o Å glede meg til en happening
o Å gjøre noe som får gullgutten til å le
o Å lykkes med noe jeg har satt meg fore

onsdag 8. oktober 2008

10 påleggssorter jeg vil ha i kjøleskapet


Etter en litt småtrist påleggsliste forrige uke, presanterer jeg følgende drømmeliste over 10 pålegg jeg ønsker å ha i kjøleskapet mitt.
 1. Pastrami. Supergodt på jegerbrød, sammen med et speilegg
 2. Brie og kirsebærsysltetøy. På knekkebrød. Før fantes müsliknäcke, det savner jeg.
 3. Røkelaks og eggerøre.
 4. Jarlsbergost på ristet brød, sammen med et glass o'boy, av alle ting!
 5. Reker. Smaker best på loff, noe vi sjelden har.
 6. Geitost på groveste grove knekkebrød. Eller varme rundstrykker. Eller grove scones.
 7. Når jeg skal være barnslig: sjokade og skivet banan. Godteri all the way.
 8. Hamburgerrygg er finfint til å lage ostesmørbrød av, sammen med Jarlsbergosten.
 9. Grillet kyllingfilet, rest fra en middag. På baguett sammen med salat, tomat og rødløk.
 10. Salsa! På bruschetta eller på Gullsprø. Egentlig mest snacks, men dette er min liste, så jeg bestemmer!

10 fashion-must-haves fra 90-tallet

Looking good!


Inspirert av min egen liste om 90-tallets TV-serier, kommer herved en ny mimreliste fra samme tiår: Motelisten! Her er de 10 must-haves som jeg kan huske fra min tid på ungdomsskolen (1994-1997):
 • Multifarget Tights. Gjerne med USA-sokker og aerobicsko til. Etter hvert kom også platåskoene fra Buffalo. En genser/t-skjore i størrelse XXL passet fint til.
 • Dressjakka eller blazerern. Og dongrijakka.
 • Snekkerbukser. Jeg kjøpte meg en fra noen av konfirmasjonspengene mine.
 • Topper som viste bar mage. Jeg skylder på the Spice girls.
 • Hip-hop-bukser til guttene. Helst fra Psycho Cowboy
 • Drømmehåret: a la Tiffani Amber Thiessen sitt. Når håret skulle settes opp, var det med en såkalt scrunchie, en diger tøyhårstikk. Mine var i neonfarger!
 • OL-genseren fantes vel i de fleste kleskap. I mitt fantes også et vadmelskjørt og en rallarhatt som matchet
 • Jeg mener å huske at "back to nature" var en trend, og lange, løse kjoler i lin og bomull var fint. Md spagettistropper, muligens med en topp under. Stråhatt og sandaler hørte med.
 • Ermeløse skjorter og topper. Og bortsett fra de stramme toppene som viste mage, skulle alt være løstsittende. Entern i mørke farger (marine, burgunder, flaskegrønt) eller veldig mønstrete. Vest var også vanlig, faktisk!
 • Blekede jeans med høyt liv. Og hvis du var gutt hadde du spraglete skjorte stappet oppi buksa.
Akk - det juvliga 90-talet. Jeg er langt vekke i dag.