onsdag 28. oktober 2009

10 ting å finne på på en planleggingsdag


Fikk et inspill her om å lage en liste over 10 ting å leke/bake med barna. Det passer jo egentlig perfekt, for på fredag er det planleggingsdag i barnehagen, og jeg må sørge for et passende pedagogisk opplegg for gullgutten selv den dagen. Nå rekker vi nok ikke å gjøre alt på lista (som er tilpasset min 2+ åring, da alder ikke var spesifisert i ønsket), men det kommer vel flere planleggingsdager. Eller verre - dager hvor han er for syk til å være i barnehagen, men for frisk til å holde sengen. Her er i alle fall lista:
 • Bake kanelboller. Jeg er skikkelig dårlig til å lage søt gjærdeig, men har fått et stalltips om å kjøpe ferdig bollemix og tilsette dobbel mengde gjær. Så her skal det eksperiemteres. Kanelboller er jo så godt!

 • Lage smoothies. Det var en suksess da vi gjorde det for noen uker siden, og han spør sdatig om vi ikke kan lege mere 'mudi'. Dessuten var det langtidsunderholdning i å speile seg og sjekke ut den blå smootiebarten, den var visst mye morsommere enn vanlig melkebart.

 • Male. I dag har jeg vært på Panduro og kjøpt lerret, pensler og akrylmaling. Jeg gleder meg skikkelig til å male med han, han har god trening fra barnehagen, hvor styreren er tidligere billedkunstner. Jeg sikter meg inn på et maleri i oransj/gult/rødt som han kan ha på rommet sitt.

 • Leke butikk. I ukesvis har jeg samlet på tomflasker, skylte melkekartonger og annen emballasje. Snart er jeg klar til å starte lekebutikk i kjellerstua, og gleder meg masse. Helst skulle jeg funnet på noe lurt system for å lage penger også. Noen som har ideer?

 • Å kle seg ut og spille rollespill av noe slag. Gjerne i forbindelse med butikkleken. Jeg har ikke begynt innsamlingen av utkledinngstøy ennå, men tenkte å be om å få ta en tur innom mammas kott når vi er på besøk i jula. Og eventuelt sy litt en gang jeg får ånden over meg. Husker vi hadde mye gøy med farmors gamle hatter og vesker da vi var små.

 • Turning. I disse dager gjør yogamatten min tjeneste som gymmatte, og vi øver på å stupe kråke, diverse modifiserte yogastillinger som utfordrer balansen og den selvoppfunnede nesehornleken, som rett og slett går ut på å stå på alle fire og knusekose ansiktene mot hverandre.

 • Til advent har jeg planer om å lage marsipanfigurer sammen med mann og barn, og evt inviterte gjester hvis det passer sånn. Ingen av oss er så glade i marsipan, men det blir jo søte (bokstavelig talt), hjemmelagde julegaver av det i alle fall!

 • Å dra på biblioteket. Tor Åge Birngsverds bøker om Karsten og Petra er veldig populære om dagen, men de er jo så dyre! I alle fall når han går litt lei av de samme bøkene etter en tid. jeg elsker biblioteket, og jeg unner barna mine den fine opplevelsen det er å gå blandt bokreolene og lete etter en spennende bok. Alle biblioteker jeg har vært innom har en barnekrok hvor man kan sitte og lese mens man er der også.

 • Dra i svømmehallen. Nok en kjærlighet fra min side. Jeg har alltid likt å bade, og man skal vel lete lenge etter det barnet som ikke gjør det? Vi bor heldigvis i passe avstand til Risenga svømmehall, som også har varmt basseng som gulljenta kan være med i. Dog passer dette best dersom vi er to voksne, for å ha to små utslitte barn alene i garderoben er ikke akkurat drømmescenarioet mitt.

 • Og for å foreslå mer om baking: min erfaring er at alt er gøy å bake! Men det hjelper jo dersom det er noe som kan smakes underveis (sjokoladebiter, frukt, eggedosis eller pepperkakedeig) eller når noe skal stikkes (diverse typer kjeks) eller trilles (boller, rundstykker, brød) ut. Men jeg er heldig. Min gutt elsker å være med på kjøkkenet, og kan godt vente tålmodig i en halvtime på å få lov til å helle melet i bakebollen eller røre litt i en gryte.
Og om alle innekativiteter slår feil: dra på lekeplassen. Den er stappfull av lekekamerater, da alle barnehagene har planleggingsdag samtidig.
Håper at det var noe som fristet her, hvis ikke må du gjerne spesifisere mer.

mandag 19. oktober 2009

Hjelp!

Jeg er fryktelig sliten om dagen. Lite søvn, mye ting og tang som må gjøres og enda mer som jeg har lyst til å gjøre. Alt i alt fører dette til bloggtørke. Jeg har rett og slett null fantasi til å lage annet enn to-do-lister over gørr kjedelig husarbeid, og jeg synes bloggen fortjener bedre.

Jeg vil derfor komme med et forslag:
Jeg vet at jeg har noen mer eller mindre faste lesere. Kan dere ikke hjelpe meg litt her? Jeg tenker at det sikkert er ting dere lurer på, så hva med en spørrerunde? Dere stiller søprsmål om hva dere måtte ønske (anonymt eller ei) i kommentarfeltet her, og når jeg har fått 10 spørsmål - eller flere - så skal jeg svare så godt jeg kan. Og vil...

How about it?

tirsdag 6. oktober 2009

10 ting jeg har gjort siden sist oppdatering

Tiden flyr - i går bikket gulljenta mi 3 måneder! Heldigvis klarer jeg å nyte dagene til det fulle, i alle fall nesten alle dagene. Vi koser oss med ting vi (eh - jeg) har lyst til å gjøre, og prøver å få unna kjedelige ting fortest mulig, sånn at de ikke blir hengende over meg. Huset flyter nå over av Post-its med ting jeg må gjøre snarest, ting som må gjøres, men som kan vente litt og ting jeg har lyst til å gjøre. Her er en liste over 10 ting jeg har gjort den siste tiden:
 1. Holdt dåp for gulljenta. Naturlig nok har forberedelsene til dette vært altoppslukende den siste uka. Men dagen var kjempefin på alle måter: gulljenta koste seg og gikk fra favn til favn. Gullgutten koste seg og ble herjet med og kastet fra favn til favn av sine onkler og tanter. Dåpsgudstjenesten var vakker og tankevekkende, været var fint, maten deilig, kakene søte og stemningen høytidelig og fin.
 2. Skiftet et dekk. Takk tin min kjære mann for kyndig veiledning, ingen krasse kommentarer og for skift av de tre andre dekkene.
 3. Begynt på to nye bøker: 'Ut å stjæle hester' av Per Petterson i lydbokutgave og 'L' av Erlend Loe i papirformat.
 4. Fått tinget (minimum) en fast treningskveld pr uke.
 5. Og bestemt meg for å redusere mitt inntak av kneippbørd med peanøttsmør - en kaloribombe av en ammefavoritt.
 6. Sett de to første episodene av 71 grader nord, et program som nesten ar affeksjonsverdi for gullgubben og meg.
 7. Ryddet kjellerstua (nesten) helt ferdig. Nå er den i alle fall klar til å kose seg med bøker og musikk i.
 8. Bestemt meg for å legge ut på en liten reise om noen uker. Mer om det kommer sikkert litt senere.
 9. Begynt å tenke på julegaver! Iiik - og det er bare oktober. Det er bare det at enkelte ting tar litt tid å lage/bestille/forberede osv.
 10. Fått en frisk start på punkt nr 1 på Oktobermålslista. Vi trasker til og fra barnehagen som bare det. Hvordan kan det ha vært så umulig å få til hittil? Nå går det jo så fint!

Akkurat nå sover gulljenta i vogna si (og ikke på kroppen min - hurra!). Når hun våkner skal vi leke litt og trene ryggene våre på gulvmatta før vi skal spise lunsj sammen (amme med en hånd, spise med den andre) og se Lipstick Jungle på opptak fra i går. Jeg gleder meg.

torsdag 1. oktober 2009

10 månedsmål for oktober

     Hm, etter at jeg begynte å lage lister over månedsmål, virker det som om månedene går fortere enn før. Oktober er her, og ny liste over mine målsettinger for kommende måned følger:


    • Gå til og/eller fra barnehagen minst en gang pr uke. Et forsøk på å gulpe opp gamle kameler.
    • Bake en eplekake.
    • Få massasje. Dåpsforberedelsene begynner å gå på helsa laus, i alle fall når en del nattetimer forsvinner til byssing og bæring av forkjølet gulljente i tillegg. Jeg har kroppsholdning som ei kjerring fra en Ivo Caprinofilm, og trenger sårt å få løst opp spenninger og knuter i ryggen snart.
    • Når dåpen er over begynner jeg på nytt prosjekt: å innrede gullguttens rom. Han har begynt å leke såpass mye der på egenhånd nå, at han fortjener noe annet enn bare et rom å sove på. Oppbevaringskasser til leker, bilder på veggene og en kosekrok med en diger gulvpute står på planen, men jeg må nesten se hva vi får plass til litt sånn etterhvert også.
    • Få hengt opp mine to nyinnkjøpte Jakob Weidemann-kunstplakater.
    • Gå en kveldstur alene, etter at barna er lagt. Jeg lengter etter alenetid, men tør ikke dra før jeg vet at jeg ikke trengs til mer amming på noen timer.
    • Leie Engler og Demoner på dvd. For det var nettopp denne boken jeg hadde på øret pår to år siden, en søndagskveld hvor jeg transket timesvis opp og ned samme grussti for å trille gullgutten i søvn. Når han føst sov, måtte jeg liksom trille til boken var ferdig, synes jeg. Dan Brown kan dette med pageturners - også når det ikke er noen siden som skal snus.
    • Lage blåbærsmoothies sammen med gullgutten.
    • Dra på bæretur til Majorstua. Har hørt at her er det vanskelig å komme fram med vogn, så da får vi bruke bæresjalet i stedenfor. Le Palais des Thés frister. Dessuten blir det vel muligheter for å krysse av opptil flere av punktene på topp 100-lista på en sånn tur.
    • Sjekke ut mulighetene for å dra på en spinningtime på et eller annet treningssenter i nærheten. Jeg har ikke lyst til å bli støttemedlem noe sted, så det går bare dersom jeg kan betale for enkelttimer. Og dersom det er mulig, så kanskje jeg kommer jeg meg avgårde også? Men målet er først og fremst å sjekke ut mulighetene da... *feig*