torsdag 30. april 2009

10 månedsmål for maiVi har faktisk kommet til mai allerede. Hvor ble det av april? Jeg håper ikke at alle de fine vår- og sommermånedene kommer til å gå like fort, da blir det jo høst igjen på null tid...

Uansett, mai er en fantastisk måned med mange ekstra fridager, og dermed mer familietid for oss. Jeg håper på en forlengelse av den siste ukes deilige aprilvær, sånn at det er lett å være ute hele dagene. I tillegg til bare å være ute å leke, har jeg i alle fall 10 ting jeg har lyst til å gjøre i mai:
 • Spise sesongens første pinneis. Eller kjeksis. Eller - begge deler så klart!
 • Sortere babytøy. Ikke fordi det haster, men fordi svigermor skal få tilbake det vi aldri brukte til gullgutten, sånn at hun kan tilby det til co-gravide svigerinna mi. I august blir jeg tante nok en gang!
 • Kjøpe Pelargoner og terracotta-potter til terrassen.
 • Gå en kveldstur på Kjærlighetsstien, hånd-i-hånd med min elskede mann.
 • Dra på SPA. Behandling er bestilt til den 27. mai. Ojoj - jeg lengter!
 • Bake en pai. Dersom det har kommet rabarbra i butikken, blir det definitivt rabarbrapai.
 • Strikke ferdig babyteppet.
 • Plante sukkererter og solsikker sammen med gullgutten.
 • Gå til sengs tidlig (sånn i sju-åttetiden) og lese bok fram til jeg må sove
 • Sørge for at gullgubben får anledning til å gjøre noe han har lyst til. Løpe litt orientering, for eksempel. 7. mai er det løp på Bygdøy - dit må det nå være mulig å komme seg? Da jeg gikk gravid med gullgutten var jeg med og løp (les: gikk) orientering fram til to uker før jeg fødte. Denne gangen er det uaktuelt, men det betyr ikke at jeg og gullgutten ikke kan være med. Noen må jo være heiagjeng og sørge for forfriskninger etter målgang.

onsdag 29. april 2009

10 ting jeg driver med om dagene

Når jeg leser andres blogger blir jeg så fasinert over alt det folk rekker å gjøre! Noen leser bøker som om de skulle ha betalt for det, andre har alltid oversikt over det nyeste (og eldste for den saks skyld) innen musikk og film. Noen har hager som ser ut som en reklame for Plantasjen, andres blogger dufter av nybakte kaker helt gjennom skjermen min her. Andre har spennende karrierejobber og resten er drivende gode husmødre som har full kontroll på hver minste hybelkanin.

Så sitter jeg her da, og skulle ønske at jeg også rakk alt sånt. Men etter nærmere ettertanke ser jeg jo at jeg faktisk gjør disse tingen jeg også, bare ikke i så konsentrerte former. Jeg driver visst med litt av alt, og derfor er det litt lett å overse de små enkeltbidragene. For å minne meg på at jeg faktisk er nokså driftig (og -ehem- kanskje skryte litt av meg selv...) lister jeg herved opp 10 ting som jeg finner tid til:

 1. Jeg leser: Skammen av Bergljot Hobæk Haff.
 2. Jeg baker: Syndathas horn med ost og skinke.
 3. Jeg hører på: Madrugadas siste album Madrugada.
 4. Jeg nyter: vannmelon!
 5. Jeg strikker: Mor Signes babyteppe i grå alpakkaull.
 6. Jeg ser på TV: Smaken av Norge på TV2.
 7. Jeg planlegger: beplantning i hagen.
 8. Jeg bruker mye tid på: å ta unna det meste av husarbeid før gutta kommer hjem, sånn at vi kan kose oss sammen om ettermiddagene.
 9. Jeg jobber med: statistikk for månedsrapporter til ledelsen.
 10. Jeg pleier meg selv ved å: smøre meg inn med mengder av hånd- og fotkrem hver kveld.

Anaruhdagen oppsummert i 10 punkter

Etter at jeg begynte å jobbe litt igjen, har hverdagene blitt rimelig rutinepregede. Her er et forsøk på å oppsummere et typisk ukedøgn just nu:

21:30-06:00 Sove. Gjerne avbrutt av x antall turer på toalettet.
06:00-07:30 Morgenstell av gullgutten + spise frokost
07:30-09:00 Sove litt til
09:00-10:30 Frokost nr 2, dusje og kle meg
10:30-15:30 Tog til jobb, jobbe fire timer og tog hjem igjen
15:30-17:00 Hvile litt før jeg lager middag og tar i mot mann og barn
17:00-17:30 Spise middag og rydde av bordet etterpå
17:30-19:00 Leke med gullgutten + gi han kveldsmat
19:00-20:00 Smøre nistepakker, gjøre div husarbeid
20:00-21:30 Slappe av med noe jeg har lyst til å gjøre

Og sånn går no dagan. I dag er det imidlertid fridag (onsdager er fri), og jeg skal på svangerskapskontroll hos jordmor klokka 12. Dersom kroppen føles fin etter det, skal jeg stikke innom Nøstebarn og Storsenteret for å lete etter en lett og luftig vår/sommerlue til gullgutten.

tirsdag 28. april 2009

10 gjøremål jeg må be gullgubben om å gjøre

Det er så mye som skal gjøres just nå, syens jeg. Både ting som må gjøres nå og ting som jeg har lyst at skal være unnagjort. Men en del av det krever mannekraft, enten alene eller i kombinasjon med mitt bidrag. Jeg kvir meg litt for å mase på ham, for han gjør en utrolig jobb både på arbeid og hjemme. Men litt hver uke må gå, så her er min plan for hans bidrag i heimen i de kommende ukene:
 1. Skifte dekk på bilen (vi har piggfrie dekk og barnehageplass på fjellet, så dett har vi utsatt til mai).
 2. Male de utvendige vindusrammene. Stige er nok ikke tingen for meg i år.
 3. Gjødsle plenen ved første regnfall. Eh, det var vel i går kveld, så i dag får vi følge med på yr.no og se hva som skjer til kvelden.
 4. Hente sand til å fylle i de to sandkassene på eieindommen.
 5. Hjelpe til med å klippe opp og kaste alle greinene fra frukttrebæskjæringen vår tidligere i vår (vinter).
 6. Henge opp den nye stuehylla fra IKEA-handlerunden vår. Resten er allerede montert!
 7. Vaske og beise terasseplattingen.
 8. Vaske vinduer. Hos oss er det mannfolkjobb, særlig siden han sverger til en skummel, hjemmelagd såpeblandning for å få de rene. Som stadig gravid og ammende holder jeg meg unna de greiene der.
 9. Hjelpe meg med å rigge i stand potter, jord og planter på et sted, sånn at jeg slipper å bære tungt. Jeg kan stå for selve plentingen, mens å læfte en 20 kilos jordsekk er uaktuelt. Mulig det betyr at han må være med å gjøre innkjøpene også, når jeg tenker meg om.
 10. Løfte kassene med babytøy ned fra sine høye skaphyller. Nok en jobb for pappa-heisekran, som han har fått som tilnavn etter at han må være med for å løfte hver gang jeg skal stelle gullgutten.

mandag 27. april 2009

10 (små)ting som gjør meg glad

Jeg tar oppfordringen fra Stine og lister opp ting som gjør meg glad. Den observante leser vil nok legge merke til at jeg ikke nevner familie, solskinn, godt mat og andre opplagte ting, men når man skal begrense seg til 10 ting er det greit å ta for seg de som er litt mer -eh- uopplagte?

Uansett, her er 10 ting som gjør meg glad:
 • Godstog
 • Å være i fjellet
 • Å spise medbragt mat ute i naturen
 • Bilturer
 • Å plutselig høre en fin sang man hadde glemt at fantes
 • Å bade i en elv
 • Duften av syriner
 • Å ha noe å se fram til
 • Å gå på kino om sommeren
 • Smil fra en passerende fremmed

fredag 24. april 2009

10 fine steder å gå tur med kjæresten

Steilene fyr i Oslofjorden, foto av John Aavitsland

Dette blir en liste preget av bosted. Dere andre kan jo ta den som inspirasjon dersom dere er i Bærumstraktene en gang. Her er 10 steder som er fint å ta med kjæresten på tur:

 • Førstevalget er naturligvis Kjærlighetsstien, som ligger rett oppi skråningen oppforbi der gullgubben er vokst opp, og svigers fremdeles bor. En kveld i mai må vi skaffe oss barnevakt for å gå hånd-i-hånd tur her. Se på utsikten, nyte bjørkas knoppspretting og sette oss på benken og kysse som om vi nettopp var blitt kjærester.
 • Kyststien i Asker. Områdene rundt Vollen er kjempeflotte, og dersom det passer seg sånn, kan man jo spise et bedre måltid hos Mats og Martin.
 • Aker Brygge en solfylt formiddag. Vi er gjennomsnittlig glad i å se på båter, go de som ligger her er jo som oftest i en (pris)klasse for seg. Gøy å skule litt på de som soler seg ombord også.
 • Runden rundt Semsvannet i Asker er passe langt for en løpetur sammen.
 • Og etterhvert skal vi nok finne en kjæresteturfavoritt blandt alle skiløypene i Vest- og nordmarka også.
 • For de som vil gå en litt annerledes og noget eksotisk tur: Asdølsjuvet i Lier. En skikkelig canyon hvor målet er å komme seg både opp og ned uten å bli vår på beina (lykke til!). Turens høydepunkt er fossen, som er -eh- noen meter høy. På en varm sommerdag minner turen om julgelvandring i Sør-Amerika eller noe sånt, uten at jeg kan skryte av personlig erfaring med akkurat det.
 • Botanisk Hage i Oslo. I følge Glamourbibliotekaren er det visst perfekt å dra nå, for nå blomstrer magnoliaen.
 • Skaugumsåsen. Her har jeg vært kun en gang, og det var en jul for mange år siden. Utsikten er visstnok fantastisk, men den gangen fant tåka det for godt å komme i det vi bare var noen hundre meter unna toppen. To dager før jeg fødte gullgutten var mannen og jeg på topptur til Gråkallen i Trondheim, jeg fikk et sånn plutseilg behov for å dra på fjelltur, og terminen var jo ennå en måned unna. Denne gangen spøker gullgubben med at den dagen jeg foreslår tur til Skaugumsåsen, da er det på tide å venda nesa mot fødeavdelingen igjen. Jeg kunne hatt veldig lyst til å dra opp der en dag, men tror nok det får vente til høsten.
 • Byvandring i Oslo. Ingen av oss er spesielt kjente der inne, så for oss er Oslo (les: områdene rundt Carl Johan klarer vi os uten) like eksotisk som andre Europeiske hovedsteder. Jeg har som prosjekt å gå trilleturer med turistkart, men det er ikke noe i veien for å bytte ut barnevogn med en varm og trygg mannehånd i stedet. St. Hanshaugen lokker litt...
 • Dersom vi noen gang skaffer oss seilbåt (kjøpe/leie/låne, egentlig det samme for meg), så skal vi seile til øyene i indre Oslofjord eller til Steilene. Legge fra land med piknikkurv etter jobb en fredag, seile på solgangsbris hele ettermiddagen og gå i land på en av øyene og nyte solnedgangen derfra. Gå en kveldstur på en (forhånpentligvis) øde øy, ta et nattbad og sove over, enten i båten eller under åpen himmel.

10 grunner til listetørken

Ugg, arkivet viser at jeg ikke er like iherdig å bloggfronten lengre. Denne listetørken har sine 10 grunner:

 1. Påskeferien. Jeg er lite på nett når jeg har mann og barn hjemme hos meg.
 2. Jeg har begynt å jobbe igjen. Selv om det bare er 40%, så merker jeg at "fritiden" min er betydelig innskrenket.
 3. Jeg har blitt flinkere til å faktisk gjøre det jeg lister opp av drømmer og mål.
 4. Været og snøsmeltingen har ført til at det er mye lettere å være ute nå.
 5. Min fysiske form tillater meg å gjøre andre ting enn å bare sitte pal stille.
 6. Mye av tiden min går naturlig nok til å tenke på, og forberede til Lille baby kommer. Jeg kunne nok ha laget mange lister ut av dette, men det er vel begrenset hva som er interessant å lese om også.
 7. Jeg mangler litt inspirasjon. Hvis noen andre har overskudd av dette, så kom gjerne med det.
 8. Jeg har så mange ting på gang om dagen. Det blir ikke nok av hver sort til å lage egne lister av. dersom jeg hadde lest 10 bøker eller sett 10 filmklassikere innen rimelig tid, så ville jo dette resultert i lister i hopetall. Men kanskje jeg kan lage en samle/blandingsliste en dag?
 9. Jeg er skrekkelig sliten om kveldene nå. Jeg er mer sammen med gullgutten, og selv om det er det beste i verden, så er det nokså fysisik slitsomt. Vanligvis blir jeg liggende våken en stund etter at jeg har lagt meg om kveldene, og det er i disse timene mange av listene mine blir til (i hodet i alle fall. Ikke alle når helt ut til bloggen). Nå sovner jeg nesten under tannpussen, og dermed blir det lite listefundering.
 10. Jeg bruker tid på å lese andres blogger i stedet...

tirsdag 21. april 2009

10 argumenter for å reise til Syden

Kun et illustrasjonsfoto, men det setter drømmingen igang, ikke sant?


I går kom det invitasjon fra mamma og pappa om å være med til Tyrkia neste forsommer for å feire mammas 50 årsdag. Dette har ligget i kortene i årevis, men jeg ble likevel litt satt ut av at reisen må bestilles nå. Det kom rennende på med motargumenter som: "men da har jeg jo en baby som jeg ikke kjenner ennå" og "tenk om det blir to uker med nattevåk pga nye omgivelser og utrygge barn" osv. Men jo mer jeg tenker over det, jo mer positivt innstilt blir jeg. Her følger 10 knakende gode argumenter for å dra og ha en super ferie:
 • Hele storfamilien (altså mamma og pappa med barn, svigerbarn og barnebarn) drar sammen. Dette er noe jeg har gledet meg lenge til. Jeg husker at det var kjipt at pappa aldri ville være med på sånne reiser sammen med mamma sin familie, og at vi ungene dermed gikk glipp av mye moro sammen med våre besteforeldre, tanter, onkler og søskenbarn.
 • Jeg tror barna våre kommer til å kose seg med bading, besteforeldrebortskjemming og nye opplevelser.
 • Jeg har vært på det aktuelle stedet mange ganger før, så jeg vet hva vi reiser til. Vi kjenner hotellforholdene, vi kjenner folk der nede og vi vet at maten er trygg, legevakten er kompetent (jepp, en onkel måtte inn etter å ha satt seg på et spist objekt og fått et sår i baken) og at vi trives der.
 • Mamma og pappa ivrer etter å ha barnebarna litt for seg selv også, så det blir nok litt kjærestetid på gullgubben og meg også.
 • Det er en ideell tid - gullgutten er nesten tre år, Lille baby ammes (forhåpentligvis) ennå, og årstiden gjør at det er passe varmt der nede.
 • Jeg har lenge hatt lyst til å ta med gullgubben hit, siden jeg har så mange minner herfra selv. Og endelig får jeg dra litt rundt i byen uten at pappa insisterer på å være med over alt (sist jeg var med var jeg 19, men likevel underalgt strenge pappa-regler. Å ha nådd myndighetsalder var ingen god grunn til at jeg fikk bestemme noe som helst selv...)
 • En sydentur i mai/juni er en skikkelig god grunn til å være ivrig på treningsfronten kommende vinter! Ut på tur med baby i vogn, og muligens et medlemsskap på Elixia?
 • Mamma og pappa gleder seg nok enormt til å vise fram sine søte små barnebarn og flotte store bran og svigerbarn til alle de kjenner der nede. Og det er ikke så vondt å være med som skryteobjekt.
 • Reisen betales av mamma og pappa. Ikke at det egentlig spiller noen rolle for oss, men det sier jo noe om hvor gjerne de vil ha oss med.
 • Det blir hyggelig med en skikkelig ferie for en gangs skyld. Gullgubben og jeg har ikke reist på ferie siden Lisboaturen i september 2006 (eller - vi var på hyttetur i Sylane da gullgutten var 2 mnd, men det var liksom ikke en langtur), etter det har det kun vært å besøke familie. Ferie er fint, og det blir deilig å slippe å rydde, vaske og lage mat noen dager, i alle fall ikke i samme omfang som hjemme.

Ahh - nå kjenner jeg at jeg gleder meg ganske mye, faktisk! Håper pappa sender over mer konkret info om hotellvalg og sånt etterhvert, slik at vi har noen konkrete bilder å sikle over...

Og lurer på hva gullgubben vil si om en "treningsreise" en gang i høst, hvor bare vi to og barna reiser?

*surfer videre til Star Tour sine nettsider*

mandag 20. april 2009

10 grunner til å dra til IKEA

Det er på tide med en IKEA-tur igjen. Ikke en sånn vi-kommer-fra-provinsen-og tar-oss-en-kosedag-på-IKEA-tur, men en realt innkjøpstur med ferdiglaget handleliste sånn at det skal gå fort og smertefritt. Vi har sogar skaffet barnevakt for å slippe at turen drøyer utover det uendelige. I morgen er dagen, og her er 10 ting som står på lista vår:

 1. Sprinkelseng og madrass til Lille Baby. Etter nøye tenking har vi kommet fram til at gullgutten er for liten til å ligge i stor seng, og da må enda en sprinkelseng kjøpes.
 2. En hvit Malm-kommode. Vi har to fra før, og er fornøyde med de. De svelger godt unna, og er perfekte til babytøy. I tillegg er de grisetunge, så de velter ikke så lett dersom vår sønn Klatremus skulle finne på å klatre i skuffene.
 3. To plastkasser med lokk, en til bruk som medisinskap og en til å ha spesialavfall i. Det er en skam at slike ting nesten ligger og slenger litt her i huset, jeg av alle burde jo vite at dette er dårlig HMS.
 4. Leselamper til å ha over senga vår. Jeg lengter litt etter å lese på senga, særlig siden jeg helst legger meg sammen med gullgubben, men ikke sovner like fort som ham.
 5. Billedrammer til orkidèbildene (som nå er fremkalt og bragt i hus).
 6. Ny matboks til gullgutten. Den rådyre boksen ra Sprell fant det for godt å sprekke, så da prøver vi billigvarianten fra IKEA i stedet.
 7. Flere drikkeglass til kjøkkenet. Jeg knuser et og annet i ny og ne, og nå begynner det å bli litt tomt i rekkene. På tide med påfyll.
 8. En badekrakk som gullgutten kan stå på når vi pusser tennene hans. Mon tro om tannpuss kan foregå uten protester da?
 9. En Lack-hylle i bjørk til å ha i stua. Orkideene trenger å komme seg unna vinduskarmen nå, sola begynner å bli for sterk. I stedet skal jeg fylle karmen med nysådde frø av blomkarse og sukkererter.
 10. To oppbevaringskrukker til å ha havregryn og müsli i. Gutta spiser havregrøt og müsli til hver eneste frokost, noe som resulterer i at dette alltid står framme på kjøkkenbenken. Nå er jeg litt lei av å allitd være redd for å strø havregryn utover hele kjøkkenet ved et uhell, og det har hendt opptil flere ganger at jeg (nesten) har mistet noe oppi posene. Slutt på det - glasskrukker med lokk er tingen.

onsdag 15. april 2009

10 aprilaktiviteter


- Jeg velger meg april, sa Bjørnstjerne Bjørnson en gnag for lenge siden. Jeg vet ikke om jeg er enig, erfaringsmessig foretrekker jeg mai. Og jeg husker at i år var det viktig å komme seg til mars, mens april var synonymt med påske. Og siden påsken er over, så er det vel bare å begynne å se fram til mai da, eller?

Nei, i tråd med mitt prosjekt om å bli flinkere til å leve i nuet, skal jeg være tilstede i den gjenværende halvparten av april også. Tiden går fort nok fra før, om jeg ikke skal begynne å husje på den i tillegg. Her er 10 aktiviteter som er perfekte å bedrive i akkurat april måned:
 1. Gjøre ferdig vårrengjøringen. Sikkert enda mer stas dersom man er av den typen som har egne vinter- og sommergardiner og sånt.

 2. Gå gjennom sommergarderoben fra i fjor, og se om man trenger noe nytt. Her i huset gjelder vel det oss alle tre, siden to av oss har vokst siden sist, og gullgubben har generelt sett hatt lite sommertøy de årene vi bodde i Trondheim. Han kom liksom aldri over hvor kalde somrene var der oppe.

 3. Jeg vil gå en tur langs fjorden. I Trondheim pleide vi å gå Ladestien. Her sørpå vil jeg aller helst gå på Brønnøya, eller til og med dra helt til Hovedøya, og nyte synet av blåveisen som ligger som et teppe mellom trærne. Blåveis er eksotisk for en vestlending, nemlig!

 4. Hva med å gi kroppen en vårrengjøring også? Enten hjemme eller drømmeutgaven (min): Nye Arena Fitness' Kuhn Mare-behandling for mammaer-to-be.

 5. Innvie hage/terrasse/balkongsesongen. En stol, et pledd dersom temperaturen tilsier det og et par krukker med blomster som tåler grader ned mot null, og man er i gang. Bok, noe godt å drikke og en bolle med druer og roen kan senke seg. Barn bestikkes med uteleker som ikke har vært brukt siden i fjor høst.

 6. Sykkeltur! Jeg pleier å sykle til jobben hele året, med piggdekk og mye klær om vinteren. Men rene koseturer må gjerne vente til etter påske. Her mekket gutta sykkel i påsken, og nå er nye bremseklosser på plass, og sykkeltralla har fått på hjul. Jeg har blitt for diger til at det er behagelig å sykle, men for alle andre vil jeg anbefale en søndagstur med nistepakke. Man rekker liksom over et større område når enn sykler enn når man går.

 7. Og om noen år: vårskitur i fjellet! Jeg nevner det nok en gang: jeg leeeengter etter en skikkelig høyfjellstur med ski på beina, compeed og tre meter idrettstape på føttene og telt i sekken. Polarbrød med brunost, varm solbærsaft og høy solfaktor. April er nok den fineste måneden for skiturer i høyfjellet. Men pass opp for rasfare og utrygge vann!

 8. For den som trives best på asfalt: utekafè/restutant. Dette skjer desverre altfor sjelden i forhold til hva jeg kunne ønske meg, men jeg får meg bare ikke til å sette meg ned et sted hvor alle de andre gjestene sitter og røyker og forpester min kropp. Da vil jeg heller:

 9. Starte grillsesongen! Mamma og pappa har vel vært i gang i ukesvis, her har vi ikke kommet så langt ennå. Mest på grunn av at terassen har vært dekket med snø til nå, deretter på grunn av en viss mangel av utemøbler. Men for de som er etablerte - grill i vei! Sommeren er ikke lang nok til at man rekker å gå lei grillmat. Synes jeg.

 10. For de med litt større barn enn meg: lære barna uteleker. Hoppe strikk og slengtau, slå ball, snekre stylter, leke boksen går, 1-2-3-rødt lys osv. Jeg vet det finnes bøker stappfulle av sånne leker dersom man ikke husker alt fra egen brandom. Og kjenner jeg gullgubben rett, så kommer vi nok også til å leke litt mer nerdete leker med våre barn: lage kraftstasjon i en vårstor bekk, bygge potetkanon (hm, mest for de voksne?) og sende opp varmluftsballonger over fjorden når mørket bryter fram osv, alt grundig forklart med naturvitenskapelige fakta i bunn.

tirsdag 14. april 2009

10 ting å gjøre nå som hverdagene er tilbake

Akk, denne påsken gikk så fort! Har hatt lang ferie i alle år, men i år valgte vi kortversjonen. Men ingen sure miner for det altså. Har hatt en kjempefin hjemmepåske med soltimer på en snøfri terasse, jeg har gledet meg over spirene i bedet og vi har spist mye godt mat.

Selv om jeg hadde gledet meg til påsken i evigheter, og til tross or at ferien var så fin, så fin, så er det faktisk ok å være tilbake i hverdagsmodus. Det er rolig på jobben i dag, og jeg gleder meg til å dra hjem litt tidlig (jobber jo bare 40% pga bekkenløsningen) og fremdeles ha kropp til å gjøre unna litt husarbeid og slikt. her er 10 ting å gjøre i dag (med litt hjelp fra mann og barn, förståss):

 1. I det jeg kommer hjem skal jeg salte torsken vi skal ha til middag. Saltfisk, bacon, gulrøtter og poteter - mammamiddag de luxe! Til dessert er det karamellpuddingrester fra i går.
 2. Og huske, huske, huske å sette på oppvaskemaskinen. Tør ikke ha den stående på mens jeg er på jobb...
 3. Klesvask. Ta ned tørr vask, brette, legge på plass og sette over nye maskiner
 4. Samle sammen papir og plastavfall, som hentes i morgen. Etter at vi ryddet i kjellerstua i påsken, flyter det på vaskerommet nå. Få det ut!
 5. Jeg må navne gullguttens nye sommertøy. Ting uten navn har en tendens til å forsvinne i barnehagen, så her i huset navnes alt.
 6. Støvsuge. Nok en gang. Etter at snøen gikk, drasser vogna inn mengder av sand, gress og anent rusk. I påsken har den stått i gangen mellom stua og kjøkkenet (til vanlgi er den jo i barnehagen), noe som resulterer i rusk i hele huset. Ugg.
 7. Stua må ryddes litt for strikketøy, solbriller, bøker og påskepynt.
 8. Og i det jeg dro i dag så jeg at et par av stueplantene trenger litt TLC. I alle fall litt vann...
 9. Jeg skal maile over noen av de mange fine bildene vi har tatt i påsken til mamma og pappa. De er nok litt såre for at vi ikke kom vestover i år, men det hjalp vel litt at vi endelig fikk koblet opp web-kameraet og lot gullgutten hilse på mommo og moffa via nett. med noen nytatte bilder blir det vel enda litt greiere, tror jeg.
 10. Fermin, mitt mexicanske fadderbarn, fyller 16 år (iik - så gammel? Jeg har hatt han siden han var en bitte liten tass...) den 17. april, så jeg må legge inn en pengegave til forfall i nettbanken min.

fredag 3. april 2009

10 fine helgepunkter

Nå som jeg har begynt i jobb igjen, får Glamourbibliotekarens glamorøse fredager liksom nytt innehold for meg. Det er plutselig forskjell på dagene, og fredager er jo som kjent blandt de beste dagene. Helgen ligger foran oss, og jommen er det ikke blitt påske også! Her er 10 fine helgepunkter fra meg:


 1. Et noget utskarpt bilde av dagens fine mage i dagens fine antrekk: knall rød topp og svart skjørt med mønster. Ingen av delene er mammatøy. Me like stretch!
 2. På vei til jobben stakk jeg innom butikken og kjøpte en sjokolademuffin. Den skal nytes sammen med en kopp kakao på jobb.
 3. Denne helgen er jeg 25 uker på vei - litt milepæl siden babyen nå er levedyktig utenfor magen også. Men h*n får ikke komme ut på ukesvis ennå! Hør på mammaen din nå, Lille Baby.
 4. I dag er det gulfest i barnehagen, og besteforeldrene er invitert innom på boller og påskegodt. Svigers tar med seg gullgutten hjem etterpå, og når gullgubben og jeg er ferdig på jobb er vi invitert nedom på middag. Luksus.
 5. I morgen blir det mest sannsynlig en tur til Notodden for å besøke svigerbestemor. Mer middag og jeg aner sjansene for litt kake også.
 6. Ikke alt er like morsomt mens det står på, men etterpå er alt bedre: det er på tide å skifte sengetøy, støvsuge, vaske badet og bytte ut den tørre klesvasken på snora med en ny ladning av våt karakter.
 7. Jeg håper på finvær på søndag, for vi har noen grillpølser som lengter etter på bli grillet på bål/grill/primus. Lomper og potetgull vil også være med. Jeg har aller mest lyst til å finne et lunt og bart sted langs fjorden, men terassen fungerer den også.
 8. Med litt flid, så blir jeg ferdig med siste påbegynte strikkeprosjekt: enda en ullbukse til babyen. Denne gangen etter ny oppskrift og med dobbelt totråds Nøstebarngarn i fargene rødt og brunt. Den blir så fin! Og så er det så stas å strikke glattstrikk igjen etter evigheter med vrangbord og riller.
 9. I helgen skal jeg huske å gjøre et av punktene på april-lista: plante karse.
 10. Og apropo spiring - her er noe jeg gleder meg stort over: Krokusene mine har begynt å springe ut! Førstemann var lilla og fin, den neste ser ut til å bli hvit. Det ser ut som de gule sparer seg til påskemorgen :)

Ha en riktig så fin helg og god påske!

10 ting gullgutten har lært meg

Mitt forhold til gullgutten har blitt ganske annerledes etter at jeg ble gravid igjen. Noe kan nok skyldes hormoner, mer sentmentalitet og muligens produksjon av mer morskjærlighet, sånn at det skal være nok til to etterhvert. Men mest skyldes det nok at jeg har hatt en pause fra mye av mammarollen. Egentlig en høyst ufrivillig pause, men den fysiske formen tar avgjørelsene for meg. I løpet av de siste fire månedene har jeg sittet mye på sidelinjen og observert. Sett hvordan gullgubben håndterer situasjoner både på godt og vondt. Dette har før ttil mye tenking rundt min rolle som mamma. Hvordan hadde jeg håndtert dette vs hvordan hadde det vært lurt å gjøre det?

Jeg må inrømme at å være mamma er noe av det vanskeligste jeg har vært borti (muligens foruten faget Kretsteknikk på NTNU). Mye er veldig annerledes enn det jeg hadde sett for meg på forhånd, og mammarollen har krevd mer krefter og tålmodighet enn jeg trodde jeg hadde. Fra første stund har gullgutten krevd max av meg. Det tok oss nesten åtte uker før vi fikk til ammingen, de første fire månedene måtte han trilles i seks timer hver dag for å få sovet nok, og han gråter fremdeles en panikkaktig gråt dersom vi går fra et rom uten at han har "gitt oss lov".

Men, altså, etter den lange mammapausen har ting endret seg. Jeg har så klart lært mye om mitt eget barn før denne tiden, men har nå altså vært i lære over lengre tid. Nå som formen har tatt seg opp litt, tror jeg at er jeg klar til eksamen. Her oppsummerer jeg 10 ting jeg har lært om mitt eget barn, lært av mitt eget barn:

 1. Det er sjelden eller aldri barnet det står på. Jeg må med en gang si meg enig med Jesper Juul og andre i samme gate når de sier at barnet ønsker å samarbeide. De gangene ting går på tverke, kan det i 99% av tilfellene spores tilbake til oss som foreldre: har vi dekket hans grunnelggende behov (for mat, søvn, trygghet osv)? Kunne vi snakket til han på en annen måte? Har vi skjønt hva han mener? Har vil latt han få lang nok tid til å tenke seg om, og fatte situasjonen? Som regel er svaret nei...
 2. Kameler er til for å svelges. Jeg føler at jeg alltid har en viss kamelhårsmak i munnen. Det er så mye vi aldri skulle finne oss i, det var så mye vi bestemte oss for at slik skulle eller skulle vi ikke gjøre det. Tiden har vist at a) det hadde ikke vært nødvendig å tenke så mye på forhånd, da ting gjerne løser seg naturlig b) vi tenkte som bedrevitere på høyt plan c) de kamelene vi har måttet svelge har vært sunne for oss når vi ser på hva alternativet hadde vært. Et eksempel: "du må ikke amme gutten din i søvn, da vil han aaaaldri finne roen selv, og det vi lbli umulig å slutte å amme". Naturlig nok tenkte jeg at da måtte det bli sånn, jeg ville jo ikke ha en søvnløs, ammende fjortis! Men så ble det nå sånn, nesten av seg selv. I begynnelsen var jeg litt skamfull - dette var jo noe jeg ikke skulle gjøre! Men alternativet hadde vært en sulten og gråtende gutt. Det hadde jeg ikke krefter til der og da, og tenkte at jeg fikk heller bare utsette problemet. Men det ble aldri noe problem. Før vi visste ordet av det hadde vi en gutt som synger seg selv i søvne om kvelden, og (desverre) en gutt som nektet å amme mer da han fylte et år. Ha - kamelstek med kamelsaus og is med kamel til dessert!
 3. Barn forstår og kan mye mer enn babybøkene mine gir de kreditt for! Jeg tror ikke at min sønn er noe vidunderbarn, så jeg vil tro at dette gjelder flere. Han forstå mange flere ord enn vi hadde trodd, han kan forstå og dra kjerneinformasjon ut av lange setninger, han viser større kroppskontroll (dog gikk han ikke før han var 16,5 mnd - skrekkelig sent i følge bøkene mine) enn man skulle tro, og har ellers alltid hatt sanser som ligger store skritt foran det bøkene beskriver som normalen. Fordelen med at det er denne veien, og ikke omvendt, er jo at jeg føler meg ekstra stolt over min smarte, velutviklede sønn :p
 4. Passe mye rutiner og passe mye konsekventhet. Balanse, som det heter så fint. Vårt barn trenger faste rammer rundt de daglige tingene som søvn, måltider og hva som er lov og ikke. Når vi er konsekvente på dette, fungerer dagene mye bedre enn dersom vi prøver å strekke ting for å få det til å passe inn i et fleksibelt voksenliv. Når det er sagt, så krever han variasjon, stimuli og nye opplevelser. Det kan være så enkelt som å t han med på matbutikken i stedet for å bli hjemmeog leke med lego nok en ettermiddag. Som en følge av dette behovet, trives han utrlig godt i barnehagen. Der er andre barn, andre voksne, andre lokaler enn hjemme og så er de flinke til å finne på ulike ting å leke. [Og her er nok en kamel jeg har svelgt - mine barn skulle ikke i barnehagen fra de var 1 år, det var altfor tidlig. Likvel ble det sånn, og vi ser at det var noe av det smarteste vi kunne ha gjørt. Jeg mener fremdeles at ikke alle 1 åringer er klare for barnehage, men vår var. Veldig klar, faktisk]
 5. Practise what you preach. Kroneksemplet vårt er at gullgutten alltid sier takk når han får noe, når han får hjelp til noe og faktisk når han gir noe bort også. Dette er ikke noe vi bevisst har gått inn for å lære han, men selv sier vi alltid tusen takk for det meste. Og så har han bare tatt etter.
 6. Ikke spør dersom du selv har svaret klart. Her har vi kommet et lengt stykke i vinter. Vi hadde for uvanen med å spørre "vil du skifte bleie nå?". Svaret fra en lekende gutt var naturlig nok "nei". Men det var jo på tide å skifte, og skift ble det. Med hyl og vræl attåt. For meg som satt på sidelinjen og hverken initierte eller utførte skiftet, ble det veldig tydelig at det var et slagt overtramp fra den voksnes side å ikke respektere det gitte nei-svaret. Når vi voksne sier nei, vil vi at barnet skal respektere vårt svar. Og da er det vel bare rimelig at vi må vise gjensidig respekt? Løsningen ble å starte med å la et nei være et nei, dersom vi glemte oss og spurte. Så ventet vi i noen minutter før vi gjorde det riktig og sa: "kom, så skal vi skifte bleie". Ting ble mye enklere på denne måten.
 7. Nøkkelen til en fin dag er å ikke ha så mange faste planer og forventninger. Jo flere planer, jo større sjanse er det for å glemme å ta hensyn til den lilles behov, jmf med punkt 1. Vi kan godt ha planer, men jeg prøver å ikke ha så store forventninger til suksess. Og fjellvettregel nr 8 er ganske treffende: Vend i tide, det er ingen skam å snu. Og snudd har vi, mange ganger. Det har vært fryktelig irriterende å ikke få gjort det man hadde gledet seg til, men alternativet hadde vært å trumfe gjennom noe, og så ble det ikke noe koselig i det hele tatt. Det som skulle gi glede og overskudd blir bare en lang masekavalkade. Så jekk ned forventningene, ta ting litt som de kommer og prøv igjen en annen dag dersom det ikke går på første forsøk.
 8. Barn er forskjellige. Det burde ikke komme som noe sjokk, men det gjorde det for min del. Noe som ahr vært spesielt sårt har vært det at gullgutten er så lite selvstendig og oppmerksomhetskrevende. En stund føltes det som om alle andre kunne legge fra seg barnet på en lekematte, for så å dusje, strikke, se på tv eller hva det måtte være. Jeg måtte enten ha gutten min i fanget, eller så måtte jeg være på leketeppet sammen med han. Dette bedrer seg gradvis, og vi ser forskjeller fra måend til måned nå. Noe av løsningen (tror vi) har vært at vi har gitt oss helt hen, og vært tilstede på hans vilkår. De gangene vi gir han udelt oppmerksomhet, varer det ikke lenge før han suller avgårde på egenhånd. Vi har også begynt å innse hvor fort tiden med små barn faktisk går, og tenker at vi heller bare får ofre det strikketøyet eller den tv-serien for å være sammen med gutten vår. Egentlig er det er kjempekompliment at han vil være sammen med oss. Han viser jo at han er glad i oss, og at det han aller helst vil, er å være nær mamma og pappa!
 9. Etter at jeg fikk barn har jeg mildnet mye i mine synspunkter på aktuelle saker. Jeg har alltid vært krass, bastant og til tider dømmende overfor personer og situasjoner jeg ikke har hatt sansen for. Noe sitter fremdeles i, men mine evner til empati, respekt og forståelse har endret seg kraftig.
 10. Til tross for at statistikk viser at mange par går fra hverandre i løpet av småbarnstiden, så kan det se ut som om dette er omvendt for oss. Det er når vi sliter aller mest med å få hverdagene til å fungere at vi kommer tettest innpå hverandre som kjærester. Vel, muligens ikke akkurat da, men like etterpå. Når vi får samlet oss litt og snakket litt, holdt litt rundt hverandre og har rukket å tenke at "denne dagen hadde vært mye mer slitsom dersom jeg ikke hadde hatt deg ved min side, elskede". For oss har det alltid virket fjernt å gå i fra hverandre. Etter at vi fikk gullgutten er det fjernere og mer uaktuelt enn noen sinne. Gullgutten er symbolet og resultatet av vår kjærlighet!

Kjære fantastiske gullgutten min - takk for at du er til!

onsdag 1. april 2009

10 fordeler med å begynne å jobbe igjen

Dette er en ren motivasjonspost for min del. Jeg har vær ttil legen i dag, og er 60% sykemeldt (pga bekkenløsning og vedvarende morgenkvalme) ut mai. Det betyr 40% jobbing, noe som passer bra med det alternative arbeidet jobben min kan tilby. Men jeg gruegleder meg litt. Gruer meg til dette "nye og ukjente" - har ikke vært i jobb siden november! Nå skal jeg sitte på hovedkontoret, der kjenner jeg ingen. Det er også en viss reisevei som jeg er litt usikker på. Til slutt er det dette med motivasjon. Jeg har vent meg til å være hjemme, og koser meg faktisk med å sulle og stelle her hjemme. Oppgavene jeg får på jobb nå er helt greie, men kanskje litt lite utfordrende? Og så er det ikke fritt for at jeg tenker mye på baby om dagen, og vet jo at jeg skal ut i permisjon om tre måneder uansett...

Men - dette skal jeg klare! For å motivere meg selv kommer herved 10 fordeler med å komme seg tibake på jobb:
 1. Jeg kan jo faktisk risikere å bli kjent med noen i firmaet! Etter at vi flyttet fra Trondheim har jeg bare jobbet ute i et prosjekt, hvor vi var en 8-10 administrativt ansatte. Hovedkontoret rommer vel et par hundre til. Noen av de må da være interessante mennesker?
 2. Jeg trenger å komme meg ut av the comfort zone. Ut av joggebuksa, på med litt sminke, friske meg opp litt på generelt grunnlag.
 3. Jeg blir mer eller mindre tvunget til å gå 2x15 minutter til og fra toget hver dag. Dersom bekkenet ikke krangler på det, vil det være fin mosjon, da det er oppoverbakker uansett hvilken vei man går.
 4. Jeg får togtid igjen. Kanskje jeg gjenopptar lydboklyttingen?
 5. Relatert til punkt 3: jeg har en god unnskyldning til å kjøpe meg et par nye klesplagg. Jeg har pr i dag en bukse som passer. Drømmen er å finne en kjole på NoaNoa som vil passe både i ukene som kommer og i tiden etter fødsel. Jeg er fan av ikke-mamma-klær som også passer over en høygravid mage.
 6. Det skal bli godt å snakke fag igjen. Jeg kan alltids ta en diskusjon med gullgubben, men da blir det ikke nerding på like høyt nivå.
 7. Jeg slipper (i alle fall delvis) unna den ekle følelsen av å snylte på samfunnet!
 8. Jeg trenger å bli tvunget til å gjøre noe annet enn blogglesing og meningsløs surfing når jeg først sitter ved en datamaskin. Jeg har nesten blitt avhengig...
 9. Jeg kommer meg ut hjemmefra. Selv om jeg koser meg hjemme, kjenner jeg at lysten til å farte litt rundt har vokst i det siste. Vet ikke om jobbing vil døyve lysten til å dra på helgetur, men litt annen stimuli hjelper kanskje noe?
 10. Gaaah! Jeg kommer virkelig ikke på et eneste punkt til. Jeg kunne sikkert løyet litt og skrevet om den gode følelsen man får når man er til nytte, men jeg er litt usikker på om firmaet mitt er glad for at jeg kommer tilbake i deltid, eller om jeg egentlig bare er en byrde så lenge jeg ikke jobber 100%. Uansett - i morgen skal jeg reise på jobb og jeg regner med at det kommer til å gå helt fint. Ønsk meg lykke til :p

De 10 fjellvettreglene

Nå er påsken straks her, og det skader vel ikke å minne om fjellvettreglene. De 9 første er de opprinnelige fjellvettreglene, men jeg tilføyer en 10. fordi jeg synes den faktisk er ganske så god!


 1. Legg ikke ut på langtur uten trening.

 2. Meld fra hvor du går.

 3. Vis respekt for været og værmeldingen.

 4. Lytt til erfarne fjellfolk.

 5. Vær rustet mot uvær og kulde selv på korte turer. Ta alltid med ryggsekk og det utstyret som fjellet krever.

 6. Bruk kart og kompass.

 7. Gå ikke alene.

 8. Vend i tide. Det er ingen skam å snu.

 9. Spar på kreftene og grav deg inn i snøen om nødvendig.

 10. Og for de riktig uerfarne tilføyer jeg pappas eneste fjellvettregel: Gå aldri lengre unna bilen enn at du kan lese nummerskiltene!

God tur!