mandag 28. desember 2009

10 barn(s)lige gleder

Et skoleeksempel på det gullgutten kallen en Superbane

Nok en Prøysen klassiker fra vår kant: En skulle vøri fire år i romjul'n...
Jula er til for barna, og da skal det lekes. Her er 10 ting som jeg faktisk synes er gøy å leke med, selv om jeg er voksen:
 1. Med Briotog. Sant jeg har bygget en fin Superbane?
 2. Med Lego. Eller Duplo foreløpig da. Men jeg gleder meg til vi kommer i Legoalderen.
 3. Bygge snømann. Eller hule. Eller lykt. Eller egentlig hva som helst av god, kram snø.
 4. Med akebrett. Bare synd at gullgutten går lei før meg.
 5. Gjemsel. Vi voksne har det veldig morsomt med å pønske ut nye og utfordrende steder å gjemme oss. Ikke lett å gjemme unna nesten 2 meter med mann, gitt.
 6. Bondegård. Med traktor, onkelsnekrede gjerder, kuer, griser og lam. Og en og annen krokodille og giraff. Utenlandsk opprinnelse er ingen grunn til diskriminering på vår gård!
 7. Kileogherjeleken. Navnet sier vel det meste.
 8. Lese bøker. Det har kommet flere nye i huset nå, det blir spennende og se om de slår an.
 9. Butikklek. Ungene fikk butikk med både varer, velutstyrt kasse og handlevogn i julegave hos Bestemor og Bestefar, og vi har hatt det skikkelig gøy med å bytte på å være den som handler og den som står i kassa. Men: gullgutten skal ha handlevogna uansett - urettferdig synes jeg! Jeg aner grobunn for krangling mellom de to små når bare gulljenta vokser til. Heldigvis tar hun foreløpig til takke med å få spise litt på en flaske Orange Juice fra kjøledisken, og årets julefred er i alle fall intakt.
 10. Og før vi legger oss: ryddeleken. Min favoritt dersom jeg bare får med meg andre på leken.
Ha en fortsatt fin og lekende romjul!

torsdag 24. desember 2009

10 kjente julelinjer fra oss


Nå har vi vaske golvet
og vi har børi ved,
og vi har sett opp fuggelband
og vi har pynte tre’.
Nå sett vi øss og kvile
og puste
på ei stund,
imens je rugge vogga,
så vesla får
en blund.

GOD JUL!

torsdag 17. desember 2009

10 bidrag til den globale klimakrisen

I disse klimatoppmøtetider...
Det er bare å inrømme det, det er vanskelig å være skinnhellig nå: jeg er egentlig en klimaversting. Selv om jeg liker å tro at jeg bidrar med mitt i positiv retning, så hjelper det skitt og ingenting når alt kommer til alt. Her er min liste over 10 punkter jeg synder på:
 1. Jeg bruker bilen. Nesten hver dag. Kjører hit og kjører dit. Særlig avstander jeg egentlig kunne ha gått, men bare ikke orker fordi jeg skal ha med baby, en toåring, baggasje og nissen på lasset.
 2. Vi kaster altfor myte mat. Da broden min var på besøk sist, letet han lenge etter restavfallsbøtta vår, han trodde dunken under kjøkkenvasken var kompostavfall. Jeg prøver å tilpasse matlagingen vår etter hvor mye vi spiser, men med barn er det nokså vanskelig synes jeg. Og så er det ikke fritt fram for at vi kaster en del kjipe brødskalker og mat som har gått ut på dato (men som sikkert et spiselig likevel).
 3. Jeg har mistet tøybleiemojoen min. Gulljenta har brukt engangsbleier i månedsvis, fordi hun ikke tålte tøybleiene. Jeg har egentlig planer om å prøve igjen over nyttår, men kjenner at jeg ikke gleder meg. Det er ikke noe mer jobb med tøybleier enn vanligs synes jeg, så jeg skjønner egentlig ikke hva som har kommet over meg. Jeg har liksom bare ikke lyst. Gullgutten har også gått over til up&go's om nettene, det var liksom grenser for hvor mange bleieinlegg, vaskeluter og badehåndklær jeg kunne stappe mellom beina på han for at set skulle holde tett.
 4. Det går mye varmtvann for tiden. To bleiebarn krever sitt, men jeg kan ikke skylde på dem alene. Jeg er stadig trøtt og sliten, og da er det deilig med en lang, varm dusj.
 5. Vi bruker nesten utelukkende strøm for å varme opp huset. Vi har vedovn i stua, men fyrer vi i den blir det nærmere 30 grader inne, og det er i overkant varmt synes jeg.
 6. Jeg blr mer og mer sløv når det gjelder å slukke lys når jeg går fra et rom til et annet. Og nå som det er advent har jeg nå sånne koselige smålys over alt også.
 7. Etter at jeg fikk barn har jeg blitt dårligere på kildesortering. Det er begrenset hvor mye av min fritid jeg ønsker å bruke på å vaske plast det har vært laksefileter i, når den likevel skal kastes etterpå.
 8. Vi spiser mat høyt i næringskjeden. Gullgubben er lite interessert i vegetarmat, og i disse dager gafler jeg i meg biff og okserull i håp om å booste jernlagrene mine litt uten å måtte ty til kosttilskudd. Mø!
 9. Jeg liker nye ting. Jeg er ikke den første som tråler loppemarkeder og brukthandlere for å finne ting og tang jeg trenger (og ikke trenger? Jeg har intrykk av at de som er loppeelskere først og fremst kjøper unytteig pyntegjenstander og sånt?). Jeg foretrekker når som helst å finne et nytt møbel på IKEA fremfor å bruke måneder og år på å finne tilsvarende møbel brukt et annet sted. Vi bor i IKEA-katalogen anno 2002. Og jeg liker det. Men IKEA påstår nå i alle fall selv at de produserer etter et prinsipp om å være miljøvennlige? Og jeg fornyer ikke stua mi like ofte som det IKEA helst skulle sett at jeg gjorde, tror jeg.
 10. Jeg forbruker noe hele tiden. Just her en dagen sa jeg til mannen min at jeg synes at jeg stadig er ute på farten (med bil, selvfølgelig) for å kjøpe noe vi bare trenger. Et klesplagg her, noen skruer der, noe fra apoteket eller nen ny potteplante. Det er alltid noe som mangler. Det er vanskelig å komme gjennom en uke uten at det er noe som må kjøpes inn. Jeg beggynner å bli lei, men kan ikke se at jeg kan klare å stoppe trenden. Akkurat nå er det en tur til apoteket som står på planen: vi trenger (ja, gjør vi egentlig det?) mer badeskum fra Dr Greve.

fredag 11. desember 2009

10 ting man kan gjøre for å bringe litt sommer inn i mørketiden


Sola snur (lizzom) om bare 10 dager - nå er det ikke lenge til sommeren, gitt! I mellomtiden: her er 10 ting man kan gjøre for å bringe litt sommer inn i mørketiden:
 1. Drikke søt myntete i marokkanske teglass, og tenke at du er på sydentur.

 2. Dra i svømmehallen og leve noen timer uten tre lag med ull på kroppen

 3. Lage bringebærsorbet

 4. Skru opp termostaten, stirre intenst inn i skrivebordslampa og tenke på sola

 5. Spise sommermat

 6. Høre på musikk som du forbinder med fordums sommerferier

 7. Spille badminton i hagen. Hvem har sagt det trenger å være plussgrader for å gjøre dette?

 8. Bestille en time hos hudpleier og få en sånn spray-tan. Jeg har aldri prøvd det, men det er vel sunnere enn å skaffe seg tilsvarende farge i solarium? Har forresten ikke prøvd solarium heller - dette punktet får dere teste på egen regning og risiko

 9. Smøre deg inn med after sun før du legger deg om kvelden, og ligge og snuse in duften mens du sovner

 10. Putte litt sand i skoene, ta med deg en strandveske med solbriller, vannflaske og en chick-litbok og dra ut for å kjøpe prospektkort som du kan sende til venner og familie "der hjemme".

tirsdag 8. desember 2009

10 leste boktitler fra en eldgammel liste

En dag jeg lette etter noe helt annet, kom jeg over en gammel ringpermblokk som jeg skriblet i som ungdom. Den inneholdt utklipp (fra [Mag] så det må nå være en 12-15 år siden!), sitater, bilder og - selvfølgelig - lister av ymse slag. En av dem var en leseliste med 31 titler på. For nysgjerrighetens skyld krysset jeg ut de bøkene jeg nå har lest og det var - o hell og lykke - 10 stykk:
 • Tor Åge Bringsverd - Gobi. Barnsommens måne
 • Ernest Hemingway - Edens Have
 • Elisabeth Young - Anja
 • Roy Jacobsen - Seierherrene
 • Agnar Mykle - Sangen om den røde rubin
 • Helen Fielding - Bridget Jones på randen
 • Arthur Golden - Geisha
 • Kristin Valla - Muskat
 • Lisa Fowell - 31 Almanack Road
 • Sophie Kinsella - En shopaholikers hemmelige drømmeverden

Av de gjenstående 21 er 14 fremdeles aktuelle. Resten har jeg vel vokst litt i fra, eller funnet ut at de ikke er helt i min sjanger.

søndag 6. desember 2009

10 forslag til veledige organisasjoner å gi julegave til

I dag er det Sankt Nikolasdag, og som nevnt tidligere er dette dagen da jeg skal legge inn julegavegiroer til vedledige organisasjoner til forfall i nettbanken min. Her er 10 forslg til hvem man kan gi til:
 1. SOS-barnebyer (jeg er fadder fra før, og får tilsendt gavegioer i posten)
 2. UNICEF
 3. Røde Kors
 4. Redd Barna
 5. Leger uten grenser
 6. Kirkens Nødhjelp
 7. Amnesty International
 8. Redningsselskapet
 9. Care
 10. Frelsesarmeen
og egentlig mange, mange flere...
Bestem deg for et beløp du vil gi i år, og velg om du vil gi til en eller til flere organisasjoner.

fredag 4. desember 2009

10 ting på ønskelisten min i år


It's ull og nothing
 1. En stråhatt til å gjemme meg under når sola er på sitt sterkeste. Denne har stått på lista siden i sommer. Sånne ting kommer man sjelden på å ønske seg når man lager liste i november, gitt.

 2. En primstav, og en god bok om de ulike merkedagene.

 3. Perlekjede. I år som i fjor. Og året før det. Og året før det...

 4. En fin, hvit tekanne.

 5. Stavmikser. Til babymat, supper, sauser, hjemmelaget syltetøy og you name it.

 6. En ny veske. Glidelåsen i den jeg har har gått i stykker, og jeg føler meg som fritt vilt for lommetyver der jeg tasser rundt med åpen veske.

 7. Nye solbriller. Som kan matche stråhatten. Vi skal tross alt til sydligere strøk om en håndfull måneder. Planleggingen begynner nå.

 8. Ullvangsokker. Fordi jeg må ha ull på føttene nesten hele året.

 9. Abonnement på lokalavisa fra Bøgda jeg er vokst opp i. Og på Budstikka, lokalavisa i Bøgda jeg bor i nå.

 10. Gavekort på aromaterapi. Denne er bankers - immer! Jeg vil alltid bli fra meg av lykke over en time eller ti med aromaterapi - tjohei så det rimer!

tirsdag 1. desember 2009

Listebloggens adventskalender: 24 månedsmål for desemberEndelig - nå er vi i gang! Jeg har så mange ting jeg har lyst til å gjøre før jul, men ikke allverden av lange uavbrutte stunder til adventskos. Derfor går jeg for en variant der jeg setter av litt tid hver dag til pynting, baking, stulling og stelling. Punktene under trengs ikke gjøres i den rekkefølgen de er satt opp, det må være rom for fleksibilitet. Baking med gullgutten er nemlig helt uaktuelt dersom han ikke er motivert for det der og da. Da er det bare å bytte om på ting, og prøve igjen en annen dag. Uansett - her er 24 ting jeg har lyst til å rekke før jul:
 1. Henge opp gullguttens adventskalender
 2. Henge opp min hjemmelagde krans på ytterdøra
 3. Lese Snekker Andersen og julenissen - gullgutten skal nemlig se stykket på teater sammen med barnehagen, og jeg vil forberede ham litt
 4. Henge opp lyslenker i vinduene på kjøkkenet og barnerommene
 5. Pynte epletreet med lyslenker
 6. Gi gaver til veledige organisasjoner den 6. desember*
 7. Finne fram julemusikken min
 8. Lære gullgutten "Et barn er født i Betlehem". I alle fall første vers
 9. Ta gullgutten med for å kjøpe julegave til gulljenta
 10. Sende julekort
 11. Lage julegodteri som brente mandler, karameller og sjokoladefudge
 12. Delta på julegrantenning i gata vår
 13. Bake lussekatter på Luciadagen den 13. desember
 14. Pakke inn julegaver
 15. Pusse sølv. Heldigvis begrenser dette seg til barnas sølvbestikk
 16. Bake pepperkaker
 17. Dra til Bærums Verk på julemarked
 18. Invitere noen på førjulebesøk med gløgg og nevnte pepperkaker
 19. Vaske til jul - med grønnsåpe!
 20. Lage juletrepynt sammen med gullgutten
 21. Stenge meg inne på badet og gjøre unna det tradisjonelle "julebadet"
 22. Kjøpe inn juleblomster
 23. Skaffe oss et juletre
 24. Se "Hjemme alene", min favoritt på lillejulaften
* Dette punktet er datobestemt, da 6. desember er St. Nikolasdagen. Nikolas var en hyggelig kar som forærte store rikdommer til de fattige, og derfor synes jeg at det passer fint å legge betalinger til veledige organisasjoner og evt finne en Frelsesarmesoldat med julegryte akkurat denne dagen.