tirsdag 31. mars 2009

10 månedsmål for april

Her er den, listen over 10 ting jeg har lyst til å gjøre i april:
 1. Bestille stoffer fra Stoff og Stil. Jeg vil sy gardiner til babyrommet og bukser til gullgutten.
 2. Bytte ut inneholdet på iPoden. Ekstra aktuelt nå som jeg skal begynne å ta toget til jobb igjen.
 3. Lese en bok. Skammen av Bergljot Hobæk Haff ligger og venter på meg.
 4. Lakke tåneglene mine røde. Fort gjort, men likevel utsettes det i det uendelige.
 5. Rydde i kjellerstua. Krever bærehjelp fra gullgubben, så det er vel denne som sitter lengst inne.
 6. Søke om permisjonspenger. I alle fall begynne på søknadsprosessen.
 7. Kjøpe blomster til inngangspartiet. Har lyst på påskeliljer og stemorsblomster.
 8. Fylle nye isoporkuler i ammeputa. Babyting haster ikke, men tiden går fort mot slutten.
 9. Plante karse. Det bor en bonde i oss alle...
 10. Bestille bilder til soverommet. Bildene under har jeg tatt selv, av egne orkideer. Synes de ble fine jeg! Vil passe fint i hvite rammer på soverommet vårt.

10 oppnådde mål for mars

Jeg klarte det! Jeg fikk gjort alle de 10 tingene jeg hadde lyst til å gjøre i mars. Klart at jeg har gjort mer enn bare disse 10, men disse er litt spesielle, siden de hadde blitt utsatt i leng tid da jeg noterte dem ned for snart en måned siden. Å sette opp en liste for så å stryke ut det man har gjort var virkelig effektivt. Jeg skal straks gå i gang med å lage en liste for april, men poster mars-lista i sin helhet først, sånn at den er foreviget. Her var mine 10 marsmål:

# bake et brød - og det ble helt nydelig! Saftig og holdbart
# bestille frisørtime - og jeg fikk dratt og klippet meg også
# bestille papirkopier av bilder - bildene er i album allerede
# dra i svømmehallen - og opplevelsen kan leses om her
# gjøre i stand et fotbad - frister til gjentagelse
# lage en vårrengjøringsliste - jeg er i gang, men våren er ennå ung
# lage Nøstebarnhandleliste - har vært å handlet også
# legge planer for påskeferien - check
# ringe mamma - har til og med hatt henne på besøk!
# strikke ferdig omslagsjakken - ferdig!

mandag 30. mars 2009

10 hageplaner

Photobucket
Fine, fine hagen vår. Bildet er tatt i mai i fjor.
 1. Plenen trenger (minst) en omgang med gjødsling. Her er vanvittig mye mose, da de forige beboerne her syntes det var mykere å gå på enn vanlig gress...
 2. Jeg ønsker meg et sånt terasseflagg, eller hva det nå heter. Naboene har sine ved inngangspartiet, og det tror jeg at jeg også vil ha. Så kan vi danne en slagt flaggborg til 17. mai.
 3. Jeg skal skaffe meg en værbestandig benk til terassen. Og jeg er på god vei: jeg har allerede bestilt en hos pappa! Han har tilfeldigvis materialer til overs etter han snekret sin tredje benk til mamma i fjor, og han har tid til å lage den. Jeg vil ha min i en gråblå farge a la Jotuns 4143 blåbær eller 4412 romantik. Helst en mellomting, kanskje det går an å blande?
 4. Plante rabarbra. Mamma har lovet meg stiklinger fra sin hage, bare synd at de ikke kommer østover før mot slutten av sommeren (jepp, for å hilse på Lille Baby). Men til neste år håper jeg på nok stilker til å lage i alle fall en pai eller en gryte med suppe.
 5. Jeg vil ha ampler med Pelargoner i rosa og røde farger. Og noen krukker med krydderurter og småblomster. Jeg kommer ikke til å anlegge noen nye bed i år, jeg må observere hagen "live" gjennom sommeren for å kunne planlegge godt nok.
 6. Sandkassen nederst i hagen må pusses opp litt. Jeg må få vekk tornekrattet som omgir den, og fylle den med ny sand. I tillegg må vi få laget oss et lokk, slik at ikke naboens katt tror at vi har laget nytt toalett til henne.
 7. Vår andel av fellesbedet må beplantes. I fjor hadde naboen vår blantet i for oss, siden de som bodde her før ikke likte blomster (hæ?), og vi flyttet inn så sent på sommeren. Tenker jeg satser på noe lettvint, som ferdigkjøpte stemorsblomster og blomkarse.
 8. Jeg har lyst til å få med meg gullgutten og plante sukkererter langs terasseleveggen. Det må vel være stas å høste egen avling, også for en toåring?
 9. Og når vi først er i gang: muligens en solsikke og tre, dersom jeg husker å forkultivere inne i april/mai en gang.
 10. Og til slutt: jeg skal nyyyyte å ha hage! Være ute så mye som mulig, grille, spise frokost i solveggen i helgene, skaffe et plaskebasseng til gullgutten (til toårsdagen, for eksempel), la han prøve trehjulssykkelen på uteplassen her og invitere nabodamen over på kaffi og kake.

10 påskeplaner


Ja, nå som jeg har vært i svømmehallen, gjenstår bare en ting på mars-lista min: å legge planer for påsken. Vi har bestemt oss for å bli hjemme, turen over fjellet til Vestlandet blir rett og slett for lang i år. Men det betyr ikke at vi må sitte inne å sture for det. Her er 10 forslag til ting man kan finne på dersom man er hjemme i påsken:
 1. Dra ut, enten i skogen eller i fjæra, og grille pølser. Kanskje til og med på bål?
 2. Plukke gåsunger til palmehelgen. Det er et prosjekt i seg selv, for enten må jeg vasse til livet i snø for å få tak i, eller så må jeg spa meg en sti fram til treet som står på lekeplassen rett utenfor her. Når jeg tenker meg om, blir det vel litt pynting utover dette også. Men å male påskeegg får vente til neste år, tror gullgutten vil synes det er mest stas å knuse, og ikke male eggene, nemlig.
 3. Ta en tur inn til Oslo (eller en helt annen by dersom det passer bedre) og vandre i bydeler vi ikke har vært i før. Og kose oss meg kake og kakao med krem på kafè. Byferie kan være kos det også, særlig hvis ikke alle andre har tenkt det samme.
 4. Gå på kino. Kino var obligatorisk i påsken da jeg var liten. Går Max Manus ennå?
 5. Invitere familie og/eller venner på middag. Jeg vil prøve meg på helstekt indrefilet av okse, saltbakte poteter og ovnsbakte tomater. Nam!
 6. Lese en bok. Og nei, det ikke være krim. Jeg liker ikke krim, i alle fall ikke utover Agatha Christies bøker om Poirot. Og jeg tror jeg har lest alle sammen. I år går jeg for Skammen av Bergljot Hobæk Haff, som har stått på leselista mi lenge. Når det gjelder krim, skal jeg holde meg til den som står på melkekartongene *jippi*
 7. En kake må vi bake. Gullgubbens ubestridte kakefavoritt er nemlig Påskens sjokoladekake, så nå er jo en fin anledning til å bake den. Og så skal jeg nok bake flere ost-og-skinke-fylte horn. De var kanongode og perfekte som turmat!
 8. Skiturer med pulk i marka. Det er i alle fall nok snø i år!
 9. Gå i kirken påskemorgen. De thar jeg gjort bare en gang før, og det var i Nidarosdomen for mange år siden. Muligens på tide å prøve igjen? Delvis også for å sjekke hvordan gullgutten oppfører seg i en kirke nå. De få gangene han har vært med før (eh - dåpen hans og en gang noen uker senere), har han skreket kontinuerlig...
 10. Spise påskeegg. Selvfølgelig.
Jeg kunne faktisk kommet på en del flere punkter, men har lært at når man har barn er sjansen for suksess omvendt proposjonal med antall faste avtaler og planer. Jeg har veldig lyst til å ta gutten min med på åpen gård, til Emma Sansehus, i svømmehallen og så videre, men det trenger jo ikke skje i påskeferien. Vil tro at slike steder er ekstra fulle i feriene også, så kanskje like greit å vente? Uansett - det kommer til å bli en fin påske!

fredag 27. mars 2009

10 glemte album i musikkhylla mi


Her en dag gikk jeg på jakt i kjelleren etter en CD. Og plutselig satt jeg der med en hel haug av album jeg nesten hadde glemt at jeg hadde! Her er 10 glemte skatter, alle bringer fram gamle minner:
 1. Bryan Adams - So far so good. Det var denne jeg lette etter i førstinga. En av de første CDene jeg kjøpte selv, og den minner meg om vår og påske. Og om min første store forelskelse, Kjetil, som jeg danset med til Heaven.

 2. Belle and Sebastian - If you felling Sinister. Studietid, høsten 2000. Lurer på om om jeg må skaffe meg flere Belle and Sebastianalbum? Synes musikken er riktig så koselig.

 3. Massive Attack - Mezzanine. Jeg kan faktisk ikke huske hvorfor jeg kjøpte denne, men den er fin og annerledes. Av en eller annen grunn kommer jeg til å tenke på barbering av legger når jeg hører for meg denne CDen. Eh - hæ?

 4. Tracy Chapman - Tracy Chapman. Minner meg om fjolling sammen med Cecilie, som jeg gikk på ungdomsskolen og videregående med.

 5. CC Cowboys Beste - EKKO. Sommermusikk! Denne gikk om og om igjen en sommer, jeg kan huske kveldsstell, dagbokskriving og kveldsmat på varme sommerkvelder.

 6. Nirvana - MTV Unplugged in New York. Jeg kan ikke helt huske når jeg kjøpte den, men det var etter Nevermind i alle fall. Og den havnet litt i skyggen av sistnevnte, fordi jeg ofte trengte å rase fra meg til en litt mer sinnautgave av Nirvana. Men i ettertid har jeg hørt mye på denne. Kjøremusikk det året jeg jobbpendlet.

 7. Air - Moon Safari. Også denne hører til jobbpendleåret. Jeg tenker kakao fra Statoil på Berkåk, All I need og siste etappe hjem til min kjære.

 8. Red Hot Chili Peppers - Californication. Russemusikk - synge med til Otherside for full hals i Kongeparken. For en natt...

 9. Eva Cassidy - Songbird. En dag jeg jobbet på anlegget kommer sekretæren løpende og sier at jeg har fått pakke! Og det ser ikke ut som om det er noe jobbrelatert, heller noe personlig. Jeg pakker opp i spenning, og inni ligger denne. Fra min elskede gullgubbe. Han visste at jeg hadde ønsket meg denne lenge, men ikke fått tak i den (på lettvint vis). Men han hadde lagt seg i selen, funnet den og klarte ikke å vente til jeg kom hjem til helga. Resten av uka ble det mye sitte-inne-på-kontoret-tid på meg, ja.

 10. Sarah McLachlan - Surfacing. Tror jeg oppdaget Sarah gjennom filmen City of Angels. Tenker i alle fall på filmen hver gnag jeg hører dette albumet, og husker singelhøstkvelder hvor jeg lengtet litt etter å ha en kjæreste å holde rundt. Alian og Hålian måtte finne seg i å være dansepartnererstatninger (husker du, Wenche - haha!).

Hm, må prøve å høre meg gjennom denne lista i løpet av de neste ukene. Er ferdig med Bryan Adams, Tracy Chapman snurrer nå og Belle and Sebastian ligger på vent rett ved siden av her.

10 eksempler på sommermat


Det snør! Vintern er såvisst ikke over. Siden i går kveld har det kommet nermere 10 cm, og det ser ikke ut til å gi seg med det. Jeg var såpass godt inni våren nå at jeg velger å overse siste døgnets nedbørsmengder, og lister heller opp 10 eksempler på sommermat mens vi venter på at dette ettergyset skal gi seg:
 1. Grillmat. Fordi det er gjerne her sommermatsesongen begynner hos mamma og pappa. De drar fram grillen rundt denne tiden, og trosser det meste av vær og temperatur for å sitte ute og grille. Det begynner så spedt med pølser og burgere, og avanserer til diverse gillstykker, spyd og fileter etterhvert som tiden går. Hos mamma og pappa griller man kjøtt, fisk, fugl, grønnsaker, brød, frukt og marshmallows. Variasjonene er nermest uendelige, slik at man kan grille omtrent hver dag sommerhalvåret gjennom uten å gå lei. Nesten.

 2. Reker og loff. På en brygge en kveld i juli. Eller på terassen dersom man har lagt babyen i sengen sin hjemme.

 3. Eksotisk sommerfrukt, siden de norske fruktene først kommer utpå sensommeren. Jeg tenker spesielt på vannmelon og nektariner, begge deler går ned på høykant om sommeren. Jeg fant forresten nektariner på Ultra for noen uker siden. De var gode, men ikke i nærheten av de som kommer til sommeren, nei.

 4. Mammas blomkålsuppe. Laget fra bunnen av med masse fløte, smør og kjærlighet. Og blomkål, selvfølgelig. Fantastisk sommerkveld mat, jeg har sittet på altanen og spist suppe til solnedgangen mang en kveld.

 5. Rabarbrasuppe. Eller som rabarbragrøt, sånn farmor pleide å lage den. Det stod alltid rabarbragrøt og ventet på broren min og meg da vi kom på besøk. Nytes med helmelk og sukkerdryss.

 6. Jordbær! Ingen over, ingen ved siden av. Enten naturell rett fra åkeren, eller til dessert med fløte på. Jeg gleder meg intenst til sommeren. Da blir gullgubben send tut på selvplukk. Innerst inne håper jeg på å ha født innen selvplukksesongen er over, slik at jeg også kan være med.

 7. Stekt makrell. Da jeg var liten hadde vi og farmor og farfar campingvogn (!) i en idyllisk fjordbukt. Dagene gikk blandt annet med til å fiske. Årets første makrellmåltid var en høydare. Sprøstekt makrell og kokte nypoteter - nam! Men det holdt med det ene måltidet pr år. Resten var liksom ikke det samme.

 8. Hjemmebakt brød med nyrørt bringebærsyltetøy. Gjerne av villbrigebær som man selv hadde funnet i et bortgjemt buskas.

 9. Lusking i mammas bærbusker er alltid deilig. Rips (av en sort som ikke får tærne til å krølle seg), solbær, stikkelsbær, bringebær og bjørnebær. Og dersom man er på besøk som førstemann den sommeren: jordbær. De har også et nokså stort morelltre, men det har ikke ært fram en eneste morell i all sin tid. Dessuten venter vi i spenning på når aprikostreet* skal få frukter. Det blomstrer nydelig hver vår, men enn så lenge er det uten frukter.

 10. Is! Helst på pinne eller i kjeks, is i skål kan man liksom spise hele året. Jeg er også fan av liksomisen: træ en halv banan uten skall på en ispinne (eller en t-skei), pakk den inn i aluminiumsfolie og legg i fryseren. Faktisk veldig godt!

* Mamma og pappa fikk et aprikostre i gave av gullgubbens foreldre i forbindelse med bryllupet vårt. Som et symbol på at hans familie nå slo røtter hos min (og litt underforstått: at forhåpentligvis ville vårt forhold bære frukter. Vel, vi slo treet med noen år, i alle fall).

torsdag 26. mars 2009

10 råd for mer energi


De siste dagene har jeg følt meg som en ballong uten luft. Alt er et ork, og jeg vil helst bare sove. Eller spise. Jeg vet ikke helt om det er svangerskapet eller bare generell vårslapphet som er problemet, men jeg har googlet litt og kommet fram til 10 råd for å skaffe meg mer overskudd. Håper det hjelper:
 1. Jeg må få sjekket jernlager og Hb-nivå hos jordmor på mandag.

 2. Nok væske. Jeg drikker og drikker, men er konstant tørst. Får vel bare drikke mer da...

 3. En daglig dose med lys og frisk luft. Kan med fordel slås sammen med en daglig gåtur for mosjonens skyld.

 4. Spis ofte og spis sunt. Grønt og grovt - her er jeg flink.

 5. Sov nok, men ikke for mye. Eh - hva er for mye? Jeg sover rundt 10 timer i døgnet nå, men det kjennes ut som om jeg faktisk behøver så mye. De dagene jeg står opp tidligere er jeg helt skutt om ettermiddagene.

 6. Pynte seg litt hver dag, og stelle godt med kroppen. Jeg er forsåvidt enig i at det hjelper, men det krever jo et minimum av overskudd for å orke å gjøre dette, da.

 7. Ha det ryddig rundt deg. Rot tapper en visstnok for energi. Når jeg er ferdig her, skal jeg rydde på plass litt klesvask og samle sammen gullguttens duplo. Og vanne et par slappe planter.

 8. Hør på musikk. Dans gjerne til.

 9. Bruk litt tid på å fokusere på kroppsholdning og pust. Å puste dypt ned i magen gjør at man slapper av, og kroppen får ekstra oksygen.

 10. Finn på noe du vanligvis liker å gjøre. Kanskje jeg skal sette meg og strikke litt når jeg er ferdig med å rydde da? Eller teller ikke en såpass stillesittende aktivitet?

Oppdatering: Det virker, det virker! Jeg gjorde som jeg sa: satte på litt musikk (Mozart), drakk et stort glass vann og satte igang med å rydde og stelle litt. Og nå er energinivået er helt annet! Utrolig bra - utrolig nok ser husarbeid ut til å fungere. Og bonusen er at nå er det så ryddig og fint her. Og som om ikke det var nok, så kom sola også, gitt. Hurra, hurra. Nå skal jeg kose meg meg chilinøtter og Pepsi Max (på en torsdag ettermiddag - gisp!), det har jeg fortjent nå.

onsdag 25. mars 2009

En snodig samtale i 10 deler

Et av målene mine for mars var å dra i svømmehallen. I går kveld kom jeg meg ut. Utrolig deilig å senke kroppen i varmt terapibasseng. Bekkenet elsket det, men magen var visst ikke helt enig. Det var uvant å ikke bære tyngden av magen selv, og det føltes som om den strevde med å komme seg til overflaten. Dette førte til hyppige og sterke kynnere. Men greit nok, jeg har vært borti kynnere før jeg.

Det som gjorde mest intrykk denne kvelden er følgende samtale. I det jeg kommer inn i terapibassengrommet, legger jeg merke til en ung mann (et par år yngre enn meg kanskje?) som smiler og hilser på meg. Aldri sett han før, men smiler høflig tilbake og går ned i bassenget. I løpet av den neste halvtimen ligger han på en flyteleke og stirrer ofte i min retning. Etter en stund flyter han i retning meg, og "faller" av flyteleken sin rett ved siden av meg. Og her begynner samtalen:

 1. Han: ja, du må unskylde at jeg stirrer sånn.
 2. Jeg: (i en uinteressert og lettere avvisende tone) det går greit.
 3. Han: du skjønner, jeg er filmskaper og opptatt av vakre proposjoner, komposisjoner og (bla, bla, bla - jeg fikk ikke med meg alt han sa). Så ikke noe farlig altså, så du kan puste ut nå.
 4. Jeg: (tørt) det er ikke på grunn av deg at jeg peser litt, jeg har bare en så velidg sterk kynner.
 5. Han: kynner? Hva er det?
 6. Jeg: det er en sammentrekning i magen som man har når man er gravid.
 7. Han: (overrasket) Så du er gravid ja? Gratulerer. (Jeg nikker. Leng pause. Han fortsetter). Jeg har visst også sammentrekninger i magen, men det er nok ikke fordi jeg er gravid (nei, du sier ikke det?). Jeg har bare trent så mye i det siste, så da får man vel slike kramper... (Jeg nikker høflig)
 8. Han: Hm, så du skal ha barn altså? Hvem er pappaen?
 9. Jeg: mannen min!
 10. Han: ooookeeei! Såpass! Ja, du får ha lykke til og kose deg videre.

og *poff* så forsvant han ut av bassenget.

Eh - hvaiallverden?

tirsdag 24. mars 2009

10 ting å finne på sammen med babyen


Dersom man bor i - eller i nærheten av - en større by, finnes det et helt utrolig utvalg av organiserte aktiviteter som er tilrettelagt (hovedsaklig) mødre med liten baby. Her er 10 ting man kan finne på dersom man trenger å komme seg ut:
 1. Babysang. Her i nærheten er det ofte kirkene og andre menigheter som driver dette, men det er sikkert mulig å finne ikke-religiøse sanggrupper også.
 2. Babysvømming. Vi gikk på babysvømming med gullgutten da vi bodde i Trondheim. VI koste oss i bassenget, men tidspunktet passet dårlig i vår døgnrytme, så det bel ofte litt slitsomt for han. Denne gangen kommer vi ikke til å delta på noe organisert kurs, men heller ta med babyen i svømmehallen selv, dersom vi får lyst til det. Nå har vi jo lært det grunnleggende for å ha med baby i basseng.
 3. Bok og Baby. Dette tilbudet har jeg bare sett i Oslo, men mulig flere biblioteker følger på etterhvert?
 4. Trilleturer med Turistforeningen. Arrangeres av Barnas Turlag, vil tro at de fleste lokallag har slike turer?
 5. Babykino. Dette har jeg aldri prøv, for jeg synes det virker så slitsomt (ørten skrikende barn og en film du ikke kan mute i bakgrunnen), men alle andre skryter veldig av det. Kanskje det må prøves ut til høsten?
 6. Barselgruppe satt opp av Helsestasjonen. Jeg kjenner ingen gravide med samme termintid som meg her i nærheten, og gjorde ikke det sist svangerskap heller. Derfor var det hyggelig at helsestasjonen satte sammen en barselgruppe, slik at man kunne komme i kontakt med andre mødre med babyer på samme alder. Min forige gruppe var stor (10 mødre og babyer på første møte), og selv om man ikke blir like godt kjent da, var det jo alltid noen som kunne møtes. Vi dro på trilleturer, på kafè og hjem på besøk hos hverandre.
 7. Babymassasje. Vet ikke så mye om kursene, men har hørt at det er mulig for f. eks en barselgruppe å leie inn en instuktør til å holde kurs på helsestasjonen eller annet egnet lokale. Hang oppslag om dette på helsestasjonen vår i Trondheim i alle fall. Enkelte skjønnhetssalonger arrangerer også kurs.
 8. Babygym, Mor-og-barn-trening og Barselyoga. Tror de fleste treningssenter har et eller annet tilbud her.
 9. Sansehus. Her i Bærum finnes det et sansehus på Emma Hjort. I utgangspunktet er det et tilbud til funksjonshemmede, men jeg vet at frisk barn også har glede av å utforske de ulike rommene. Mulig dette passer enda baedre for litt større barn som er litt mer bevisst på sine omgivelser, og tenker at det nok hadde vært gøy å hatt med både baby og gullgutt på dette. Ja - kanskje dette er noe vi kan gjøre med gullgutten nå før babyen kommer også? *Notere ned bak øret*
 10. Åpen barnehage. Egentlig et tilbud for større barn som ikke er i barnehage, men også fint for litt større babyer som trives i selskap med andre. Når babyen kan krabbe og leke litt, kan dette være et ok sted for mor å møte andre foreldre.
I tillegg kan man jo alltids arrangere noe selv, enten alene eller sammen med andre: dra på lekeplassen, finne en åpen gård, eller rett og slett innse at noen ganger er det like greit for både mor og barn og bare slappe av hjemme. Amme, kose, synge en sang selv, danse litt til radioen og sove litt. Jeg gleder meg!

mandag 23. mars 2009

10 punkter fra helga som var

Denne helga har vært den kosligste på evigheter! Her oppsummerer jeg i de vanlige 10 punktene:

 1. Helgen startet forsåvidt på fredag, med solskinn, begynnende vårrengjøring og to gutter som kom tidlig hjem fra jobb og barnehage (de kommer tidligere på fredger for å unngå rushtrafikken ut av byen).
 2. Vårrengjøringen gikk unna; jeg vasket alle gardinene våre og fikk vasket begge soverommene for våren. Luftet godt, og pinlig som det er, så merket jeg god forskjell på mengden støv i lufta der ja. Burda kanskje tørke soveromsstøv litt oftere?
 3. Lunsj ble intatt foran PCen, og i all tilfeldighet oppdaget jeg en ny blogg. Jeg endte opp med å bruke resten av ettermiddagen til å lese hele greiene. Først kjente jeg inspirasjon og litt misunnelse over all den tid og penger hun legger i fine ting, men så kom panikken. Jeg er og blir minimalist på dette området. Hva gjør man med så mange ting? Nevnte støvtørking må jo ta evigheter?
 4. Etter middag på fredag tok vi en ut ut alle tre. Vi spadde litt i snøen og gikk lang tur i gata - langt for en lettere trøtt halvannetåring i alle fall. Han la seg ned for å slappe av hver tiende meter, og flirte og lo da vi lata som vi gikk i fra han. Han vet at vi er for glad i han til å la han ligge ensom og forlatt midt på en våt og sandete vei, ja.
 5. Lørdag dro vi på familieutflukt til Sjøen for alle. Det var nok gullgubben som hadde mest lyst, men alle aktiviteter utenfor husets fire vegger er velkommen hos meg om dagen. Dessuten var det litt ekstra stas at gullgutten skjønte hva det gikk i: vi fortalte han at vi skulle dra å se på båter, og hele veien dit satt han og sa "båt. båt". Da vi kom fram slo han fast at dæææær var båtene!
 6. Vi var egentlig litt spente på hvor fort gullgutten kom til å gå lei, men alt gikk kjempefint. Det var så mye rart å se og fikle på, og da vi fant Eliaskroken med barnemøbler og tegnesaker, da kunne vi blitt der til neste helg. Gullgutten og jeg slappet av i kroken, mens gullgubben fikk tatt seg en runde på egenhånd, uten å måtte ha øynene på en løpende gutt hele tiden. Suksess for alle parter.
 7. Siden gullgutten sang seg i søvn på vei hjem, fant vi ut at vi kunne drøye leggingen litt den kvelden. Vi dro derfor innom svigers på vei hjem, og det var lurt. De hadde nemlig ventet besøk og bakt kake. Besøket måtte desverre avlyse pga sykdom, og da ble kaka tatt fram til oss i stedet. Og kake sier vi aldri nei til, eller?
 8. Vi hadde nok slitt ut gullgutten mer enn vi trodde. Søndag morgen våknet han riktignok klokka 6 (noe som ikke er avskrekkende tidlig, da hverdagene starter 5:30 til vanlig her i huset). Han ble liggende i senga si og synge og skravle med bamsen sin, før han plutselig sovnet igjen - og sov til 9! Halleluja! Det var fantastisk å kunne legge seg i gullgubbens armkrok og døse videre i god søndagsmorgenstil, kan vel nesten ikke huske sist vi hadde det sånn uten barnevakt.
 9. Etter frokost bakte gullgutten og jeg horn fylt med ost og skinke. Disse ble nytt nystekte i solveggen på terassen litt senere. Gullgubben fikk endelig beskjært epletreet vårt (håper, håper, håper at dette fører til flere enn fjorårets fem stakkarslige epler!), mens gullgutten og jeg hakket og spadde bort litt snø fra terassen. Nå har vi plass til en utestol og to, og jeg ser at snøen trekker seg mer og mer tilbake for hver dag som går. Hurra!
 10. Resten av dagen var vi rimelig sløve hele gjengen. Det ble strikking, gutta lagde kjøttkaker til middag, vi slappet av på sofaen og brukte kveldens siste krefter til å le oss fillete av de slående kommentatorene på TV-Norges håpløse program Wipeout. Skal ikke så mye til når man er trøtt som ei strømpe, gitt!

I det hele tatt en superkos helg med masse familietid, godt humør og variert aktivitetsprogram. I dag har jeg sovet ut og skal straks ta fatt på et par-tre ting som gjøres i dag. Ha en fin uke alle sammen!

fredag 20. mars 2009

10 punkter på vårrengjøringslista

Det er fredag og det er vår. Et perfekt tidspunkt å begynne vårrengjøringen på. Rengjøring, rydding - here it is:
 1. Vaske alle husets gardiner. Og muligens sy noen nye.
 2. Vaske inni matskapene på kjøkkenet.
 3. Rydde i gullguttens klesskap. Vi bruker kommoden hans til klær, skapene har kun blitt brukt til å stappe ting inni etterhvert som lagringsbehovene har dukket opp. Nå som vi venter en til må vi nok organisere litt bedre.
 4. Samtidig finner jeg vel fram og sorterer babytøyet.
 5. Vaske vinduer. Det har vi ikke gjort siden vi flyttet inn... Men til påske er det kos med rene vinduer.
 6. Rydde ørten bagger og tursekker fra kjellerstua til hemsen. Aner ikke hvorfor dette ikke har blitt gjort før.
 7. Vaske sofatrekk. Takk IKEA, for at trekkene er avtagbare og vaskbare på 60 grader!
 8. Vaske dyner og puter. Dvs levere de på et vaskeri, siden vi ikke har tørketrommel, og jeg har hørt rykter om at langtidstørking av dundyner medfører en viss fare for at fyllet begynner å råtne i prosessen. Iiiik!
 9. Stressless'en trenger en runde med vaskeskummet og poleringsfettet tror jeg. Sån at dne er klar til nok et år med amming.
 10. En real omgang med støvtørking og gulvvask er på sin plass igjen, selv om vi gjør dette litt oftere enn kun til våren da. Grønnsåpe lukter alltid godt.

Sånn. Da er dagens lange PC-frokost over, lista er laget og jeg skal sette igang. Begynner på toppen, så får vi se hva jeg rekker (gidder!) i dag. Skal tappe meg en diger mugge med isvann, sette på litt musikk og sette alle dører og vinduer på vidt gap når sola bare har fått varmet noen timer til. God fredag og god vår!

onsdag 18. mars 2009

10 nye hverdagslykkerHer er 10 punkter som gjør meg yr og glad om dagen:
 1. Sol i stua da jeg stod opp klokka åtte.
 2. Å få Fjell og Vidde i posten og mimre tilbake til fantastiske skiturer i fjellet.
 3. Å strikke babyteppe i alpakka. Hehe, jeg må le - garnet er så mykt og fargen er en flott, lys grå en, så å strikke med den minner litt om å stelle håret til en riktig gammel dame.
 4. Å gå en liten tur i nabolaget med sol i ansiktet og fuglesang overalt.
 5. Hjemmebakt brød med - eh - nugatti!
 6. Å finne ut at appelsinplanten min har kommet med knopp igjen!
 7. At nok en orkidè har sprunget ut i løpet av morgenen.
 8. Å kunne lufte lenge med terassedøra åpen, uten at det blir kaldt inne.
 9. En kopp sitronte i solveggen på terrassen. Endelig!
 10. At et par av krokusløkene så vidt begynner å titte opp fra jorda! Innerst ved veggen, hvor snøen aldri fikk helt tak, der har tre grønne tuster dukket opp i løpet av de siste dagene. Jeg ivrer etter å spa vekk mer snø for å hjelpe på vei de resterende 47, men bør vel la naturen gå sin gang. Jeg får heller riste snø av hekken, og håpe at påskeliljene kommer dersom bare jorda der får litt sol på seg. Mye kanskje i løpet av denne uka, har jo meldt sol og varmt i lang tid nå. Hurra, hurra, hurra! Det er dette jeg har ventet på en måneds tid nå, og endelig er våren her!

tirsdag 17. mars 2009

10 oppdateringer

Lite skjer i Anaruhheimen om dagen. Likevel føler jeg for å gi en viss utredning om hva jeg finner på i stedet for å blogge om dagen. Her er 10 nylige aktiviteter og oppdateringer fra siste uke:

 1. Jeg har (som forige innlegg antydet) hatt influensa.
 2. Mamma og pappa var på hyggelig korthelgbesøk.
 3. Snøen har nesten smeltet på asfaltene utenfor. Et par dager til nå...
 4. Stuebordet mitt er fullt av vakre blomster som mamma hadde med.
 5. Jeg har kjøpt alpakkagarn til å strikke babyteppe. Deilig mykt! Må bare bli ferdig med påbegynte ullbukse først.
 6. Jeg har vært hos frisøren og er utrolig fornøyd. Men seriøst - en klipp til over tusenlappen bør være bra!
 7. Gullgubben har endelig klart å kjenne babyen sparke. Lykke!
 8. Vi har hatt besøk av tre elger. Oppå garasjetaket. Samtidig.
 9. Jeg har legetime for å prøve å finne ut av denne bekkenløsningen min. Gullgubben har bestemt seg for at jeg rett og slett ikke får lov til å være ubrukelig i heimen, lengre :p
 10. Det er bestemt at påsken feires i Bærum i år. Det blir rett og slett for langt å dra over fjellet i år. Håper på påske til neste år også. En mer detaljert liste over påskeplanene/ønskene kommer vel etterhvert.

tirsdag 10. mars 2009

10 ting man ønsker seg når man er syk

Forkjølelse/influensa slår til for tredje gang i vinter, både gullgutten og jeg er skikkelig ute av lage i dag. Her er 10 ting å ønske seg når man har feber, sår hals og hodepine:

 1. Bedre imunsforsvar :(
 2. Fred og ro i huset
 3. En mamma som kommer med familiens mirakelkyllingsuppe
 4. En bra film på dvd
 5. Noen som drar å kjøper medisiner, et blad og kanskje litt snop
 6. Et varmt bad med påfølgende myke håndklær
 7. Å sove natta gjennom. Åtte til åtte ville vært bra
 8. En myke flanellspysj og kasjmirsokker
 9. Varm kakao og en kanelbolle
 10. Ingen andre tilleggsplager (les: svangerskapskvalme, oppkast og bekkenløsning. Ingen av delene har blitt bedre av at jeg nå er syk. Heller det motsatte. Bu-hu, stakar meg...)

Jeg mangler dessverre alle 10...

(Dvs, jeg kunne pisket gullgubben rundt, man han gjør en fantastisk innsats for gullgutten, og jeg vil heller at gutten min skal ha det bra og bli fort frisk.)

søndag 8. mars 2009

10 paroler jeg kunne stilt meg bak i dag


8. mars - Kvinnedagen. Som jeg så vidt har nevnt før, er ikke dette en dag jeg har så stor tilknytning til. Jeg er egentlig nokså gammeldags i mitt kvinnesyn, og synes mye av likestillingsdebatten har sporet av. Likevel er det flere paroler jeg kunns tilt meg bak i dag - her er 10 stk:
 1. Økt innsats for å stanse omskjæring av kvinner.

 2. Ja til lengre foreldrepermisjon, men nei til tvungen tredeling. La foreldrene bestemme selv!

 3. Nei til kunstige skjønnhetsideal. Retusjering, modellprogrammer på TV, glamourmodeller over alt - nei takk!
 4. Nei til tvangsekteskap - og ja til ekteskap som er tuftet på kjærlighet og respekt, uavhengig av kjønn, religion, hudfarge og kulturell bakgrunn.

 5. Reell valgfrihet når det gjelder om man vil være hjemme med barna sine eller ikke: full barnehagedekning til de som ønsker det - tilsvarende økonomisk kompensasjon for de som ønsker å passe sine egne barn. Kontantstøttens størrelse er et hån mot foreldre - jeg er verd 10 ganger mer i arbeidslivet enn jeg er som hjemmeværende, omsorgsgivende mor. Jeg mener at forskjellen i samfunnsutbytte ikke er stor, nei!

 6. Økte bistandsmidler for å utdanne kvinner i den tredje verden. Lesing, skriving, regning, seksualundervisning (som også menn kunne hatt godt av!) og yrkesrettet utdanning. Å utdanne en kvinne er å utdanne en hel familie.

 7. Innsats for å endre tradisjoner som fører til at jenteforster aborteres/nyfødte jenter settes bort, enten på barnehjem eller ute i skogen for å dø.

 8. Kraftig lønnsløft for de typiske kvinneyrkene.

 9. Nei til å utvide grensen for selvbestemt abort til 18 uker. Det handler om repekt for det ufødte barnet.

 10. Et godt tilbud til alle fødende. Når fødsel er i gang er det uholdbart å måtte reise i timesvis, eller å bli sendt bort fra sykehuset hvor man opprinnelig hadde fått plass. Fødsel er dramatisk nok for de fleste, om man ikke skal legge til et ekstra stressmoment!

torsdag 5. mars 2009

10 ting å gjøre i dag

Delvis tilbake i jobb, i tillegg til de daglige dyster. Her er 10 ting som må gjøres i dag:

 1. Maile lønnsavdelingen og melde fra om gamle timer
 2. Maile en annen på lønnsavdelingen og etterlyse lønnsøkningen min
 3. Arkivere gamle mailvedlegg, dette kommer til å ta tid!
 4. Sjekke hvordan jeg kan ta et e-læringskurs jeg har fått x antall purringer på mens jeg har vært borte
 5. Forberede morgendagens møte med sjefen
 6. Ta opp laks fra fryseren - løpe å gjøre det med en gang!
 7. Sette over en maskin med ullvask
 8. Legge på plass den rene klesvasken
 9. Melde fra om en adresseending (joda, vi flyttet i fjor...eh)
 10. Planlegge ukeshandling og middager for neste uke

Og deretter se om det er mer tid til å gjøre noe på want-to-do-lista mi. Ha en fin dag!

onsdag 4. mars 2009

Ny 10 want-to-dos-liste i menyen til høyre

Som nevnt i innlegget under, startet jeg med listeblogging for å skape litt oversikt over hva jeg måtte, skulle og ville gjøre. Når listene blir såpass mange som her, er det lett å miste oversikten. I tillegg er det mange av punktene som må vente lenge på tur, da de dreier seg om fremtidsønsker.

For å ta tilbake den opprinnelige tanken har jeg opprettet en liste nederst i menyen til høyre. Her vil jeg liste opp to-dos med relativt kort frist, og jeg vil stryke ut punktene etterhvert som de er unnagjort. Noe er ting jeg må gjøre, resten er ting jeg gjerne vil gjøre, men må minne meg selv på å prioritere. I alle fall nå som jeg er delvis tilbake i jobb (er aktivt sykemeldt fom denne uka. Veldig spent på hvordan dette skal gå, siden jeg fremdeles starter på bunn hver morgen).

Jeg ønsker meg selv lykke til med utstrykingen (som jo er selve belønningen ved å sette opp en liste. Hvordan har jeg klart å glemme dette?)!

Oppdatering: listen har fått nytt navn: 10 mål for mars. Want-to-dos var et så teit navn. Og sikkert grammatisk feil også.
Når mars er over, vil det kommer en nye liste for april. Og så bortetter...

10 ting jeg HAR fått gjort!

Når jeg kikker gjennom Listebloggen, er den full av lister over hva jeg skal gjør, hva jeg har lyst til å gjøre, hva jeg drømmer om osv. Noen listepunkter er nok mer gjennomførbare enn anndre, men det slår meg at jeg har mye ugjort.

I disse dager feirer også Listebloggen 1 år! "Hæ? Men den startet jo i juli 08 jo", sier du. Det stemmer for såvidt, men Listebloggen ble startet på skuddårsdagen i fjor, da på et annet nettsted. Den gangen var tanken å lage to-do-lister, og krysse av for hver gang et punkt var gjennomført. Dette skle fort ut ettersom listeomfanget ble bredere. Men nå - som en slags feiring av Listebloggens bursdag, kommer en liste over 10 ting jeg faktisk har fått gjort. For å vise meg selv og alle andre at jeg kan når jeg vil:

 1. Jeg har gjeninnført mange av punktene på denne lista. Noe har atter en gang havnet på vent grunnet den nye babyen, men det kommer. Jeg er i alle fall bevisst på det.
 2. Jeg gjennomførte tidens (dyreste) innkjøpsmaraton i høst, og mye av det på lista er nå mitt: støvler, trenchcoat, mobil, ny BH, ullsokker, jeg fikk en deilig ansiktsbehandling på en fridag og masaisko. Og opptil flere kopper kakao og kanelsnurrer har det blitt.
 3. Særlig etter at jeg ble dårlig, og har vært "observatør" på sidelinjen hva barneoppdragelse angår, har mange biter falt på plass. Jeg har kunnet korrigere egen adferd overfor gullgutten, og jeg har kunnet diskutere temaet med gullgubben når det har passet, i stedet for å prøve å endre hans adferd i kampens hete (les: når gullgutten virkelig ikke vil høre på mamma og pappa). Jeg er svært godt fornøyd med hvordan kommunikasjonen mellom foreldre og barn er i vårt hus!
 4. Jeg pynter med blomster. Nå står primulaen i blomst, Fastelavnsriset har begynt å bli grønt, og jeg ser at seljen utenfor har så vidt fått gåsunger. Dog må man vasse i snø til halsen for å få tak i, så jeg drøyer sistnevnte noen uker til.
 5. Høsten ble lang i år, siden vinteren ikke kom før over nyttår. Det gjorde at jeg rakk å gjøre mange høstting: Gullgutten og jeg dro til Oslo, hagearbeidet ble unnagjort før frosten kom, jeg var noen runder i svømmehallen, SATC-boksen gikk unna på rekordtid og selv om det drøyde litt, så ble jeg ferdig med babysokkene. I tillegg ble det produsert en baby, så jeg synes at jeg skal si meg fornøyd med den.
 6. Jeg er visst ikke så flink til å prioritere, kun et av ti punkter er ferdigstilt: veksejakka. De andre ni står fremdeles på vent.
 7. Jeg så meg faktisk seriøst om etter ny jobb. Jeg fant en perfekt en, fikk komme på intervju, og fikk vel hint om at jeg var en svært interessant kandidat. Dagen etter intervjuet fant jeg ut at lille baby var på vei. Med visshet om at jeg kom til å bli mye syk og gå ut i permisjon etterhvert, valgte jeg å være åpen om dette overfor evt ny arbeidsgiver, og vi ble enige om å la det ligge. Men jeg var veldig velkommen til å ta kontakt når permisjonstiden var over, de var alltid på jakt etter dyktige medarbeidere :)
 8. Jeg har faktisk vært ute og gravd snøhule i år! Jeg bidro på husrekkas dugnad med å få måkt takene (jeg bidro fra bakkeplan, ja!), og jeg har nå gjørt et ærlig forsøk på å få gullgutten til å ville sitte på akebrettet. Aller helst vi han dra brettet mens pappaen sitter på...
 9. Jeg fikk laget karnevalskostyme. Ikke noe avanserte greier, tok det vi hadde av brunt nøstebarntøy (bukse, veksejakka og en lue) og sydde på ører og en liten hale, og vips så var han en liten brunbjørn. Søte gutten min!
 10. I tillegg får jeg jo som regel unnagjort daglige småting, som litt klesvask, rydding og sånt. I tillegg har jeg fått handlet det meste på lista, fastelavn ble passe vellykket selv om jeg sliter litt med å holde på mine egne fasteplaner, og våren kommer uten at jeg helt trenger å anstrenge meg.

tirsdag 3. mars 2009

10 ting på handlelista

handleliste


Etter tre måneder i "husarrest" begynner jeg å bli bra klar for en handlerunde. Ikke shopping sånn per se, men en runde med handleliste for å kjøpe inn sånne halvviktige ting. Akkurat når jeg kommer meg av gårde er ennå uvisst, men har satt en tidsfrist på to uker. Da kommer mamma og pappa på besøk, og som bygdefolket de er, så elsker de å komme til "by'n" å gå i butikker. Og i motsetning til hva som var praksis da jeg var liten, så er de nå mer enn villige til å betale for det meste jeg vil (og ikke vil!) ha. Her er 10 ting som står på handlelista:

 • En skammel til å ha på badet. Dere vet, en sånn som barna står på når de pusser tenner. Tenker at IKEA må være det naturlige sted å lete etter en sånn? Jepp, se der ja.
 • Skolisser til vinterskoene mine. De gamle ryker any day now.
 • Jeg skal på Helios og finne en økologisk dusjsåpe med deilig duft. Som gravid synes jeg at det er skikkelig hat å dusje, det føles ubehagelig med rennende vann mot kroppen, i det hele tatt er det ingne god opplevelse. Jeg trenger derfor noe som kan veie opp for dette, for dusje må man jo, og jeg tenker at en såpe som lukter godt av blomster eller frukter må være tingen.
 • I samme butikk skal jeg endelig få kjøpt inn favorittsjampoen min igjen. Hår og hodebunn gleder seg!
 • Da vi satt og så i albummer forige helg, om jeg over et bilde av meg selv med smykket jeg fikk i et års forlovelsesgave av gullgubben. Det slo meg at kjedet røyk under amming for snart et år siden, og jeg har helt glemt å kjøpe nytt. Så, et enkelt gullkjede til anhenget mitt er også på listen.
 • Garn til å strikke Monster pants: Opal 4 tråds garn, et nøste av hver farge: svart, hvit og rød, tenker jeg.
 • Tilbake til Helios for å kjøpe Dr Hauschkas ansiktskrem. Som gravid og glødende (?) trenger jeg ikke Decleor sine rådyre tørr-hud-produkter.
 • Ikke akkurat et nytt kjøp, men det må ordnes lell: DAB-radioen min har fått det for seg at det ikke skal være mulig å skru ned volumet. Selv om jeg skrur volumknotten på null, er lyden fremdeles for høy til at jeg synes det er behagelig å høre på. Ergo må jeg få levert den inn til reparasjon eller noe sånt.
 • Te i løs vekt. Gjerne mer av den gode teen jeg fikk tli jul av svoger og svigerinne: Bali nights.
 • Siden førstevalget blandt "snart-får-du-søsken-boken" Emma og Lillebror ikke er å få tak i lengre, skal jeg se om jeg finner en alternativ bok med navn I magen bor en baby av Thomas Svensson.

mandag 2. mars 2009

10 ting som lukter uendelig vondt (når man er gravid)

Helt siden jeg ble bestøvet har jeg hatt luktesans som en blodhund. I tillegg til en akutt hulke-og-gråte-samtale pr telefon til sjefen min, og en lett kvalme, var det luktesansen som fikk meg til å mistenke ny graviditet denne gangen. Det er en ting å kjenne lukter, og enkelte ting lukter jo aldri spesielt godt. Men det er noe helt annet når greie, vanlige lukter får magen til å ligne en karusell, og hodet til å fylles med vatt. Noen ting lukter så vemmelig at jeg har kastet opp på stedet. Her er 10 ting som lukter spesielt ille:

 1. Gangen vår. Jeg aner ikke hva det er, og lukten kan virkelig ikke beskrives. Den er søt og syrlig på samme tid, det nærmeste jeg kommer er den ekle lukten av epoksy. Jeg blir rett og slett muggsur hver gang gullgubben har glemt å sette åpen døra mellom stue og gangen når han drar om mårningene. Siden jeg må gå gjennom gangen for å komme til kjøkkenet, og kjøkken og gang har åpen løsnig, slik at ganglukta også finnes på kjøkkenet, sier det seg selv at det er ekstra vanskelig å få i seg noe mat.
 2. Piffikrydder. Gullgubben er snill og ofrer piffien på ostesmørbrødene sine, jeg skulle ønske han slapp. Men det lukter så æsj at dere aner ikke! Minner om skittent gatekjøkken med ukesgammel frityr som står og damper. Ugg - kunne aldri spist noe som luktet sånn.
 3. Dolomio pastasaus. En middagsfavoritt til vanlig. Nå får jeg frysninger på ryggen av lukta.
 4. Stekelukten av Findus Classic wok-blanding. Men bare denne wokblandingen, ingen andre. Rart. Denne var også en versting i sist svangerskap.
 5. Parfymen som en av de ansatte i barnehagen bruker. Den er vel egentlig frisk og grei, men jeg klarer ikke av den nå. Man skulle ikke tro at dette var noe problem, da jeg sjelden er innom barnehagen. Men det har seg sånn at vedkommende er spesielt glad i gullgutten, og koser mye med han, slik at hennes parfyme sitter igjen i alt tøyet hans. I en periode tidligere i vinter beordet jeg helskift da gullgutten kom hjem, ellers hadde jeg ikke klart å ha han i nærheten av meg.
 6. Oppvarmet Vossafår. Gullgubbens nevnte ostesmørbåd består av kjøttpålegg og gulost. En stund hadde vi mye Vossafår liggende, da dette var noe jeg klarte å få ned helt i begynnelsen av svangerskapet. Da jeg plutselig ikke orket mer, ble det opp til han å spise restene - i form av ostesmørbrød. Men den stanken som oppstod når Vossafår blir varm! En blendign av våt sau, pinnekjøtt og pizza. Uæææ!
 7. Løk/hvitløksånde. Dette lukter aldri spesielt sjarmerende, men det er ekstra ille når det kommer fra din elskedes munn natta gjennom. Jeg er ikke spesielt glad de gangene han har spist ute med f. eks jobben, det serveres jo alltid noe som inneholder løk eller hvitløk.
 8. Julesviblene mine. Til tross for duftadvarselr fra gullgubben valgte jeg å kjøpe svibler til jul. Og de duftet. I massevis. Men jeg kunne ikke kvitte meg med de, litt stolthet og trass har man da!
 9. Heldigvis har jeg ikke reagert på denne lukten i dette svagnerskapet, men sist: lukten av mannen min! Ikke parfymen hans, ikke svette, ikke klærne ikke noen ting som kunne gjøres noe med. Rett og slett bare lukten av huden hans (ren som "brukt"). Det var rett og slett kjipt å få en klem, og enkelte ganger kastet jeg opp i det han kom hjem fra jobb, bare fordi rommet luktet av han. Stakar gullgubben!
 10. Kjøleskap. Per definisjon. Uavhangig om de er rene, tilsølte, tomme, fylte eller hva de nå enn er fylt med. Kjøleskap lukter vondt. Dermed basta.

10 ting jeg savner/gleder meg til med å ha liten baby

Det var vel bare et spørsmål om tid før denne listen ville dukke opp. Selv om jeg mente hvert ord i denne listen, så har jeg hatt fryktlig dårlig samvittighet for å ha sagt høyt at jeg savner prebabytiden. Denne helgen har vært litt annerledes enn mange av de foregående: jeg har endelig fått være mamma på fulltid igjen!

Lørdag stod jeg opp alene med gullgutten for første gang siden midten av november. Jeg var litt bekymret for egen form der og da, men det gikk helt utmerket, og vi koste oss masse alene før gullgubben stod opp. I går, for første gang på over et halvår, var det mamma som ble foretrukket som sjefstrøster da gullgutten falt og slo seg. Og da svigers kom på middagsbesøk, var det mine buksebein han ville gjemme seg bak, vanligvis pleier han å hylskrike etter pappa når andre kommer for å hilse på. Ååå, som jg har savet gutten min! Jeg hadde nesten glemt hvor fantastik det er å være den viktigste personen i et barns liv. Jeg har lenge vært litt sår fordi gullgutten ble så veldig pappagutt i det han begynte i barnehagen, men har unnet gullgubben førsteplassen også - jeg var jo på topp mens jeg var hjemme i permisjon det første året, nå var det vel bare rettferdig at gullgubben fikk være på topp et år. Men akk så deilig det var å få kjenne seg mest attraktiv hos eget barn igjen! Alt dette har jo selvfølgelig fått meg til å ikke bare nyte dagen i dag, men også til å mimre tilbake til permisjonstiden med liten baby, og ikke minst til å glede meg til lille baby kommer til oss til sommeren. Her er 10 ting som jeg savner/gleder meg til med (å være i permisjon med) liten baby:
 1. Som delvis nevnt - den totale nærheten og avhengigheten mellom mor og barn. Hvor samkjørt man blir i løpet av veldig kort tid, hvor god man blir på å forstå sitt eget barn, all kroppskontakten og den uendelige kjærligheten til et sånn sett helt fremmed menneske.
 2. Jeg savner ammingen! Det var faktisk sårt at gullgutten ikke var interessert i å amme mer da han var en 12-13 måneder. Jeg hadde hatt lyst til å amme mye lengre, og åpnet sogar for muligheten for å tandemamme, dersom han ikke ville slutte med pupp før neste baby kom. Jeg har så klart kommet over "tapet", men gleder meg utrolig til å amme lille baby. Til tross for at gullgutten og jeg sleit forferdelig de 6-8 første ukene, og jeg tidvis satt og gråt av smerter menes jeg ammet, så lever jeg på at vi fikk det til til slutt, og at vi fullammet til han var 6 mnd. Nå har jeg erfaring, og tror det skal gå seg til litt kjappere denne gangen. Vi var flinke, synes jeg! Til tross for at vi aldri fikk til liggende amming, og jeg måtte stå opp om nettene for å sitte å amme i stua, så husker jeg disse nattammestundene som noen av de beste. Begge to helt i ørska, døser mens vi ammer under varmt pledd, kropp mot kropp og ved måltidets slutt, snorkende baby som kunne legges rett ned i senga og sove videre til neste måltid.
 3. Trilleturer. I perioden 2-4 måneder nektet gulltutten å sove andre steder enn i vogna. Ute. I fart. Vi (hovedsaklig jeg) endte opp med å gå 3x2 timer hver eneste dag! Det skal sies at dette hjalp på figuren min, og jeg er egentlig veldig glad i å gå tur, men det var skikkelig frustrerende å måtte gå hele tiden. I tillegg nærmet det seg vinter, og jeg fryktet trilleturer i 10 cm trønderslaps. Helsesøster hjelp oss med gode råd, og vi vikk han til å sove i stillestående vogn på verandaen etterhvert. Nå husker jeg jo selvfølgelig bare hvor kos deg var å gå rundt med baby i vogn, vise verden at jeg var en stolt mamma. Jeg husker ok vær, frisk luft, nistepakke med til fine steder (spise med en hånd, trille med den andre) og lydbok på øret de gangene trilleturen trengte litt ekstra. Vi kan selvfølgelig dra på tur nå også. Men gullgutten sover jo ikke så mye om dagene lengre, og når han er våken blir det litt kjedelig for han å sitte i vogna. Vil helst gå selv, gitt. Til høsten blir det andre boller!
 4. Baby som ligger stille ved bleieskift. Spesielt hendig når det er snakk om bæsjebleier.
 5. Babybæring. Jeg kom liksom ikke skikkelig igang med bæringen før gullgutten var 7 måneder. Jeg har elastisk sjal som jeg kjøpte da han var 5 uker, men fikk ikke helt dreisen på det. Denne gangen skal jeg få det til (har øvd litt med gullenevøen), og i stedet for å bære tungt (eh, 3-4 kg) på armen over alt, skal jeg knyte lille baby tett inntil kroppen min, og la han/henne sove der mens jeg suller på med mitt. Så lenge været tillater det, kan vi også droppe å ta med vogna på tur, og bare bære og være sammen hele tiden.
 6. Den deilige babyduften. Gullgutten lukter ikke vondt, men siste halvåret har hans naturlige babyduft blitt overdøvet av lukten av leverpostei, kaviar eller makrell i tomat, alt etter hva nistepakken hans har inneholdt den dagen. Ikke akkurat favoritter hos meg.
 7. De knøttsmå babyplaggene. De er noe helt eget og rørende ved å henge opp klesvask i størrelse 50. Og vite at selv i denne ministørrelsen, så er bodyen for lang på armene.
 8. Jeg savner faktisk barselgruppa mi, jeg. Noen personer mer enn andre. Det var så hyggelig å samles hjemme hos hverandre, spise lunsj (etter den geniale modellen at vertinnen stilte med brødvarer og drikke, mens gjestene tok med seg pålegg). Det var koselig å treffe andre mødre og høre deres erfaringer med baby (som førstegangsmamma med det yngste barnet i gruppa var det en del å lære der), og jeg tror at barna hadde utbytte av å utforske mennesker på sin egen størrelse også. Jeg håper å få en barselgruppe også denne gangen. Hvis ikke skal jeg ta litt tak i meg selv og se om jeg ikke kan "lage" en selv, ved å oppsøke f. eks en baysanggruppe eller Turistforeningens trilleturgruppe osv.
 9. Familietiden om ettermiddagene. Mens jeg var i permisjon var det så greit å har unnagjort alt av husarbeid før gullgubben kom hjem. En klesvask her, litt støvsuging der, og middagen stod gjerne på bordet i det han kom. Etter middag hadde vi hele ettermiddagen sammen alle tre. Etter at vi flyttet til Bærum og begynte i jobb og barnehage, har ettermiddagene delvis blitt oppspist av lengre reiseveier til jobb, og delvis av at alt som trengs å gjøres må skvises inn på et par timer før vi segner om helt utslitte om kvelden. Jeg (vi!) ser virkelig frem til å få familietiden tilbake. Dessuten hjelper det jo enormt at vår nye barnehage ikke krever to timer med kjøring til og fra hver dag, da.
 10. Sist og aller viktigst er selve gleden over det å ha barn. Hvor altoppslukende og intenst viktig barnet er, og hvor instinktivt viktig det er (for meg) å være mamma. Dette er et punkt som ikke går over selv om babyen blir større, og permisjonstiden er slutt. Dette er på en måte forlengelsen av punkt 1 her, og jeg vet at denne følelsen kommer til å vare livet ut. Selv om jeg har gullgutten far før nå, og sikkert kunne levd lykkelig i alle mine dager med bare han, så tror jeg at mammalykken faktisk øker når lille baby kommer til. Ikke det at kvantum er så viktig, men to barn å elsker må jo unektelig være bedre enn et, eller? Spør meg om fem måneder, så vet jeg svaret for sikkert ;)