fredag 29. mai 2009

10 fredagssysler

Ingen glamorøs fredag her (ennå i alle fall), i stedet er det en ekte husmordag. Vi får besøk av mamma og pappa i helga, og selv om ingen av de bryr seg om hybelkaniner og rot, så synes jeg at det er koselig at huset ser nogen lunde ok ut. I tillegg har jeg jo hatt noen deilige hjemme-alene-dager, og har på ingen måte brydd meg med å få unna klesvask og annet forefallende arbeid. I dag må det skippertak til. Jeg satser på å være effktiv, slik at jeg rekker noen ting jeg har lyst til å gjøre også, og så får vi se om ikke fredagen blir litt mer glamorøs etter hvert. Her er i alle fall 10 ting jeg skal/vil gjøre i dag:

 1. Sette over en klesvask med tøybleier og henge den ut etterpå
 2. Rydde ren oppvask fra oppvaskstativet
 3. Rydde gullguttens leker. Finværet begrenser heldigvis omfanget i dag
 4. Støvsuge hovedetasjen
 5. Rydde littegrann i kjellerstua, sånn at det blir plass til sengene der
 6. Ta en kjapp vask av badet
 7. Dusje og stelle meg. Håret trenger en vask etter gårsdagens vind
 8. Kaste de halvvisne syrinene og hente inn nye fra hagen
 9. Laste ned Chopins nocturner fra iTunes
 10. Sette meg på terrassen med de nye toner på øret, spise litt mango og hvile!
Ha en riktig så fin helg!

tirsdag 26. mai 2009

10 sekunder hos legen


Har nettopp kommet hjem fra fastlegen min, som muligens er landets mest effektive arbeidstaker. Hvis alle leger var som henne, ville vi nok ikke hatt noen helsekøer (dog hadde vel NAV vært enda mer overarbeidet enn de er pr i dag). Her er 10-sekunderssamtalen jeg hadde med henne i dag:

Legen: Hei, hvordan går det med deg?
Anaruh: Jeg er sliten...
L: Skal du til kontroll hos jordmor snart?
A: Ja, på torsdag.
L: Da trenger jeg ikke ta noen kontroll nå. Skal jeg bare skrive ut forlenget sykemelding?
A: Ja takk (lettet!).
L: Er 100% ok for deg?
A: Ja, det var det jeg hadde håpet på (enda mere lettet)
L: Værsågod - 100% sykemelding til og med den 9. juli (datoen jeg går ut i permisjon). Hade bra!
A: Tusen takk og hade bra du også.

Slik har de fleste av mine besøk hos legen vært. Få eller ingen spørsmål om grunnen til at jeg ønsker sykemelding. Og i alle fall ingen fysisk kontroll av noe som helst. Når jeg sier at jeg er sliten/kvalm/har bekkenløsning så stoler hun på meg. Fantastisk, men jeg har liksom en viss forventning til at det er legen som skal stille diganosen. Selv om jeg er litt anti-lege, og mener at det er jeg som kjenner kroppen min best. Denne fastlegen har vært helt super å ha siden jeg går til kontroll hos jordmor og får all den oppfølgingen jeg trenger der, unntatt sykemeldingene. Men når svangerskapet er over, tror jeg at jeg bytter fastlege til en som har litt bedre tid, og som faktisk undersøker sin pasient...


10 duftende vekster jeg vil ha i hagen

Pelargoner. Før hatet jeg duften, nå har den plutselig blitt helt grei. Men egentlig ok at de ikke dufter så sterkt - de er fortsatt penest å se på.

Lavendel. Jeg er spent på om den jeg plantet ut i fjor vil blomstre i år.

Epleblomster. Mine dufter ikke så sterkt, men når man går tett innpå - mmm!

Peoner. Jeg plantet en i fjor høst, og jammen meg kom den opp i forig uke! Hurra!

Liljekonvall. Nå er vel ikke dette den letteste blomsten å få til å trives, men vi er så heldige å ha et lite felt med liljekonvall på fellesarealene til husrekka vår. De står så vakkert til i solhellinga på den lille kollen der lekeplassen vår er.

Ringblomster. Synes de har en ren og 'sunn' duft.

Som nevnt før: syriner. Disse er mine egne. Vi har også noen busker med hvite syriner, men mandler den typen som er lys lilla.

Kaprifol. Jeg har faktisk allerede en liten plante, men vurderer å skaffe meg en til som kan vokse på gjerdet ut mot veien.

Erteblomster. Mamma har alltid hatt en hel vegg av slike i hagen sin. Mmm, barndomsminner.

Duftende buskroser. Her er vakre 'Maiden Blush'

10 ting å gjøre på en tirsdag

Etter en avslappende dag i bikini på terrassen i går, er det på tide å gjøre noe mer eller mindre fornuftig. Her er 10 gjøremål for dagen:

 • Vaske leketeppet som vi har på gulvet i stua
 • Dra til en legetime
 • Poste et brev
 • Handle på vei hjem
 • Lage karbonadesmørbrød til gullgubben, som skal ut å reise
 • Støvsuge andre etasjen
 • Pakke sekk til SPA i morgen
 • Strikke ferdig en babysokk
 • Sitte stille og slappe av med en kopp te
 • Rydde den voksende kleshaugen på soverommet

søndag 24. mai 2009

10 fine stunder i langhelga

Fine, fine syrinene i hagen min. Tenk om jeg kunne lenket opp duften også! Jeg vil ha en syrinduftende blogg!

Som tidligere nevnt har vi hatt en rimelig oval helg her i Anaruhheimen. Det var planleggingsdag i barnehagen på fredag, så til sammen har vi hatt fire fine familiedager sammen. Aktivitetene har vært vareierte; leketid, familietid, rydde-ordne-og-fikse-tid og faktisk litt kjærestetid også. Her er 10 fine stunder fra de iste fire dager:
 1. Kaffebesøk hos svigerforeldrene mine torsdag ettermiddag. Planen deres var å ha en solskinnsvisitt på den nylagte terrassen deres, men årets hittil kraftigste skybrudd satte en stopper for det. De ble en rask omorganisering på kjøkkenet, og vi endte opp med å spise boller og kakao inne mens det lynet og tordnet utenfor. Utrolig koselig!

 2. Å ha fri en hverdag er sjelden luksus (nuvel, jeg har jo vært mye sykemeldt, men nettopp derfor har jeg hatt problemer med å få gjort unna ting på disse dagene. Jeg trenger mannehjelp til det meste av storjobber om dagen). Vi benyttet derfor dagen til å gjøre ærender som har stått på to-do-lista vår lenge. Jeg er så veldig glad for at gullgutten liker å være med i butikker og sånt, det gjør ting så mye lettere for oss. Her er det vi ordnet:

 3. Gutta dro på butikken og handlet mat mens jeg fikk sove lenge. Da jeg hadde stått opp dro vi til Østlandsjord og hentet sand til den gamle sandkassa som står i hagen. Gullgubben hadde på forhånd rensket den for gammelt buskas og frisket den opp litt. Det var spennende for en liten tass å se den digre hjullasteren som lesset opp sand på hengeren, og det var enda mere spennende for pappaen å kjøre hjemover da han oppdaget at hengerdekkene praktisk talt var tomme for luft i det den tunge sanden var lastet oppi. Vi satte svigerfar (hengerens rettmessige eier og ansvarlig for dens tilstand) på saken om å surfe gulesider.no etter nærmeste bensinsatsjon, og kjørte sakte, men sikkert mot målet. Gullgubben har vel aldri vært så glad for å havne bak en scooter i 40 km/t før...

 4. Da sanden var i boks, ble det klart at noe manglet. Leker! Det ble en ny tur ut for å kjøpe bøtter og spader i hopetall, og vi voksne gledet oss stort over hvor greit det var å ha med gullgutten i en butikk full av fristelser. Jeg tror gullgubben lenge har gått og geldet seg itl å ta med gutten i butikken og kunne si: "ja, det er greit. Den kan du få", og ikke bare måtte løpe etter og rope "forsiktig", "nei, den er ikke din" og "nei, vi skal ikke kjøpe den i dag". Dette var faktisk første gnag vi har hatt med gullgutten og kjøpt leker, som regel har besteforeldre stått for slike innkjøp. Endelig var det vår tur!

 5. Etter handlerunden var det sovetid for liten gutt, og kjærestetid for oss voksne. Det høres nok ikke så mye ut, men vi valgte å sette oss i sofaen og se en episode av Alias Smith and Jones og spise karamellpuddingrestene fra torsdagens dessert. Vi to har et spesielt forhold til mr. Smith og mr. Jones, og i kombinasjon med at gullgubben er western-fan, så er dette oppskriften på en svært koselig time.

 6. Gullgutten er en svært morgenfrisk kar. Det er ikke alltid like koselig å bli vekket klokka 5, men lørdag gikk dette helt greit. Da sto vi to opp og spiste frokost mens sola randt opp over naboens tak, og radioen spilte Tchaikovskys 1812 overtyre og gullgutten lot meg nyte en kopp Earl Grey te mens han lekte med bilene sine på gulvet. Med en sånn start på dagen er det vanskelig å være morgengretten!

 7. Fint lørdagsvær = hagedag. Gullgubben klippet gresset, jeg gikk til væpnet krig mot hagens store beholdning av skvallerkål (eller 'gåsalabb' som det heter der hvor jeg kommer fra), og gullgutten lekte i den nye sandkassa, prøvde seg på trehjullsykkelen og ble bestukket med en pinneis da han sa i fra om at nåååå var det vel på tide å avslutte hagearbeidet og heller dra på lekeplassen. Isen fungerte perfekt og varte akkurat lenge nok til at vi ble ferdige. Resten av dagen ble det lekeplassleking på oss, og sammne med andre foreldre der nede kom vi fram til at det i alle fall er minst 10 2007-kullsbarn i sameiet vårt! Her er det visst ingen mangel på lekekamerater i årene som kommer!

 8. Søndagen ble en hviledag. Jeg fikk sove lenge, gutta tok en dupp midt i dagen og svigerforeldrene mine stod for dagens middag. Jeg fikk puslet med litt småting som gjør meg glad, blant annet fikk jeg fylt de hjemmesydde lavendelposene mine (nå har vi så mye ulltøy her i huset at jeg er livredd for et drabelig møllangrep i løpet av sommeren. Når lavendel i tillegg er en av disse duftene jeg bare mååååå ha mer av i dette svangerskapet, så var det ikke så vanskelig å bestemme seg for å sy lavendelposer til ulltøysskuffene, gitt).

 9. Til slutt: helgens kanskje beste stunder har vært disse små øyeblikkene hvor det går opp for meg hvor fint vi har det her. Jeg har gledet meg mye over hagen i løpet av helgen, har sittet og bare nytt synet av den, til tross for at jeg fremdeles har mange planer som ikke er satt ut i live ennå. Men jeg tenker: store arealer hvor vi kan spille fotball. Syriner som dufter helt fantastisk nå (noen fikk være med inn i stua, og mens jeg har sittet her og blogget, har det kommet små "pust" av syrinduft innimellom). Sandkassen ble akkurat slik jeg hadde sett ofr meg, og gullgutten ser ut til å stortrives der. Påskeliljene jeg plantet i hekken har endelig kommet, og da alt skvallerkålet ble fjernet ser det helt fantastisk ut. Epletreet blomstrer og har just avløst morellblomstene som var så fine de to foregående ukene. Utsikten fra terrassen er helt fantastisk, og jeg gleder meg til vi får på plass et bord og den benken som pappa skal snekre til oss. Peonen som jeg plantet i fjor har overlevd vinteren, til tross for at jeg var helt sikker på at den hadde bukket under. Det samme gjelder for rådhusvillvinen, som muligens er litt for lite hardfør til å vokse her.

 10. I tillegg til hagegleder, har jeg også gledet meg over at ting skjer på interørfronten inne. Endelig kom min etterlengtede hylle opp i stua. Og det ble så fint! Nå har mine tre blomstrende orkideer fått plass sammen med noen familiebilder og gullguttens kinesiske krokodille i tre. Etter å ha gått resten av hustes planter i sømmen også, oppdaget jeg at appelsinplanten har et sted mellom 10 og 20 knopper - jeg tror jeg dør av lykke! Som nevnt tidligere er denne planten min store stolthet, og nye gleden over nye knopper kan nesten måle seg med gleden over å få et nytt barn - i kid you not.

Så - alt i alt en fantastisk helg som vi har nytt til det fulle alle sammen. Slike helger får meg til å tenke at livet er helt perfekt dersom man bare tar seg tid til å legge merke til det.


For å trøste de som ikke har hatt en fult så god helg kan jeg nevne at innimellom all denne skukkersøte idyllen har vi hatt noen mindre slag om tannpuss, bleieskift og jeg-vil-ikke-hjem-fra-lekeplassen-nå-anfall. I tillegg har helga forsynt oss med bæsjebleier, klissete kjøkkengulv og noen netter med elendig søvn for oss to voksne. Jeg blir bare i så mye bedre humør selv av å skrive om den Blenda-hvite versjonen av hjem og familie. Ja, dette er jo faktisk selve hovedgrunnen til at jeg blogger i det hele tatt: å vise meg selv at jeg har det helt fantastisk!

onsdag 20. mai 2009

10 ting å pakke i SPA-sekken

I dag er det bare en uke til jeg skal på SPA! Jeg skal ikke langt og det er bare en dagstur, men jeg gleder meg vilt, og skal nyte dagen mest mulig. Jeg har bestilt en snart-mamma-behandling med bla kroppskrubb og massasje, og i prisen er dte inkludert badekåpe, digre, myke håndklær og lunsjbuffet! Ojoj, hvor deilig det skal bli! I sekken min vil jeg pakke følgende 10 ting:
 1. God tid! Det er litt fristende å planlegge mange andre ting denne dagen, hvor jeg er alene hjemme og har bilen for meg selv, men det er nok ikke så lurt. Dagen er satt av til SPA og hvile, basta bom.
 2. Bikini - helt ny, kjøpt i går. Bringebærrød i fargen og akkurat det jeg var ute etter.
 3. Lesestoff. Enten en bok eller et nytt dameblad (ojoj, det hørtes kjipt ut). Har ikke bestemt meg ennå.
 4. L'Occitanes fotkrem med shea butter og lavendel.
 5. Vannflaske.
 6. Siden behandlingen ikke omfatter ansiktet, sørger jeg for dette selv. Derfor må jeg ha med ansiktsskrubb og maske. Sistnevnte gir heldigvis ikke det klassiske hvite maskefjeset ved påføring, da hadde jeg ikke turt å bruke den utenfor eget baderom.
 7. Hårkur.
 8. Diverse toalettsaker som hårbørste, deodorant og sånne andre kjedelige greier.
 9. Rene, myke koseplagg til å kjøre hjem i. Avslappingen fortsetter hjemme i tomt hus.
 10. Lommebok - for å kunne betale for gildet.

tirsdag 19. mai 2009

10 krav til en vaskeekte husmor

En sånn husmor vil jeg være!

I disse eksamenstider - her er 10 krav til kunnskaper og ferdigheter dersom man vil kalle seg en ekte husmor:
 1. Man må kunne lage brun saus fra bunn av. Uten bruk av sukkerkulør.
 2. Man må kunne stryke linskjorter slik at de holder seg rynkefrie i alle fall til skorta er tatt på.
 3. Man må kunne enten hekle eller strikke, og det er krav om at man kjenner til flere masketyper.
 4. Man må kunne reparere klær (lappe et buksekne, sy i en knapp, bytte en strikk osv), enten forhånd eller ved hjelp av symaskin.
 5. Man må beherske både fin og grov gjærdeig og man må kunne bake minst en kake uten bruk av ferdigmix.
 6. Man må se velstelt ut, se husmoren over: flott drakt (ingen joggebukse, nei!), lakkede negler, pent sminket ansikt. Alltid forberedt på overraskende gjester.
 7. Man må vite om et knippe kjerringråd når det gjelder pussing av sølv, messing og kobber, og eie minst en håndsrekvet/klippe-og-lime kokebok med oppskrefter hentet fra Hjemmet eller Familien.
 8. Man må kunne safte og sylte, og aller helst dra på matauk i naturen for å samle inn sopp, bær og andre nyttevekster. De som har egen kjøkkenhage får plusspoeng.
 9. Man må ha innført en fast vaskedag i uka. Vanligvis er dette fredager.
 10. Man må kunne servere tradisjonell søndags/selskapsmiddag til flere enn 6 personer uten å havne på randen av et nervøst sammenbrudd. NB! Det er obligatorisk å ha kunstferdig brettede servietter, evt til nød fine serviettringer.

Sånn. Det var vel ikke noe å få angst over?

Merk I: det er ikke satt noen krav til håndtering av mann og barn, da man kan være en ekte husmor uten å være gift eller ha barn. Dessuten finnes det ingen absolutte krav til hva som er en god kone eller mor - det er opp til hver enkelt å finne ut av sammen med sin familie.

Merk II: også menn kan være fremragende husmødre, de må bare finne seg i at jeg mener at det heter husmor uavhengig av kjønn. På samme måte som at jeg skulle hatt tittelen Konge og ikke Dronning dersom jeg var født til å være tronarving (hører du det, Ingrid Alexandra? En vakker dag er det du som bestemmer!).

mandag 18. mai 2009

10 ting å glede seg over i dag

 • At jeg har fått 100% sykemelding igjen. Ikke fordi det er stas å være syk, men fordi jeg er helt utslitt og trenger å hvile. Utrolig deilig å slippe å bekymre seg for å måtte ta igjen jobbing senere i uka.
 • Varm eplepai. Rester fra i går.
 • Å se på de fine familiebildene vi tok i går.
 • Økologisk Earl Grey te.
 • At jeg har fått bestilt noen formsydde nyfødtbleier fra Bleieboden. Jeg må teste litt av hvert. På Lille Baby, altså - ikke på meg...
 • Regnvær. Dagens vær passer perfekt til form og humør. Tid for hvile og å ta det med ro inne uten dårlig samvittighet for at man ikke nyter sola utendørs.
 • Strikketøyet mitt. Er ca halvveis på en ribbestrikket ullbukse nå.
 • Mailveksling med en venninne jeg ikke har snakket med på en stund, men tenkt at jeg skulle kontakte. Og plutselig lå det en mail fra henne i innboksen da jeg logget på i dag.
 • At jeg straks skal legge meg og sove litt på sofaen. I alle fall gjøre et forsøk.
 • At gullgubben er nogen lunde frisk igjen nå. Etter en uke på antibiotika ser det endelig ut til å løsne litt for ham.

Ha en fin dag!

fredag 15. mai 2009

10 forberedelser til 17. mai


Her er 10 ting å gjøre før 17. mai-frokosten søndag klokka 10.00:
 1. Prøve om gullguttens fintøy passer
 2. Prøve om mitt eget antrekk passer!
 3. Handle inn grillmat
 4. Rydde i stua
 5. Finne fram flaggene
 6. Bake en kake
 7. Bake brød eller rundstykker til nevnte frokost
 8. Sette bjørkeris og flagg i en vase på utetrappa
 9. Henge ut balkongflagget
 10. Kle oss i finstas og forberede magene på mengder av is

Hurraaaaa!

tirsdag 12. mai 2009

10 uker igjen til termin!

Og jeg tror disse ukene kommer til å gå kjempefort, for alle 10 har en eller annen begivenhet å glede seg over:

Uke 20: 17. mai besøk av gullgubbens bror m/familie
Uke 21: Langhelg og familietid
Uke 22: Jeg skal på SPA!
Uke 23: Ny ultralydtime 3. juni. Håper å få se Lille Baby også.
Uke 24: Milepæl: den 11. juni entrer jeg høygravid tilstand.
Uke 25: Vi skal ha sommerfest i husrekka vår på lørdagen.
Uke 26: St. Hans. Har lyst til å dra til Vollen og brenne bål.
Uke 27: Lille Baby er fullbåren, og kan få lov til å komme fra nå.
Uke 28: Fødselspermisjonen starter.
Uke 29: Gullguttens 2 års dag og 5 års bryllupsdag denne uka!

Se på det da! Tiden fram mot 21. juli er full av godbiter. Og i tillegg til dette kommer jo fine ting som sommer og sol, turer til stranda, de siste babyforberedelsene og muligens et par spontane koseligheter også. Hurra-hurra!

Og sånn når vi snakker godbiter - da jeg logget på nå så jeg at bloggen min har bikket 10 000 treff! Helt utrolig og svært så smigrende! Takk!

lørdag 9. mai 2009

10 ting jeg irriterer meg over


Jeg er ikke i dårlig humør eller spesielt irritert i dag. Behovet for denne lista har vel bygget seg opp over tid, og siden dette er ting som alltid har vært irriterende, og som kommer til å irritere i all overskuelig fremtid, så kan jeg like gjerne publisere den nå. Her er 10 irriterende ting:
 1. Hundebæsj på fortauer, i parker, på turstier osv. Plukk opp etter hunden din! Du vet at den kommer til å bæsje, det er vel hovedgrunnen til at dere er ute på tur. Ha alltid med hundeposer.

 2. (Hit)melodier som legger seg på hjernen og kverner rundt og rundt etter at man har lagt seg om kvelden. Hysssssj nå.

 3. At fotball ser ut til å være viktigere enn all annen idrett. Selv resultatene fra 84. divisjon blir jo sirlig gjennomgått på Sporten før det nevnes kjapt og interesseløst at en eller annen nordmann har satt ny verdensrekor i en annen idrett. Om vinteren er det nesten like ille med den føkkings skiskytingen. Legg opp, Ole Einar!

 4. Folk som ikke gidder å gå mer en 10 cm unna offentlige inn/utganger før de fyrer opp røyken sin. Til tross for alle Røyking forbudt-klistermerkene som henger der. Flytt dere - røyking er ingen menneskerett, frisk luft er det (i alle fall hvis jeg får bestemme!)

 5. Madcon. På generelt grunnlag.

 6. Folk som klager over været - uanstt. Regnet er så trist, vinden er så kald, sola stikker og snøen må måkes. For ikke å snakke om hagl, slaps, stålis og lettskyet opholdsvær. Fysj!

 7. Politikere som ikke klarer å holde seg til sak, og som tyr til mobbing av medpolitikere i den tro at de selv virker med seriøse og troverdige da.

 8. Likestillingsdebatten, spesielt den som dreier seg om kvinner som velger å være hjemme med små barn/jobbe deltid og opparbeiding av pensjonspenger.

 9. At uansett hvilken pose med blandingssjokolader (fra Minde, Nidar, Freia osv) eller konfekteske du kjøper, så er det alltid en eller flere biter som ikke er noe gode i det hele tatt. Og jeg vet at det ikke bare er jeg som er kresen, tror aldri jeg har truffet noen som alltid liker alle biltene. Man kan jo selvfølgelig droppe å kjøpe disse produktene, problemet er bare at de beste bitene (les: banantwist) finnes jo ingen andre steder....

 10. Menn som er forkjøla og sutrer så endesløst mye over det.

fredag 8. mai 2009

10 fakta om edderkopper

I min bransje er slike oransje skilt forbundet med fare. Jeg synes dette bildet var treffende. Fra Dinas Design Online.


 1. Edderkopper har åtte bein.

 2. Edderkopper kjempeskumle!

 3. Vi har noen digre edderkopper i kjellerstua.

 4. Jeg hyler og skvetter til hver gang jeg ser en.

 5. De dukker stort sett opp etter at det har blitt mørkt, eller befinner seg bak møbler og sånt. Jeg unngår i det lengste å oppsøke kjellerens i mørket nå, ja.

 6. I fjor høst ble det visst for kaldt for de små krabatene. Da dukket det opp flere døde midt ute på gulvet. Jeg er like redd for døde edderkopper som når de er levende.

 7. Aller mest redd er jeg for Sorte Enker. Jeg fikk faktisk såpass hjerteklapp av å lete fram et bilde av den at jeg dropper å ha den som illustrasjonsfoto på denne posten, og legger heller bare til en lenke til bildet.

 8. Når en er såpss redd for edderkopper er det litt skummelt å lese ting som dette.

 9. Så da har jeg valget: å slutte å kjøpe økologiske bananer eller å få adrenalinkick hver gang jeg befinner meg i fruktdisken til Rema. Jeg tror forresten jeg velger det tredje alternativet: slutte å lese artikler på VG-nett...

 10. For når alt kommer til alt: edderkopper er nyttige og egentlig ganske fasinerende dyr. Jeg er bare så fryktelig redd for dem...


torsdag 7. mai 2009

10 grunner til å tro at jeg begynner å bli gammel

Ah - remember those good, old days of Russefeiring...

Gammel og gammel. 28 i alle fall. Synes det er helt passe i forhold til den livssituasjonen jeg er i: mann og barn, rekkehus og stasjonsvogn. Egentlig føler jeg meg ung som bare det, men ser jo at jeg har blitt eldre i løpet av de siste fem årene. Her er 10 grunner som gjør det hele mer tydelig:

 1. Når man ser et helt kull soldater i uniform på vi hjem til perm, så vekkes ingen andre følelser enn morsfølelsen. Hallo! Sender vi disse barna ut i krig?
 2. Jeg synes Hellbillies har helt ok musikk (og jeg kunne virkelig ikke fordra dem for en 5-10 år siden). Plutselig en dag tar jeg med meg gullgubben på låvedans :
 3. Jeg merker godt at jeg ikke er i Det Nyes primærmålgruppe lengre.
 4. I stedet koser jeg meg med å lese svigermors Hjemmet, og tok meg i å vurdere et abonnement til meg selv....
 5. Jeg strikker. Og strikker. Og strikker litt til. Heldigvis har strikkig blitt trendy.
 6. Jeg irriterer meg stort over klesutvalget hos H&M, butikken hvor jeg alltid har kjøpt alt jeg trengte av klær.
 7. Til høsten er det valg igjen, og denne gangen bryr jeg meg fint lite om studentpolitikk og støtte fra Lånekassen. Toget har nesten gått for å tenke barnehage/kontantstøttepolitikk også, så nå ser jeg fremover og er opptatt av skole i stedet. Hm, burde jeg muligens sette meg enda bedre inn i pensjonssaker allerede nå?
 8. Jeg synes at svisker, rosenkål og kokt torsk er storveis. Heldigvis har jeg ikke kastet meg over hermetisk fersken ennå (men slekter jeg på farfar, så blir det vel ikke lenge til).
 9. Plutselig er Pelargoner, Tagetes, Petunia og andre "oldemorblomster" såååå fine! Tagetes var en av de styggeste blomstene jeg visst om for noen få år siden. Stinker gjør de også. I år har jeg plantet sånne sammen med - jepp - røde Pelargoner i en krukke jeg har på terrassen.
 10. Jeg var russ i 2000, altså mindre enn 10 år siden. Men hvert år etter dette har jeg irritert meg over høy musikk, fjollete russebiler (og siden jeg nå bor i Bærum - russebusser) og kan ikke skjønne at noen kan bruke så mye tid og penger på å drikke øl. Med andre ord begynner vel hukommelsen min å svikte også, for når jeg blar i russealbumet mitt (eh - og ser på bildene fra min søsters konfirmasjon en søndag samme år), så kan det se ut som om jeg var hakket verre enn ungdommen nå til dags. Heldigvis har jeg fremdeles arret i underleppa som kan minne meg på hvor morsomt det faktisk var å være russ.

Nåh - gå og legg deg, gamla!

10 småting som venter på å bli gjort

Jeg er sånn at nesten uansett hva jeg gjør, så tenker jeg på alt det andre jeg skal/vil/bør/må gjøre. Nå skal jeg egentlig jobbe. I stedet sitter jeg å tenker på følgende 10 småting som også skal gjøres innen rimelig tid:
 1. Bestille en legetime
 2. Ringe den nye barnehagen og høre om gullgutten kan ta dagduppene sine i ute i vogna når han begynner der til høsten. Og hvis ja - tråle finn.no etter en pent brukt vogn han kan sove i, siden Lille Baby snart overtar den vi har
 3. Lete etter noen gardinringer
 4. Planlegge matinnkjøp for neste uke, og skrive handleliste
 5. Vaske ut av den nye kommoden, slik at den kan fylles med nyvasket babytøy
 6. Maile to venninner, Marie og Elisabet, som jeg burde ha kontaktet for lenge siden
 7. Klippe til stoffet som jeg skal sy sommerdrakt til gullgutten av. Og begynne å sy!
 8. Legge ut den gamle microovnen til salgs/gis bort på finn.no. Jeg ligger snart et år etter planen på dette punktet *usj*
 9. Hente en resept på øyedråper til gullgutten etter klokka 1300 i dag. Han har fått øyekatarr. Uff - øynene var helt igjenklistret i dag tidlig, likevel klagde han ikke over det. Bare gråt intenst og ropte 'neeeei, ikkeeeeee!' da gullgubben måtte skylle ansiktet hans med rennende vann flere ganger. Stakar liten!
 10. Laste ned bilder fra barnehagens bildearkiv, slik at vi kan ta vare på gullguttens minner fra barnehageåret som har gått

Men først: jobbe. I alle fall litt...

tirsdag 5. mai 2009

10 ting jeg hadde blitt glad for nå

I dag er jeg fryktelig sliten. Jeg våknet av meg selv (eller av gullgubben?) klokka halv fem i dag, og fikk ikke sove igjen. I tillegg har jeg sovet urolig og ubehagelig i hele natt, og har slitt med å finne en behagelig liggestilling. Resultatet er vondt bekken, slapp kropp og kvalm mage. Likevel har jeg karret meg på jobb, av en eller annen merkelig grunn. Jeg skal straks sette i gang med noe fornuftig, jeg vil bare si følgende:

Dersom noen føler for å trøste eller muntre meg opp: her har dere 10 forslag til hvordan dere kan gjøre det:


Stikke innom United Bakery og kjøpe friskpresset appelsinjus
Hente meg på jobben og kjøre meg til døra hjemme
Varme en rispose og holde den mot korsryggen min
Gi meg fotmassasje
Synge meg i søvne
Bake en kake mens jeg sover
Tråle butikker etter jordbær
Rydde, støvsuge og vaske gulvene mine
Lage middagen og ta oppvasken etterpå
Gi meg en klem

mandag 4. mai 2009

10 fine stunder i langhelga som var

Aaaah - for en deilig helg. Den har rommet så mye mer enn bare 10 fine stunder, men her er i alle fall essensen:

 1. 1. mai begynte klokka 5.30. Da stod gullgutten og jeg opp og lekte med Briotog i over en time før vi fant ut at vi måtte ha oss litt frokost.
 2. Turorientering med svigers på Kalvøya på fredag. Den såkalte Flaggspretten hadde 4-5 poster som bare lå ute denne dagen, og svigers, som er intenst opptatt av å klare absolutt alle poster i løpet av en sesong, drog oss med ut å tur. Fine kalvøya i formiddagssol. Vi gikk før alle andre kom, så vi hadde øya nesten for oss selv.
 3. Innkjøp av- og påfølgende planting av Pelargoner, Stemorsblomster, Tagetes og Margeritter senere samme dag. Endelig litt farge og liv i blomsterbedene og på terrassen!
 4. Lørdagen var gullgutten litt pjusk - tror det var fordi en hjørnetann meldte sin ankomst. Men han var bare litt slapp, ikke grinete eller uvel, så det var perfekt å ha han med i butikker. Vi handlet masse god mat i det Rema åpnet klokka 8 (da hadde vi vært oppe et par timer alle rede), vi fikk kjøpt sommersko til gullgutten (uten at han skulle pelle på åttisju andre par) og vi var en tur på Maxbo for å kjøpe det vi trengte for å lage lokk til sandkassen i hagen. Håper vi får tak i litt sand til uka, sånn at vi voksne kan sitte på terrassen mens gullgutten leker (nå er det en sandkass på andre siden av huset, men der er det mindre stas for oss andre to å være).
 5. Baking av pizzaboller som skal være med som middagsmat på torsdag, når vi skal løpe o-løp. Gullgutten elsker å bake, og får helle de oppmålte ingrediensene oppi bakebollen. Dessuten tar han rollen som munnskjenk svært alvorlig: "maka, mamma?" og peker på munnen sin. (kan jeg få samke, mamma?). Av en eller annen mystisk grunn liker han å spise rå løk!
 6. Tacokveld med gullgubben på lørdag. Det ble for kaldt til å sitte ute uansett, så grillingen ble utsatt til søndag.
 7. Søndag fikk jeg sove lenge! Gutta stod opp litt over 5, jeg plugget ørene med sov-i-ro, og sov til klokka var ensten 9. Da overlot jeg senga til gullgubben, og bygget duplo og leste bøker i et par timer frø vi gikk ut og lekte litt.
 8. Svigerforeldrene mine kom opp til oss på middag - grilling igjen. Må liksom benytte anledningene, og det er enklere å grille og lage tilbehør og passe gullgutt når vi er flere voksne. Og så er det koselig med besøk også, da.
 9. Etter middagen gikk vi på skogstur - utrolig bra koordinasjons-og balansetrening for en gutt på 22 måneder. Han løpte opp og ned på store steiner, hoppet over røtter og løpte mellom oss fire voksne. Det må ha tatt på, for selv om det bare var en time siden middagen, klarte han å spise to hele svigermorbakte boller og drikke en hel flaske med vann da vi satte oss på en benk etter turen.
 10. Egentid på badet søndag kveld. Jeg kjente at kroppen var veldig sliten etter mye fysisk aktivitet og litt urolig soving i helga. Det ble derfor en lang dusj med skrubb og påfølgende body lotion. Fantastisk å ha tid ov overskudd til å ta vare på seg selv litt ekstra. Frukt, bær, yoghurt, nøtter og frø til kveldsmat og så legge seg klokka kvart over ni. Fine, fine helga!

Og PS: de fine stundene har fortsatt i dag, da jeg har sovet lenge, spist frokost i sola og møtt en gravis kollega/venninne til lunsj på United Bakery.

10 målsettinger for å redde verden


Altså, jeg kan aldri redde verden alene, selv ikke om jeg virkelig ville. I alle fall ikke med de smålige bidragene jeg kommer med. Jeg kunne (burde?) gjort mye mer enn det jeg gjør i dag, og vet at jeg av og til slurver med ting som kildesortering, strømsparing og bilbruk rett og slett fordi jeg er lat der og da. Men jeg gjør litt, og jeg har nå satt meg noen mål på Klimaklubben.no:


 1. Jeg vil erstatte noen av mine kjøtt- og fiskemiddager med vegetarretter. I løpet av en uke vil middagsmenyen bestå av: 2 vegetarmiddager 5 kjøtt- og fiskemiddager (denne hadde jeg helt glemt!)


 2. Jeg vil kjøpe 1 færre nye klesplagg og/eller par sko i måneden (her sprekker jeg stort i år)


 3. Jeg vil kjøpe klimakvote for mine innenlands flyreiser (jeg flyr jo aldri utenlands lenger)


 4. Montere tetningslister på 1 vinduer (det er bare et vindu det er aktuelt/mulig å gjøre det på)


 5. Jeg vil plukke frukt, bær og sopp om høsten (håper på en frukt- og bærrik sesong!)


 6. Jeg vil bli flinkere til å gå eller sykle på korte turer (dette bedrer seg så snart jeg har født)


 7. Jeg vil velge å etterspørre produkter med miljømerker som svanen, EU-blomsten, Bra Miljöval, Ø-merket og KRAV-merket (her er jeg flink, jeg gjør det ikke bare fordi det er bedre for miljøet men også for vår helse)


 8. Jeg vil velge produkter som kan brukes mange ganger, framfor engangsprodukter som engangsgrill og engangsservise (en fin anledning til å nevne at vi bruker tøybleier på gullgutten)


 9. Jeg vil vektlegge kvalitet og forvente at produktene jeg kjøper varer over tid (det har vi alltid gjort, så får heller ting ha litt høyere startpris. Vi sparer på det i det lange løp)


 10. Jeg vil fly mindre innenlands enn jeg gjorde det siste året. Anslå antall færre flyturer (én vei) du vil ta de neste 12 månedene: 2 flyturer (her ligger jeg godt an i år, etter at vi flyttet fra Trondheim har vi kunnet kutte godt ned på flyreisene, gitt!)


Nå har jeg riktignok satt meg flere mål, men det går på mye av det samme: velg miljøriktig transport, ha et kritisk blikk på forbruket ditt og velg produkter som har miljøfortrinn enten i måten de er produsert på, brukes på eller kan resirkuleres etterpå. Noen mål var lette å nå, andre sitter litt lengre inne. Det er liksom ikke bare, bare å gå i gang med å etterioslere et helt hus eller rive ned en eksisterende peisovn for å erstatte den med en pelletskamin. Men - alle monner drar. Og en ekstrabonus er at man faktisk sparer penger over tid ved å gjennomføre en del av de energibesparende tiltakene - hurra!