fredag 27. februar 2009

10 gode nyheter

Dead on i dag:

 1. Vi har fått barnehageplass til gullgutten fra høsten av! I vinter har han gått i barnehagen i nabokommunen, det har vært greit nok, men det innebærer 7 mil med bilkjøring hver dag. Nå har vi fått plass i den barnehagen vi hadde på førstevalg her i Bærum, og jeg ble så glad at jeg gråt da vi fikk brevet. Dette har mye å si for organiseringen av hverdagene våre, særlig etter at lille baby kommer!
 2. Da gullgubben fikk høre om nevnte nyhet så ble han så glad a han spontant tok oss med ut for å spise. Jeg elsker å gå ut å spise. Den gode nyheten er at det gjør visst gullgutten også! Han fikk ballong, lekte litt med noen litt større jenter, sjarmerte en gammel dame og veltet en seidel med vann over både seg selv og meg. Men det gjorde ingenting! Vi kosete oss masse, og det var så hyggelig å gjøre noe litt annerledes sammen.
 3. Jeg har funnet ut at Big Bite har eh - utsalg? - i Asker! Da jeg gikk gravid med gullgutten var jeg stadig innom Trondheimsavdelingene for en 1/2 forts sub med ost, skinke, tomat, salat og - på en dristig dag - løkringer. Nå ser det ut som om jeg kan nyte min gravidedillemat også her sørpå. Iiiiha!
 4. Jeg har virkelig falt for disse øredobbene (de øverste), bare at jeg vil ha de med en hvit perle i stedet for noen annen stein. Jeg kontaktet kunstneren, og hun kunne godt lage smykker etter mitt ønske! Hurra!
 5. Mamma og pappa kommer på besøk om to uker. Har ikke sett dem siden september nå.
 6. Det er fredag og en helg helg sammen med gutta ligger for mine føtter.
 7. Gullgubben holder på å tø opp med tanke på en Vestlandstur i påsken. Jeg får jo som sagt truffet mamma og pappa sanrt, men om vi reiser i påsken, så får vi også sett søsteren min, svoger og gullenevøen. Han fyller et år til uka, og siden jeg ikke har sett han siden i sommer, vil det jo nesten være som å få en helt ny nevø! Og så er det stor sjanse for å hilse på gamle kjente. Og ikke minst vise fram fine magen min (jadda - jeg er så stolt, atte!)
 8. Jeg har kalrt å redde min gule primula! Jeg syntes jeg vannet både titt og ofte, likevel hang den med både blomster og blader. Så i går tenkte jeg what the f****, jeg prøver drukne-deg-i-vann-varianten,-samme-for-meg-hva-du-dør-av! Og det hjalp! Et par timer med hele potta nedsenket i vann gjorde underverker, og nå stråler den om kapp med sola her!
 9. Fint vær, hva mer kan man ønske seg. Jeg skal ut å gå en tur etterhvert, og håper på at terassetrappa er tørr når sola kommer så langt. Da skal jeg sette meg i solveggen og spise lunsj.
 10. I morgen er det siste dag i februar, og dermed begynner vi på vårmånedene! Jeg har virkelig lengtet etter våren i år. Nå skal det sies at hagen er dekket av nesten en meter snø, så det kommer til å drøye ut før vi ser snurten av gresset, men bare det å vite at vintermånedene er over er nok for meg. I alle fall i dag.

God helg!

onsdag 25. februar 2009

10 ting jeg savner fra tiden før vi fikk barn

Joda. Jeg elsker å være mamma. Just nu er det ekstra bra, for jeg har overskudd til å være sammen med gullgutten, og Lille Baby i magen sparker som bare det. Fantastisk. Men av og til blir man sittende og mimre tilbake til pre-foreldretiden. I helgen dro vi fram en album og to, og jeg ble nesten tårevåt av gode minner og lengsel etter kjærestetid sammen med mannen min. Og da jeg i tillegg leste et inlegg i Stines blogg, da var det gjort. Jeg måtte lage en liste over 10 ting jeg savner fra tiden før vi fikk barn:

 • Å våkne av oss selv i helgene, og ligge og holde rundt hverandre før man evt sovnet igjen.
 • Å kunne ta en spontan tur i marka, enten på ski eller til fots. Uten å tenke på om det var tid for amming, bleieskift eller om det passet overens med babyens sovetider.
 • Fjellturer. Å gud som vi lengter etter fjellturer. Bare meg, gullgubben og fjellet. Telt, primus, klister og melkesjokolade i sekken. Sol, regn, tåke, klabb og bakglatte ski. Sove i lyng og våkne av at en ku spiser på teltet (og kjenne frykten for at det kan være en moskus). Stoppe for å plukke blåbær, drikke av krystallklare fjellbekker, pleie gnagsår og reparere skistavtrinser ved help av en plastpose og noen meter idrettstape. Ulltøy og gore-tex, ekstasen over å stikke innom en DNT-hytte i ny og ne for å få en dusj og undringen over hvor god Toros italienske gryte egentlig er. Gleden over den friske brunfargen i ansiktet etterpå, go'klaging over såre og slitne muskler og mimretid hjemme i sofaen noen helger senere. Jeg lengter!
 • Å kunne dra på kino og sånt uten å ha skaffet barnevakt først.
 • Enkelheten det var å reise med fly. Ingen barnevogn, ingen bilstol, ikke en skstra bag med tøy (babytøy er smått, men man trenger jo ørten skift), lita dyne, kosebamser og diverse leker.
 • Større valgfrihet når det gjelder middagsmat. Nå skal det sies at gullgutten er utrolig glad i mat og han må være det minst kresne barnet jeg vet om, men likvel er det en del ting vi dropper. Taco og pitabrød og sånt er ikke så lett for han å spise. I alle fall ikke når han helst bare vil spise maiskornene. Sterkt krydret mat er også litt heavy for han, i alle fall med den styrken jeg vil ha for å kunne kalle det sterkt.
 • Overskudd til å være kjærester. Jeg er litt usikker på om vi hadde hatt mye overskudd dersom vi ikke hadde hatt barn. Jeg er stygt redd for at vi bare hadde jobbet mer begge to, og vært like slitne uansett. Men vi hadde nå hatt helgene bare for oss selv. Eller?
 • Tid til trening. Dette er noe vi begge trist nok har prioritert vekk. Ikke fordi det hadde vært så vanskelig å finne en halvtime her eller der, men fordi den type trening vi dreiv med før krever litt mer. Før gullgutten ble født løp vi bedriftsorientering begge to. Dette startet som regel midt i middagstiden, og var ferdig etter det som nå er gullguttens leggetid. Vi prøvde å ha han med da han var nyfødt, men det kostet mer enn det smakte: amming i bilen, forskyving av leggetid og overtørtt baby, det passet bare ikke inn i timeplanen vår lengre. Nå som han er større føles det feil å drasse han med på noe han ikke har glede av, gi han brødmat i stedet for skikkelig middag de dagene, og be han sove i vogna, for så å bli flyttet over i bilstolen og deretter over til senga hjemme. Nei, det har forsåvidt vært lett å bortprioritere dette. Det samme gjelder for gullgubbens ønske om å drive med seiling. Men vi gleder oss til å returnere til disse aktivitetene. Og om ikke så altfor mange år er barna store nok til å være med!
 • Jeg har nevnt det før: egentid! Muligheten til å okkupere badet en hel søndag og ha hjemme-SPA. Å begynne på en bok og vite at man blir ferdig med den innen rimelig tid. Sette av en ettermiddag til å bake eller gå i butikker og kikke, og ikke bare være effektiv med handleliste.
 • Reise. Nå var vi nok ikke de største globetrotterne før vi fikk barn heller, men jeg ser at det blir enda mindre reising i årene som kommer. Det finnes jo nok av dem som drar både hit og dit med baby og barn, men for meg virker det uoverkommelig og skulle ha med en toåring på en sekstimers flytur. Det ville vært fælt for barnet, for meg og for alle våre med passasjerer. Jeg gleder meg til å dra i Dyrehagen, til Sommarland og på hytteferie til Danmark (som visstnok er de obligatoriske stedene når man har barn), men oj hvor godt det hadde vært å dratt en tur til Roma eller noe sånt på kjærestetur. Som med nevnte fjellturer over, så håper vi på at besteforeldre her har store behov for å låne barnebarna en langhelg og to etterhvert...

Så dere som ikke har barn: nyt det! Og gled dere til dere evt får barn! For egentlig er begge deler ganske bra.

tirsdag 24. februar 2009

10 ting som kan drepe deg (selv om de er grønne)

Denne listen har jeg ikke laget selv (desverre), men lånt fra NRK Humor sine sider:

Grønt går for å være så bra for tiden. Enten er det så sunt at du nærmest er mongoloid om du vil spise noe annet, eller så redder det hele planeten på et blunk. Men det er vel strengt tatt ikke fargen det kommer an på? Her er definitive topp 10-listen over grønne ting som er så usunne at de kan ta livet av deg:
 1. Grønn fluesopp
  Denne soppen er beviset for at du ikke skal plukke grønne ting du finner i skogen. For de kan komme til å ta livet av deg i grusomme smerter i løpet av en ukes tid.
 2. Blågrønnalger
  Husk: Når vannet er grønt, skal du ikke bade. og i hvert fall ikke drikke det. Gjør du det kan alt mulig rart skje.
 3. Hulk
  Rett nok en tegneseriefigur, men vi har sett ham på film også, og da så han ganske livaktig ut. Så han får være med. Og han var bare farlig når han var grønn. Ellers så han helt ut som andre folk.
 4. Kryptonitt
  Og for å fortsette på seriebølgen: Grønn kryptonitt, det eneste som kan drepe Supermann. Og jeg mener: Supermann!!
 5. Grønn mamba
  Nei, vi snakker ikke om en spesielt miljøvennlig variant av fruktkaramellene så søte at bare barn kan like dem, men om det farligste du kan plukke ned fra et tre. Grønn mamba er en slange som holder til i trærne i Afrika, og er glad for å kunne bite alt som rører på seg. Og siden ett bitt er dødelig, anbefaler vi at du overlater bananplukkingen til noen som vet hva de gjør.
 6. Scheeles grønt
  Dette var i mange år selve grønnfargen, enten du var kunstmaler eller bare ville ha veggene dine grønne. Inntil man skjønte hvor giftig den var, da, og ingen ville bruke den mer. Dessverre skjedde det for sent for Napoleon
 7. Rottegift
  Ikke at den må være grønn, men den blir gjerne farget grønn. Så ikke idioter skal tro den er sunn og spise den.
 8. Klorgass
  Klorgass er både grønt og dødelig, som den tyske hæren fikk bevist til gagns under første verdenskrig.
 9. Uran
  Men ingen vil vel finne på å stappe radioaktive ting i munnen, tenker du kanskje. Da ville du selvsagt ta feil. Husk det neste gang du drikker av bestemors selvlysende grønne glass
 10. Militæret
  En klar vinner - militæret er jo rett og slett laget for å være dødelig. Dessverre lykkes de urovekkende ofte også. Og de er jo enormt glad i å kle seg i grønt der.

fredag 20. februar 2009

10 faste- og fastelavnstradisjoner


Jeg har nevnt det før: det er fastelavn! En sterkt undervurdert høytid etter min mening. Riktignok spises det kremboller og pyntes med fastelavnsris hos mange, men denne tiden innbyr til så mye mer. Jeg vil derfor sette er ekstra fokus på fastelavn og fastetiden, og har lært mye av boken En kurv til min datter, som jeg er så glad i. Her er 10 (relativt) gamle tradisjoner - den som vil kan la seg inspirere:
 1. Først litt historie. Teksten er hentet fra nevnte bok: Den lengste av fastetidene i året er førti dager lang og forbereder påskefesten, som var den støreste kirkehøytiden fra gammel tid. At langfasten var førti dager var ingen tilfeldighet: det regnet i førti dager og førti netter over Noahs ark, Israels folk gikk førti år i ørkenen og i førti dager og førti netter fastet Jesus i ørksnen. Innledningen til fasten ble kalt fastelavn (av det tyske ordet Fastelabend, som betyr "kvelden før faste". Fastelavn varer i tre dager, og dagene kalles Fastelavnssøndag, Blåmandag og Feitetirsdag. Deretter kommer Askeonsdag, som er fastetidens første dag. Dersom man teller førti dager fremover, kommer man til Påskedag - dog må man trekke fra søndagene, da disse var unntatt fra fasten. Søndager er alltid helligdager.
 2. Fastelavnstiden er også den gamle karnevalstiden, noe i alle fall barnehagene benytter seg av.
 3. Ordet karneval kommer av de latinske ordene carne, som betyr kjøtt, og val, som betyr farvel. Med andre ord går man nå inn i fastetiden, hvor man fra gammelt av ikke spiste kjøttmat, da dette var dyr og fin mat. Vi kommer nok ikke til å leve vegetarisk de neste ukene, men som nevnt før, så har vi viderført svigerfamiliens fastetradisjon om å spise risgrøt en ekstra dag i uken, på bekostning av et kjøttmåltid.
 4. Første fastelavns dag var Fastelavnssøndag. I min familie har denne dagen blitt markert med fastelavnsboller med krem og melisdryss og bjerkeris pyntet med fargerike fjær. I gamledager ble barna visstnok vekket søndag morgen med lett rising og deretter kremboller som plaster på såret. Jeg håper ingen fortsetter akkurat denne tradisjonen!
 5. En annen fastelavnstradisjon som i alle fall lever videre i utlandet er dette med "å slå katten av tønna", muligens bedre kjent i tradisjonen med Piñata. Fra gammelt av ble katter sett på som onde. Skikken gikk ut på å sperre en katt inn i ei tønne, henge denne opp og slå på den til tønna gikk i stykker, og deretter enten slå i hel katten, eller jage den bort. På denne måten mente man at man jaget bort djevelen. Dagens Piñatavariant er langt hyggeligere: man lager en beholder av papp (mamma blåste opp store ballonger og "tapetserte de" de med pappmasjè, trakk kreppapir utenpå og pyntet med klistremerker), fyller den med godteri og lar barna (i karnevalet) slå på den etter tur til den sprekker og godteriene regner utover.
 6. Mandagen etter Fastelavnssøndag er Blåmandag. Det er herfra dette uttrykket for en skikkelig dagen-derpå kommer, muligens fordi feiringan av Fastelavnssøndagen ble litt vel dryg? Opprinnelig har dagen fått sitt navn fordi presteskapet og munkene begynte fasten denn edagen, og i den forbindelse dekket de alterne med blå kleder.
 7. Feittirsdag hadde jeg aldri hørt om før jeg bodde sammen med en medstudine fra Nord-Trøndelag. Hennes familie hadde en egen middagsrett de laget denne dagen, og stort sett bestod den av smør og fløte! Dagen ble til for å være ekstre godt forberedt på fastetiden som fulgte, og denne dagen skulle man (for)spise seg på feit og kraftig mat. Intet mindre enn syv måltider skulle inntas denne dagen! I årene etter jeg hadde lært om denne dagen pleide vi å spise komla, da det er det mest mektige jeg kan komme på å spise. I år står jeg og gravidemagen min over en slik middag, men til neste år! Det er jo så godt!
 8. Askeonsdag innleder fastetiden. Navnet kommer av at man dro til messe i kirken, og fikk tegnet et korsmerke av sot eller aske i panna. I fjor så jeg at Strinheim kirke i Trondheim inviterte til Askeonsdagsmesse, hvor de som ville kunne la seg korstegne.
 9. Fastetiden har alltid vært en tid for forsakelse, men også for å dele og tenke på de som har de mindre godt enn oss. Over hele landet arrangerer årets konfirmanter Fasteaksjonen, og rett før påske kommer de på dørene med bøsser. Da jeg var lita hadde vi alltid en liten pappbøsse som lå i vinduskarmen på kjøkkenet, og før hvert middagsmåltid i fastetiden, puttet vi på det vi måtte finne av småpenger i mamma og pappas lommebok. En annen tradisjon som er ny for meg, er dette med å kutte ut lørdagsgodtet i fastetiden. En kruv til min datter har en fin måte å gjøre dette på: På askeonsdag tar man frem påskeeggene. I stedet for å spise lørdagsgodt, så legges alt godteriet som måtte komme i hus i løpet av faste i eggene (evt et digert familieegg). På en måte blir det som en omvendt adventskalender som teller ned mot Påskemorgen: jo nærmere påsken vi kommer, jo fullere blir påskeeggene.
 10. Alle som har gått på søndagsskole har hørt om da Jesus mettet 5000 vet hjelp av fem brød og to fisk. Denne dagen kalles Brødunderdagen, og er lagt til søndagen midt i fastetiden. Det er ikke tradisjon for å invitere til besøk eller selskap i fastetiden, men denne dagen kan være et unntak. Hva med å invitere noen på kveldsmat? Mamma er veldig flink til å gjøre dette, og i en tid hvor folk som regel er opptatt hele dagen har et gode gamle kaffibesøket ofte falt bort. Men mamma vet råd - hun inviterer til kveldsmat, og duker på med nybakt brød eller sundstykker (gjerne fra halvfabrikata som bare skal varmes 10-20 minutter i ovnen), eggerøre og røkelaks, litt spekemat eller det man ellers måtte ha. Noen ganger har det sogar blitt en rask smuldrepai til dessert. Uansett, samværet er det viktigste, og de fleste er vel enige i at mat smaker best i godt selskap!
Det er godt å vente på noe, å glede seg til noe. For meg er fastetiden blitt så viktig fordi den er en slags advent fram mot påske og mot våren. Og enn så lenge er fastetiden langt unna å bli så kommersiell som adventstiden har blitt. Fasten får jeg ha for meg selv - bonus!

10 punkter på en glamorøs fredag

Endelig er det glamorøs fredag igjen. Eller, glamour og glamour, det er i alle fall fredag og helg, og jeg tenker på fokusere på det som føles ekstra bra med det. Her er 10 punkter som gjør dagen i dag litt spesiell:

 1. Lang og lat frokost i natkjole ved PCen. Nå gjøre jeg vel forsåvidt dette hver dag, men siden gullgubben var og handlet i går kveld, var utvalget bredere i dag enn vanlig.
 2. Når denne lista er ferdig, skal jeg opp og ta en dusj og stelle kroppen litt. I alle fall smøre meg godt inn med bodylotion, jeg frykter at svangerskapskløen er på anmarsj igjen her. Jaiks!
 3. Jeg skal ha på meg kjole! Det hadde jeg i går også, men det var fordi jeg hadde besøk av broren min, og syntes det var en fin anledning til å pynte seg litt. Man kan egentlig ikke gå i kjole for ofte.
 4. Jeg skal gjøre unna litt husarbeid. Ikke fordi det er så glamorøst eller festlig, men fordi jeg vet at det er den ene tingen som gjør gullgubben aller mest glad om dagen. Han stråler til når han kommer hjem og ser at kjøkkenbenken er tømt for oppvask, klesvasken henger på snora og ettermiddagen ligger klar uten noen gjøremål.
 5. Vi skal ha hjemmelaget biff stroganoff til middag! Jeg har lengtet lenge.
 6. Denne helgen er det fastelavn. Jeg skal ta en tur i kjelleren og finne fram de fargede fjærene og en tur ut i hagen og finne noen bjerkekvister. Fastelavnsris må man ha!
 7. Planene for helgen er sånn halvveis spikret. Svoger og svigerinne er på snarvisitt i området, så søndag tilbringes sammen med dem. Svigerinna er også gravid (men ligger en måned etter meg), blir gøy å se om hun har vokst siden jul. Det har i alle fall jeg!
 8. Søndag må vi også se om vi finner tid til å bake boller. Til nød kan dette utsettes til mandag pga nevnte besøk, men kremboller må vi ha. Fløten står klar og venter.
 9. Jeg kunne hatt lyst til å ta med meg gullgutten på Storsenteret. Jeg har noe småærender der, og jeg vet at gutten liker å traske rundt blandt folk og akvariefisk der. Aberet er at lørdager er vel den dummeste dagen å dra dit, da... Dra tidlig?
 10. Ellers håper jeg på fredagstreff med Linda. Det er ikke alle fredager jeg har vært like flink å stille, men akter å være tilgjengelig utover dagen. Hører du det, L?

God helg!

torsdag 19. februar 2009

10 ting å finne på sammen med en halvannetåring

Jeg har nettopp sittet og kost meg med barnehagens billedarkiv på nett. Hadde helt glemt ut at det fantes, har ikke vært innom der siden i høst en gang. Så kos! Og for en wake up-call jeg fikk ang hva gullgutten min kan! Ting jeg har gledet meg til å gjøre sammen med han, men tenkt at han er for liten ennå (Det er gullgubben som har alt ansvaret med henting og bringig til barnehagen, så jeg sår liksom aldri helt oppdatert meg på hva de finner på der. Gullgubbens fokus ligger helst på om de har vært ute eller ikke...).

De siste ukene har jeg tenkt at vi skulle funnet på noe gøy i helgene, ikke bare det samme gamle hele tiden. Gullgutten er jo fornøyd, men jeg kjeder meg litt etter n'te time med å kjøre biler på gulvet. Her er en inspirasonsliste til meg selv over 10 ting man kan gjøre sammen med sin halvannetåring:
 • Leke i snøen. Når snøen først er her, må den jo utnyttes. Forrige fredag var vi ute og gravde snøhule alle tre. Det var stas. Dersom været slår om, blir det snømann også. I tillegg begynner gullgutten å akseptere akebrettet - de første gangene fikk han panikk når vi tok det fram.
 • Dra i svømmehallen. I alle fall noe jeg lengter etter å gjøre sammen med han. Selv er han strålende fornøyd med å bade i badekaret også.
 • Tegne og male. Det har jo kommet hjem x antall tegninger fra barnehagen etterhver, så her kunne vi vært tidligere ute. Jeg har bare tenkt at det tar litt tid å finne fram ting, mens han sikkert ikke har tålmodighet til å sitte mer enn i et par minutter. Dog motbeviste han dette en dag, og laget et svært detaljert kunstverk i bursdagsgave til svigerfar. Tegning var visst stas. Jeg tror jeg har maling et eller annet sted også, hvis ikke skal jeg stikke innom Panduro og få tak i noe passe klissete (men barnevennlige) greier.
 • Bake. I barnehagen har de laget trolldeig (kan det se ut som), men jeg tror jeg foretrekker å lage noe vi kan spise etterpå. Til helgen får vi se om han klarer å trille ut fastelavnsboller.
 • Hjelpe til med voksenting. Dette er en favoritt hos både mor og barn. Jeg får gjort unna husarbeid og han føler seg sikkert bra stor når han kan hjelpe til. Han kan støvsuge (rett bra, faktisk), ta ned tørr klesvask fra det lave stativet, riste vått tøy slik at det er opphengsklart, hente ting fra "matboden" i kjelleren, bære bort plast og papiravfall og rydde, flytte på og hente ting for oss.
 • Lage mat sammen. Han har alltid hatt sin egen skuff på kjøkkenet med kjøkkenting vi ikke bruker lengre. Med disse har han laget luftsuppe og venteboller i evighet. Leken fikk en ny dimensjon for et par uker siden da han fikk ha såkalt småmusk (puffet havre) i gryta si. Han rører og øser mat fra gryta og over i en skål og tilbake igjen. Hele tiden med en alvolig mine - dette er seriøse saker. Etterpå tar han oppvaskkosten sin og børster i vei. "vask, vask" sier han. Når jeg smører nistepakker, hender det at han vil sitte på benken og assistere med å gi meg kaviartuben og finne ostehøvelen. Jeg lurer på å kombinere: at han får helle vann og ris fra litermål opp i gryta, at han kan få røre litt før det hele koker opp/blir varmt, og at han kan få hjelpe til med å skrelle bananen som vi pleier å mose i grøten hans (med en viss fare for at bananen er oppspist før den havner i grøten). Vi får bare prøve oss fram, men matlaging har han alltid vært opptatt av. Og tenk å ha en unge som har interesse for sunn mat, kan tilberede et utvalg retter og har vett til å vaske opp og rydde etter seg! Her har jeg mye å hente.
 • Turning. I kjelleren har vi en gammel avdanket madrass som vi hadde planer om å kaste i høst. Vi kom aldri så langt. Nå er jeg glad for det, for den er perfekt til å hoppe på, turne rundt på og ta seg en hvil på etterpå. Ellers er det gøy å øve på kroppsbeherskelse også. Stå på et ben, ligge på ryggen og sykle, lage saksebevegelser med bena, slå floke osv. Gullgutten vinner desidert på øvelser som angår bevegelighet (som å bite seg i tærne), mens jeg vinner balanseleker. I alle fall enn så lenge. Og en type lek som er forbeholdt gutta: vill herjing.
 • Dansing. Gullgutten har lenge vært ivrig på dette. Ber oss om å skru på musikk, og har sin faste danserutine (shake it, shake it, shake it, boms ned på rumpa, legge seg kontrollert ned på ryggen, rull rundt på magen og opp igjen og begynn på nytt), noe jeg trodde han hadde lært i barnehagen. Men nei, ingen dansing der, så dette er selvlært. Etterhvert har han utvidet dansen til en hel del masse snurring rundt og rundt. Aller gøyest er det når vi sitter på gulvet, og han kan snurre seg inn i våre favner og få en klem. I går latet vi som vi var på Fornebu, og rocket vilt til Back in Black (AC/DC).
 • Lesing av bøker. En riktig høydare som vi forsåvidt gjør hver dag. Jeg er sjeleglad for at vi har mange barnebøker, ellers hadde vi voksne gått gørrlei. Gullgutten har jo sine favoritter, og jeg har merket et skift i interesse fra billedbøkene med "Dyr på bondegården" og sånt, til bøker med mer tekst. Aller mest stas er det når vi leser boka et par ganger, for så å bla gjennom og spørre om han kan peke på detaljer på bildene. Jeg må skryte litt - han skjønner sære ord som badehette, fruktfat og krydderhylle, jeg synes det er bra jeg! Snart er det ikke flere nye detaljer å spørre om, så vi må nok ut og finne nye bøker snart. Biblioteket vil være et bra sted å starte.
 • Synge sanger. Jeg vet de synger i barnehagen, men er usikker på hvor mye. Jeg tenkte at jeg skulle sette meg ned og prøve å komme på sangleker og sanger med bevegelser. Det må være mer interessant enn at bare jeg sitter og synger for han. Synging kan jo forøvrig kombineres med det meste - synge tannpussesang, bakesang, synge til dansemusikken og ellers andre sanger som passer til det vi holder på med.

Dersom andre har gøyale ting å leke, så bare kom med de

tirsdag 17. februar 2009

10 favoritter fra bokyllene mine

Et skikkelig dårlig bilde av bøker jeg er veldig glad i

 • Gardner's Art trohug the Ages. Julegave fra gullgubben fra et par år tilbake. Jeg skulle nok brukt mer tid på å lese denne, men bruker den mest som oppslagsverk. Jeg prøver å komme på hvorfor jeg liker den så godt, men vet liksom ikke helt. Den er bare fin.
 • Vogue Livsstil Sunnhet Skjønnhet. En bok med barndomsminner. Da jeg var lita (les: slutten av barneskolen/ungdomsskolen) var jeg velidg opptatt av disse temaene. Utad var jeg guttejente, men innimellom måtte jeg veie opp litt, og var en sucker for hjemmelagde ansiktsmasker, skjønnhetssidene i farmors ukeblader og litt over gjennomsnittlig opptatt av kosthold og trening. I smug satt jeg på biblioteket og leste denne boken, som er fra slutten av 80-tallet. Prinsesse Diana var det ultimate skjønnhetsideal, med rosenrøde kinn, pene tenner og velstelt hår. I fjor høst ramlet jeg over boken hos en bruktbokhandel på nett. Den måtte bli min. Fremdeles synes jeg at kvinnene i boken er slående vakre, til tross for at stylingen deres har gått litt av mote.
 • MAT for helse og trivsel (Jeg har utgaven fra 1993 - lenken er til 1998 utgaven). Min første kokebok, fått av mamma til bursdagen en gang for lenge siden. Jeg tror det er en bok som muligens brukes som pensumbok i skolekjøkkenfag, det kan i alle fall virke sånn. Denne boken er skikkelig fin. Den er på nynorsk, noe som gjør oppskriftene ekstra sunne, norske og Ingrid Espelid Hovig-aktige. Her er oppskrifter på alt fra brun saus til sukkerbrød, fremgangsmøte for partering av høns og sylting av stikkelsbær. Alle kan lage taco, men når jeg skal lage såkalt husmannskost er denne boken gull å ha! Den går under nanvnet Husmorkokeboken, og det er faktisk veldig treffende. Forslag til serviettbretting og anretning av ostefat har den også. Det er bare å invitere til selskap.
 • Så rart. Inger Hagerups fantastiske tøysedikt! Vi fikk denne i barselgave av gullgubbens tante, og blandt ørten lyseblå bodyer skilte den seg ut som en klar favoritt hos mor. Jeg liker tekstene, jeg liker Gauguins illustrasjoner og jeg liker lyden av høytlesing fra den boken.
 • En kurv til min datter. En nydelig bok om kirkens tradisjoner og høytider og den norske Primstaven. Jeg er veldig opptatt av tradisjoner, kristne så vel om sekulære, gamle norske. Denne boken tar for seg året og forteller om både gamle og nyere merkedager. Mange av de har jeg vært vant med å feire, men ikke alltid visst hvorfor. Noen nye vil jeg gjerne innføre for min familie, mens andre vil jeg la ligge. Det gjelder også de ulike symbolene og ritualene som er knyttet opp mot merkedagene. Jeg serverer gjerne lammestek i påsken, men å vaske føttene til mine gjester - der går det en grense! Neste helg er det fastelavn, og deretter fastetid. Jeg har vært vant med å feire med kremboller og Sanitetskvinnenes fastelavns ris, men nytt for meg er tradisjonen fra gullgubbens familie om å spise risengrynsgrøt en ekstra dag i uken i fasteukene fram mot påske. Det er deres måte å markere måtehold i fastetiden på, og en tradisjon jeg gjerne bringer videre. Så får vi se om jeg klarer å følge opp mitt ønske om å ikke spise godterier i de nevnte ukene, men heller spare meg til påskeegget...
 • Jorda rund baut. En jordomseilingshistorie om to på tre års bryllupsreise. Mang en gna har jeg drømt meg bort på seiltur med denne boka. Fulgt den stiplede linjen i kartet over reiseruta, mimret tilbake til den sommeren gullgubben og jeg var på seiltur (riktig nok bare på Sørlandet, men dog) og tenkt at før eller siden kaster også vi loss. Inntil videre koser jeg meg i sofaen med boka og en kopp te med tropiske frukter.
 • Norges fjelltopper over 2000 meter. Nok en bokgave fra gullgubben. Og nok en bok jeg drømmer meg bort i. Jeg har ingen ambisjoner om å bestige alle de 346 toppene som er beskrevet her. Men noen av de må jeg klare, enn så lenge kan jeg skryte av følgende fem: Galdhøpiggen (2469 moh), Keilhaus Topp (2355 moh), Svellnose (2272 moh), Glittertinden (2464 moh) og Storronden (2138 moh). Jeg har som mål å bestige Norges tredje høyeste topp, Store Skagadølstind (2405 moh) så snart som mulig. Jeg hadde lovet meg Storen som trøstepremie til sommeren 2007 dersom jeg ikke var blitt gravid innen den tid, men som kjent ble det gullgutt i steden for fjelltur den sommeren. Nå som jeg snart har født de barna jeg skal ha, kan det kanskje passe å begynne å tenke på tinderangling igjen...
 • Skrue McDucks Liv og Levnet. Jeg var fra meg av lykke da jeg fant ut at en genial sjel hadde kommet på å trykke disse historiene i bokform. Boken har samlet Don Rosas historier om Onkel Skrues liv mellom to permer, opprinnelig ble denne serien utgitt i Norge i Donald Duck & Co i perioden 1992-1994. En perfekt feriebok, enten det er i hengekøya under svigermors epletrær eller i påskesolveggen hos mamma og pappa. Skal huske på denne når årets påske kommer, ja!
 • Den Lille Prinsen. Denne boken fikk jeg og mine to yngre søsken i fellesgave av mammas kusine mens vi ennå var ganske små. Jeg følte meg übersnytt over en bok med så mye tekst og så kjedelige bilder. I årevis støvet den ned i bokhylla. Jeg husker ikke hvorfor jeg tok den fram igjen, en av somrene mens jeg gikk på videregående. Men jeg husker at jeg var trollbundet. Jeg lå på en strandmadrass i hagen hele dagen og leste, enkelte deler ble tygget på om og om igjen. Da kvelden kom var jeg filosofisk stappmett og bra solbrent på ryggen. Jeg elsker denne boken, og må bare gjengi et kapittel som beveget meg: "På den neste planeten bodde en dranker. Det ble et svært kort besøk, men den lille prinsen ble meget trist av det. - Hva holder du på med? spurte han drankeren som satt stum foran et batteri av tomflasker og et batteri av fulle flasker. - Jeg drikker, sa drankeren dystert. Hvorfor drikker du? spurte den lille prinsen. - For å glemme, svarte drankeren. - For å glemme hva da? ville den lille prinsen vite. Han var alt begynt å synes synd på drankeren. - For å glemme at jeg skammer meg, svarte drankeren og bøyde hodet. - Skammer deg over hva? spurte den lille prinsen som gjerne vile hjelpe ham. - Over at jeg drikker, svarte drankeren og ble helt stum igjen. Og den lille prinsen rømte forvirret sin vei. - De voksne er helt uanminnelig merkverdige, sa han og drog videre ut i verden." Tenk på det, du!
 • Frodige krukker og potter. Denne har jeg nevt flere ganger i forbindelse med ønskelistene mine. For dette er ikke min bok. Jeg har lånt den av mamma, og bare ikke fått levert den tilbake ennå. Men det haster vel ikke. For mamma kan alt som planting i krukker og potter utenat. Jeg derimot, trenger denne for å planlegge hagen og terassen min, og for å drømme meg bort til frodige vekster nå midt på vinteren. Siden jeg er høygravid til sommeren passer dte dårlig med store hageprosjekter, mens planting i kopper og kar er en grei løsning. Og blandt alle mammas hagebøker passet det da best å låne denne.

Sånn. Det var et 10er utvalg fra mine bokhyller. Utover disse har jeg vel nok bøker til å lage lister over skjønnlitterære favoritter, barnebokfavoritter og en litt mindre spennende liste over pensumbokfavoritter (sistnevnte liste blir nok aldri publisert i bloggen, det er grenser for nerding).

fredag 13. februar 2009

10 plagg jeg har/skal strikke(t)

Her er den - strikkelista! Nå er det litt trist at det ikke er en ren "har strikket"-liste, men siden jeg er en relativt fersk strikker med ikke så altfor mye tid til overs, så får jeg ta med et par fremtidsplaner også. Her er 10 plagg som jeg enten har strikket, holder på med eller har planer om å lage etterhvert:
k
Her er babysokkene som er grunnen til at jeg i det hele tatt kan strikke. Da gullgutten var nyfødt, var han mye kald. Dette var i juli, og jeg var helt fortvilet over at vi ikke klarte å finne ullsokker til bitte liten baby på det tidspunktet. Det var ingen annen råd enn å ta saken i egne hender. Jeg lånte en bok med oppskrift på biblioteket (Velkommen Baby), og i flere dager ammet jeg gullgutten i søvn slik at han kunne sove i fanget mitt mens jeg strikket. Jeg syntes det var kjempevanskelig og putlete, men da jeg så at støvelen tok form for første gang, var jeg ikke lite stolt! Sokkene har vært kjempegode, og suksessen smakte så godt at jeg like godt heiv meg på neste prosjekt:
k
Jeg var heldigvis fremsynt nok til å innse at jeg ikke kom til å rekke å ferdigstille et så stort prosjekt den høsten, så jeg strikket ullbukse i størrelse 2-3 år. Og i år er denne gullgod! Under utedressen nå som det er så kaldt, ingen butikkjøpt bukse kunne vært like god. Buksa er strikket med dobbelt totrådsgarn fra Nøstebarn. Oppskriften er en selvsammensatt blanding av to oppskrifter fra Nøstebarn (Strikk til Nøstebarn). Jeg avanserer!
k
Da buksa ble ferdig, var det jo klart at han trengte en jakke. Igjen valgte jeg å strikke stort, denne er i størrelse 3-5 år, men med litt oppbretting av armer så vil den passe nå også. Denne har tatt lang tid å strikke, og knappene var isydd først denne uka. Men den ble fin og den vil jo passe lenge. Modellen er Nøstebarns Veksejakke, og den er strikket i totråds Nøstebarngarn.
k
Innimellom all jakkestrikkingen trengte jeg noe som gikk fort å lage. Resultatet har blitt to ullbukser itl å ha utenpå tøybleiene. Av bildet skulle man ikke tro at buksa til venstre er i størrelse 6-18 mnd, mens den høyre er i str 0-3 mnd. Grunnen er at den søtrste buksa er godt brukt og godt tova. Den minste kommer forhåpentlig til å krympe litt ved bruk, for enn så lenge er den altfor stor til en nyfødt. Jeg vurderer å improvisere litt og strikke en som er enda mindre. Jeg har strikket i tretrådsgarn fra Nøstebarn og lanolinisert dem etterpå, slik at de skal holde tett utenpå bleien. Jeg synes dette fungerer like godt som Nøsterbarns lanolingarn. Og fargene er jo litt sprekere her enn på det naturhvite lanolingarnet.
k

Etter nevnte sokkeskusess måtte jeg prøve Nøstebarns oppskrift på sokker også: Madam Møllers babysokkar. Jeg har strikket i Nøstebarns angoraull - de er såååå myke og deilige! Dog likter jeg oppskriften til Velkommen Baby bedre. k


Før toving

Etter toving
k
Disse vottene til gullgutten er også et produkt skapt etter behov. Vi har ikke klart å finne votter som passer til halvannetåring, samtidig som de er varme nok til iskalde dager. Gullgubben husket at da han var liten var tovede ullvotter tingen, og da får vi prøve det. Jeg liker vottene spesielt godt fordi det de er et samarbeidsprosjekt: jeg har stikket og gullgubben har tovet.
k

Det var så langt jeg har kommet. Torsdag kveld satte jeg igang med foreløpig siste prosjekt: Rillestrikka omslagsjakke til den nye babyen i limegrønt totråds Nøstebarngarn. Jeg savnet en liten og lett jakke da gullgutten var nyfødt, jeg klarte ikke å finne noen uten hette. Og hettene var jo bare i veien når han uansett hadde lue på. Denne gangen stiller jeg forberedt.
k


Jeg kom over denne überfestlige ullbuksa på nett her en dag - Monster pants eller cranky pants om du vil. Når jeg er ferdig med omslagsjakka skal jeg strikke en slik en. Jeg blir tante i august, og tenker at dette må vel være en morsom barselgave? Hvis jeg ikke rekker å bli ferdig, så kan jeg trøste meg med at oppskriften passer til barn på halvannet år, så jeg har flere juler og bursdager å time det mot hvis det kniper på tid. Og så har jeg egentlig lyst til å strikke en til nyebabyen også. Buksen strikkes med striper, monsterets øyne og tenner broderes på med maskesting etterpå.

Neste plan på lista er å strikke raggsokker. Delvis fordi vi bruker og sliter en del ragger, men også fordi det står for meg som den ultimate utfordringen å strikke sokkehæl. Nuvel, flettestrikk ser avansert ut, men etter å ha lest hvordan man gjør det, skulle det vel gått greit. Men jeg er ikke så fan av slike detaljer, det blir litt mye "rot" synes jeg, så jeg holder meg borte fra flettene. Mønsterstrikk krever vel også en tunge rett i munnen, men der vet jeg at min tålmodighet ikke strekker til. Ingen vits i å begynne på noe som jeg vil hate å gjøre ferdig.

Dersom jeg fremdeles liker å strikke etter at sokkene er ferdige, skal jeg begynne på et evighetsprosjekt: ullkjole til meg selv. Jeg skal belage meg på at det kan ta år og dag, men hvis jeg stikker litt her og litt der, så vil den jo bli ferdig før eller siden. Jeg så en fin oppskrift i et hefte som fulgte med svigermors Hjemmet for noen uker siden. Den ligner litt på den begømmelige Mariuskjolen, men jeg vil ikke ha mønsteret (se over), kun fasongen og lengden. Så får vi håpe at ullkjoler kommer på moten igjen før eller siden. Enn så lenge bruker jeg den jeg har kjøpt hos Benneton.

10 ting jeg trenger

Noen ganger må man bare leke litt. Jeg kom just over denne nerdete Google-leken, og må selvfølgelig bare bringe den videre. Den er som følger: skriv inn "fornavnet ditt" + trenger i Googles søkefelt og list opp de ti første treffene du får (tips - skriv evt "fornavn trenger" dersom det er mys usammenhengende surr). Hysterisk morsomt, spesielt om man er litt fjollete fra før. Her er Googles formening om hva jeg trenger:
 • Anaruh trenger fortsatt tid på dette
 • Anaruh trenger ikke bare spesialpedagogisk kompetanse
 • Anaruh trenger linser
 • Anaruh trenger flere armer for å få plass til alle armbåndene
 • Anaruh trenger ro og tid til behandling som kan gjøre det mulig for henne å leve et normalt liv
 • Anaruh trenger hjelp til alt
 • Anaruh trenger ikke navlen til annet enn navlelo!
 • Anaruh trenger ikke svare
 • Anaruh trenger en næringspolitikk som faktisk skaper arbeidsplasser
 • Anaruh trenger noen til å lage plakat eller lignende

Jeg fant leken på et nettforum, og det er de merkeligste ting som dukker opp på folks ulike navn. Bidra gjerne i kommentarfeltet - jeg trenger å le litt!

torsdag 12. februar 2009

10 måter å skape vårstemning på


Jeg vet at det bare er februar, og at min higen etter vår ikke er helt i tråd med mitt ønske om å være flinkere til å leve i nuet. Men pytt - noen ganger kommer det noen snikstikk av vår uansett, og da er det abre å bygge videre på dem og håpe på at det blir vinter neste år også. Her er 10 måter å skape vårstemning på:
 1. Spis frokost i solen. Her er det vel å merke nesten 10 minusgrader, så det er uaktuelt å sitte ute. Da passet det perfekt at sola stod opp over åsen og kom inn stuevinduet mitt akkurat i det jeg hadde laget meg frokost (eller brunch om du vil, klokka var nesten 11). Lang frokost med sola i ansiktet - blir det bedre?
 2. Ha duftende blomster på bordet. Enn så lenge holder morsdagsrosene seg godt. I tillegg dufter primulaen min helt fantastisk. Et ektra pluss med denne er at den minner meg om vårblomsten kusymre, som er en mer eller mindre vanlig vårblomst på vestlandet.
 3. Gå en tur ut, lukk øynene og høre på fuglesangen. Naboen vår har hengt ut mengder med meiseballer og annet knask til fuglene, og resultatet er at de sitter i kø i vårt epletre og synger mens de venter på tur.
 4. Drikk sitronte. Det er i alle fall min vårte. Den minner meg om barndom i påskefjellet. Den beste sitronteen er dog den som har vært bært rundt på ski i pappas gamle jobbtermos, for den har fremdeles et hint av kaffi i seg, slik at teen får en helt spesiell smak som var forbeholdt påsken.
 5. Ta på kjole. I disse dager har jeg ikke så mange bukser som passer lengre, så det blir ofte joggebukse i påvente av en handletur. Men på søndag fant jeg fram en sommerkjole som passet, utenpå en genser og ullstrømpebukse, og det gav umiddelbar effekt.
 6. Røde tånegler. Jeg har nevnt det før.
 7. Lag en typisk forsommerrett til middag. For meg er mammas fyldige blomkålsuppe veldig sommerslig, tror jammen meg at det er noe jeg skal lage en dag. Hadde jeg hatt rabarbra i fryseboksen, så hadde jeg tråklet sammen en pai eller bare en enkel rabarbrasuppe til dessert også.
 8. Hør på sommermusikk. Etterpå skal jeg strikke litt, og finne fram musikk som vi hørte på i fjor da vi kjørte den lange veien Trondheim - Oslo - Vestlandet tur/retur.
 9. En smoothie! Skru opp varmen inne, slik at den kalde smoothien ikke tar helt knekken på deg, og slurp i vei. Min favoritt består av frosne bringebær, en halv banan og appelsinjus. Dersom jeg er litt sulten, hender det at jeg har i noen gode spiseskeier melonyoghurt også.
 10. Lage lister over vårlig ting, som for eksempel planer jeg har for hagen eller hva jeg har lyst til å gjøre i påsken.

onsdag 11. februar 2009

10 ting som må gjøres før babyen kommer

Joda, jeg har god tid. Helt fram til juli sånn teoretisk sett. Men de siste dagene har mitt gravidefokus skiftet fra å dreie seg om kvalmemage til akrobatikkmage - jeg kjenner masse spark og andre rare bevegelser. Endelig klarer jeg å tenke på at vi venter på en baby, og ikke bare tenke at jeg er dårlig.

I denne forbindelsene har jeg så smått begynt å tenke fremover. Jeg har strikket litt (en strikkeliste kommer etterhvert som jeg får tatt noen bilder), og jeg har begynt å tenke på hva som må gjøres før babyen kommer. Gullgutten kom en måned før tiden, så pr i dag har jeg satt frist om at alt må være klart fra st. hans av. Selv om babyen kunne kommet i dag, og alt hadde gått helt fint. Men det er noe eget ved å forberede seg til fødsel og et helt nytt familiemedlem. Denne gangen blir det jo mindre handling enn sist, da vi har det meste vi trenger. Men likevel er det ting jeg kan pusle med i månedene som kommer. Her er 10 ting jeg har kommet på til nå:
 1. Jeg må kjøpe mer kulefyll og fylle på ammeputa. Hvis jeg måtte velge, tror jeg at ammeputa er det viktigste babytilbehøret jeg hadde sist. Alt annet (bortsett fra babytøy da) kunne vi jukset til på et eller annet vis med ting vi hadde fra før. Ammeputa var jeg helt avhengig av for å få til ammingen. Ingen annen pute dugde.
 2. Skaffe en ny seng til gullguten. Han begynner å bli litt stor for sprinkelsengen sin, så vi tenker at han får ny seng, mens babyen overtar hans. Vi har visst fått opsjon på en gammel uttrekksseng fra gullgubbens bestemor, og jeg håper den er i grei stand. Jeg er vanligvis ikke så glad i brukte/gamle/loppismøbler, men når det gjelder babyseng så liker jeg tanken på at denne har stått og avdunstet evt kjemikalier i minst 50 år nå!
 3. Ny madrass til sprinkelsengen. Landsforeningen for uventet barnedød anbefaler egentlig at hvert nytt barn får ny madrass, og de hundrelappene er jeg villig til å investere i.
 4. Når Nøstebarnbutikken åpner i Sandvika, skal jeg innom og kjøpe noen omslagsbodyer i de miste størrelsene. Vi hadde bare bomullsbodyer til gullgutten de første ukene, og jeg husker at en ren og tørr body var ikke før kommet på, før den måtte skiftes pga gulp. Alle disse skiftene stresset han veldig, og det var et dilemma om man skulle vekke sovende gutt for å få på han tørt (og varmt) tøy. Med bodyer i ubehandlet ull er det bare å tørke av og vente til neste skift.
 5. Jeg må rydde og sortere tøy som er lagt bort. Jeg begynte på et fint system, men etterhvert har jeg blandet størrelser, sesonger og rått og råte. Men dette er en jobb jeg gleder meg til. Å vaske babytøy er koselig.
 6. Jeg skal strikke litt flere plagg. Mer om dette kommer i en strikkeliste.
 7. Vi må finne fram til navn! Om vi ikke bestemmer oss før nurket kommer, så må vi i alle fall ha noen aktuelle kandidater klare.
 8. Jeg må minne søsteren min på å få sendt med det elastiske bæresjalet mitt med mamma og pappa som kommer på besøk i mars. Nurket skal bæres tett inntil mamma og pappas kropp fra børjan.
 9. Bestille noen formsydde tøybleier i nyfødtstørresle, for å se om de er bedre enn brettebleiene vi allerede har.
 10. Noe av det siste som kan gjøres er å finne ut av vognløsningen. Enn så lenge bruker gullgutten vogna til å sove i, og vil kun sovne der på dagtid. Er spent på om han fremdeles trenger vgndupper til sommeren. I såfall må vi bestemme oss om vi trenger en ekstravogn, om vi kjøper softbag til sportsvogndelen, eller hva det nå blir. Men siden vi må se an gullguttens sovemønster til sommeren, er dette noe som må vente til det sist.

Oj - jeg kjenner at jeg gleder meg masse nå! Mandag er det ultralyd, da får vi "se" nurket for første gang. Til nå har jeg hørt hjertet banke raskt og kraftig to gangen. En helt fantastisk lyd!

mandag 9. februar 2009

10 middagsmåltider jeg har lyst på


Mandager er jeg stort sett i fin form. Og da drømmer jeg om mat. Her er 10 middagsmåltider jeg nører etter å få laget. Og ikke minst spise:
 • Saltkokte småpoteter med helstekt indrefilet og ovnsbakte grønnsaker
 • Hjemmelaget biff stroganoff
 • Grønnsaksrisotto (som ikke er en ekte risotto, men hvem bryr seg om det nå?) med godt, grovt brød til
 • Fiskegrateng. Laget av mamma eller svigermor
 • Mammas plukkfisk og flatbrød med smør
 • Mer av helgens biffsnadder med ovnsbakte poteter, peppersaus og grilltomater
 • Taco. Av en eller annen merkelig grunn. Tacoskjell, tacokjøtt, tacosaus, salat, tomat og revet ost. Typisk etter pakkens oppskrift
 • Grillkylling med ris og mammas viltsaus
 • Og nok en underdog: mammas levergryte med bacon!
 • Svigermors kyllingform bestående av kremostfylte kyllingfileter, rødløk, paprika og en fløstesausblanding smaksatt med mangochutney. Det hele toppes med revet ost og serveres med ris.

Og for å drømme litt videre: koteletter, enten av lam eller røkte svinekoteletter med bønnestuing. Eller okseragu. Eller kyllingfrikassè. Eller skalldyrssuppe. Eller....

Jeg tror jeg kan konstatere at perioden hvor kjøtt = æsj nå er over. Jeg lengter etter mørt biffkjøtt, og tror jeg skal overbevise gullgubben om at jeg og nurket trenger jern og proteiner i store doser nå fremover. Snart er det fastetid uansett, og når den tid kommer skal jeg heller roe kjøtthungeren min. Men inntil da!

10 oppdateringer siden sist

Hm - jeg ser jeg er over middels sløv med å oppdatere bloggen nå. Her kommer i alle fall en liste over 10 begivenheter den siste uken:

 1. Det ble en gul primula på meg. Og av og til sender den ut små "støt" med deilig blomsterduft. Lukter en blanding av sommer og blomsterbutikk. Mmmm.
 2. Jeg fikk omgangssyken jeg også. Lå langflat onsdag til fredag. Ikke stas.
 3. Gullgubben tok med seg gullgutten på handletur på lørdag, sånn at jeg fikk være hjemme alene og hvile litt, mens de to hadde en kjempekoselig guttetur. Og ikke minst - de fikk handlet noen sårt tiltrengte klær til gullgutten!
 4. Sånn helt utav det blå hadde vi en veldig koselig kjærestekveld på lørdag. Lagde mat sammen, spiste i stua med blomster og lys på bordet.
 5. Søndag ble jeg vekket av en kjempeivrig gullgutt som kom med morsdagskort til meg. Han hadde laget det i barnehagen - et kort med håndavtrykk og fint bilde og rørende tekst. Han var så søt - pekte og viste meg kortet og gav meg masse kos. I tillegg fikk jeg fine blomster.
 6. Svigers kom og spiste morsdagsmiddag hos oss. De to hadde bryllupsdag og gullgubben dåpsdag, så det var mye fint å feire.
 7. Morsdagskake!
 8. Vårens gladeste nyhet tikket inn på mail her en dag: Nøstebarn åpner butikk i Sandvika rundt den 19. mars - hurra!
 9. Sol i dag. Endelig sol igjen. Stua blir halt forandret når sola står inn.
 10. Trivelig lunsj med blogglesing i dag. Endelig har jeg ork på å spise litt berødskiver, og selv om man egentlig ikke skal spise ved PCen, så måtte jeg bare oppdatere meg på de bloggene jeg vanligvis leser. Lenge siden sist nå.

tirsdag 3. februar 2009

10 ting jeg gleder meg til


Det trenger ikke nødvendigvis være noe som skjer i dag. Eller i morgen eller denne måneden for den saks skyld. Men jeg vil se fremover nå, og her er 10 ting jeg gleder meg til:
 1. Å tappe meg et fotbad. Slappe av med føttene i varmt, velduftende vann, smøre de inn etterpå og kanskje lakke neglene med rød lakk. Det gir umiddelbar sommerfølelse!
 2. Å dra å svømme. Jeg håper at kveldene våre blir litt roligere fremover, og jeg har velidg lyst til å få satt av en kveld i uka til å svømme. Jeg savner svømming.
 3. Å ta med gullgutten i svømmehallen. Han elsker å bade, og jeg har så lyst til å gjøre noe for ham som han liker. Og for min del - ta igjen litt av det tapte sammen med han.
 4. Å dra innom butikken og gå bananas (haha) i fruktdisken. Mango, kiwi, ananas og kanskje har de bær der? Eller nektariner? Jeg skal til jordmor om en times tid, og skal se om jeg ikke får dratt innom en fruktdisk og handlet litt. Et overflødig fruktfat i kveld høres fantastisk ut!
 5. Å sitte i solveggen og nyte en kopp sitronte. Sola har kommet tilbake til terassen vår nå, men enn så lenge er et altfor kaldt til å sitte stille ute. Men om en måned eller to...
 6. Påske. Jeg kommer ikke over at jeg gleder meg noe helt utrolig til påske i år! Det er noe med at jeg føler jeg har gått litt glipp av jula, og at påsken vil være en fin tid å kompensere litt for det. Pynte litt hjemme, spise tradisjonsmat, være sammen med familien og kanskje få tatt en skitur eller tre.
 7. Jeg gleder meg til en dag der jeg gidder å dra fram symaskinen. Den står klar, jeg har stoffer i fleng, men vet liksom ikke helt hva jeg skal sy av de. Men plutselig en dag kommer det vel litt inspirasjon.
 8. Til våren kommer, og jeg skal ut og inspisere alle løkene jeg plantet i høst. Jeg gleder meg veldig til å stelle i hagen igjen, og håper våren kommer såpass tidlig i år at jeg ikke er for diger til å holde på der ute.
 9. Til å ta en handlerunde og kjøpe inn forbruksartikler som jeg har gått tom for de siste månedene. En god sjampo, fotkrem, fruktte i løsvekt, ullgarn og noen nye bukser til gullgutten. Det er ikke helt det samme å sende gullgubben ut med handleliste heller.
 10. En frisørtime! Jeg er langt på etterskudd med klippingen, og jeg lengter etter å bli stelt litt med. Når jeg tenker meg om, hadde det vært utrolig deilig med en time hos hudpleier og fått en kroppsskubb og påfølgende innpakning. En slags vårrengjøring etter en ganske slitsom og tung vinter.

Når jeg ser gjennom listen nå, så bærer den preg av at jeg har fått vårfølelsen. Den kom som kastet på i går, da sola endelig brøt gjennom skylaget, den mørkelilla adventsduken på spisebordet ble byttet ut med en hvit, og jeg surfet innom Glamourbibliotekarens Finn stilen for februar. Uh - dersom jeg finner, skal jeg kjøpe med meg en gul primula hjem i dag. Det er februarblomsten min, og den gir håp om at lysere tider er på vei.