fredag 30. juli 2010

10 glamorøse fredagspunkter

Nok en gang tar jeg oppfprdringen fra Glamourbibliotekaren og lister opp 10 ting som gjør denne fredagen litt mer glamorøs:

 1. Å sove til klokka var over 7. Med (mine) små barn anses dette som soving tli langt på dag!
 2. Å sitte og le seg fillete sammen med gullgubben over en nettside med morsomme skilter, mens ungene tok seg en høneblund midt i dagen
 3. Huset er ryddet, støvsugd og gulvene er nyvaskede!
 4. Pannekaker til middag. Til vanlig er det en helt ok middag, men i dag gledet jeg meg faktisk skikkelig på forhånd. Og i dag var det gullgubben som tok jobben med å steke dem også
 5. Å bygge Duplo sammen med gullgutten var sikkelig gøy i dag. Og ikke fullt så morsomt: at gulljenta kom og ødela alt sammen like etterpå
 6. Røde fairtrade-roser på stuebordet
 7. Madrugada på iPoden
 8. Planer om å ta opp Schindlers liste i kveld (for å sitte oppe til klokka 0320 er heeeelt uaktuelt, selv om det er ferie)
 9. En spontan invitasjon om å dra på lekeplassen straks jeg er ferdig her - store mulighter for å treffe andre voksne enn kun den nærmeste familien (juhu - jeg kjenner at det er helt ok at ferietiden snart er over, og jeg gleder meg velidg til å se naboer og venner igjen)
 10. Og planer for helgen: absolutt ingen ting! Siste helga i ferien er vid åpen

Gulljentas 10 først ord

Med litt godvilje har gulljenta nå ordforråd som omfatter (minst) 10 'ord':

 1. Katt
 2. Hest
 3. Mamma
 4. Pappa
 5. Titt-tei
 6. Mer
 7. Vann
 8. Opp
 9. Lys
 10. Se der (ja, det er to ord, men for henne er det bare et)

Hun er straks 13 måneder, hvis noen lurte. 

onsdag 28. juli 2010

10 x dagens

Fortsatt ferie, fortsatt enkle lister. Her er dagens: 

 • Skjønnhetstips: en ekstra runde med søvn
 • Nabo: den søte, eldre damen som har et stort kirsebærtre i hagen sin.
 • Husmoraktivitet: plukking (med tillatesle, altså) og sylting av nevnte kirsebær
 • Kveldsmat: arme riddere med nevnte syltetøy - oh - lykke!
 • Tekopp: Earl Grey fra Black Cat, kjøpt på ferie på Lillehammer
 • Frukt: nektariner. Måtte sesongen vare evig
 • Morogbarnaktivitet: å sitte og mumse rips fra egen busk sammen med gulljenta
 • Blomster: 20 nydelige, kisebærrøde (!) fairtraderoser fra min elskede mann (han og ungene dro på sykkeltur og kjøpte blomster til meg mens jeg sov. Er jeg heldig eller er jeg heldig?)
 • Sommerfølelse: å gå barbeint i mykt gress. Kanskje det aller beste ved sommeren?


tirsdag 20. juli 2010

10 punkt på dagens selvangivelse

Ferietid og tid for dølle lister uten meing. Rapper min Selvangivelse fra Glamourbibliotekarens blogg, og downsizer den til 10 punkter: 

 • Dagens sko: gore-tex joggesko, iom at vi skal på hyttetur
 • Dagens smykker: giftering, alliansering og "diamant"studs i ørene
 • Dagens bok (altså den du leser nå): Er akkurat ferdig med Dalen Portland av Kjartan Fløgstad
 • Siste avis du leste: Budstikka
 • Siste cd du hørte på: Bachs Goldbergvariasjoner (Glen Gould)
 • Siste film du så: Sense and Sensibility
 • Siste reise du var på (innenlands/utenlands): Tur til Hunderfossen og Lillehammer med mann og barn
 • Siste te/kaffe du drakk: Sitronte fra Twinings
 • Siste setning du sa: Ja, det klarte du jo fint! (til gulljenta min som presterte å krabbe over en diger hytteturpakket ryggsekk)
 • List opp tre ting fra veska di: Solbriller, smekke til gulljenta og antibacservietter

Fortsatt god ferie!

mandag 5. juli 2010

10 minner fra i fjor

5 juli for et år siden, oppsummert i 10 punkter: 

 1. Formiddagen husker jeg ikke, ingen større begivenheter fnat sted (tror jeg)
 2. Jeg mener å huske at vi spiste middag hos svigerforeldrene mine, 
 3. for vi var i alle fall på besøk og spiste bløtekake om ettermiddagen
 4. Vi kom hjem, la gullgutten og jeg gikk for å tisse før jeg skulle se Dagsrevyen 
 5. Klokken 19:00: I det jeg reiser meg fra doen renner fostervannet nedover beina mine. Jeg sier calm and collected til min kjære at vannet har gått, at jeg legger meg nedpå mens han får ringe sykehuset. Han ringer både hit og dit og får ordnet med barnevakt slik at vi kan dra avgårde. 
 6. Vi setter oss i bilen, jeg har tre håndklær stappet oppi buksa for vannet bare går og går. Første rie kommer i det bilradioen viser 19:35. Og så kommer neste. Og neste. Og neste. Min kjære får (som første mann på vei til føden noen sinne?) beskjed om å kjøre saktere for alle humpene i veien får riene til å ta helt av. 
 7. Vi får karret oss inn på sykehuset og jeg får ligge på en hard benk på et kjipt undersøkelsesrom. Klokka er ca 20 og jeg har 6 cm åpning. Jeg aner ikke hvor lenge jeg ligger der, men det føles som en evighet før jeg blir trillet inn på fødestuen. 
 8. Der står jeg og tripper og roper av fulle lunger, får litt lystgass og beskjed om at jeg ikke får lov å stå mer, for jeg renner fremdeles av fostervann og de vet ikke hvor lenge fødselen kommer til å vare. Jeg får lagt meg på senga og jordmor løper rundt for å gjøre i stand til fødsel. En del damer vander ut og inn og hilser på meg, men jeg har gått litt i transe. Jeg gjør visst det når jeg føder. Stenger dem ute, men hører og ser at det er noen der, langt innei tåka. 
 9. Jordmor undersøker meg en gang til og får (i følge gullgubbens referat i etterkant) lettere panikk. Jeg er har gått fra å være i "dettekantatimesvisennåsåslappavdu-fasen" til "barnetkommernååååå-fasen" i løpet av minutter. Jeg skjønner ikke hvorfor jordmor ikke har skjønt det før, jeg har hatt rier sammenhengende (hvor er disse pustedyptnedimagenpausene som alle snakker så fint om?) siden jeg kom inn, og noe må jo all den sammentrekningen og brølingen ha gjort, ikke sant? Uansett, plutselig er det to? tre? flere? fødselshjelpere rundt senga mi. Alle holder, river og sliter i meg og jeg mener å huske at jeg ba dem la meg jobbe selv. Dette ordner seg, jeg er skapt for å føde barn, er jeg ikke?
 10. Jeg husker forløsningen som om det var i går. Eller i dag. Eller akkurat nå. Kroppen min kan fremdeles huske hvordan jeg kjente hodet hennes presse på, forstervannsbløgen hun surfet ut på, plasket som lød, hvordan spenningen i kroppen bare forsvant i det jeg kjente hun forsvant ut i den store verden, hvordan alt plutselig ble helt smertefritt, avslappet, mykt, varmt og vått. Jeg husker jeg spurte om det var gutt eller jente, at gullgubben hikstet at han trodde det var en jente og at jordmor bekreftet det. Jeg husker jeg så på klokka som hang på veggen på andre siden av rommet, og hvordan jeg tenkte at "hæ? Er den bare 21:00 - har det bare gått TO skarve timer siden vannet gikk?" Jeg husker jeg fikk et stikk i magen da de sa at hun bare veide 2680 gram og var 47 cm kort, og at hun var så uendelig liten i forhold til gullgutten som var nesten to år og slett ingen baby lengre. Jeg husker at hun var helt innsatt med klissete, hvitt fosterfett, at hun fikk en nusselig liten lue av gaz, at hun fikk et gult helseteppe rundt seg, og at vi lå hud mot hud helt til det kom en svensk barnepleier og tok henne med seg for å vaske henne. Jeg husker at jeg dusjet, og at det føltes som om fødselen var dagevis unna, selv om det bare var en time siden. Jeg husker at jeg fikk brødskiver med gulost, syltetøy og leverpostei og lunken Earl Grey-te på et brett. Jeg husker vi ble trillet til barselavdelingen av en portør som ikke kunne si om gullgubben fikk være sammen med oss den natten, og jeg husker lettelsen da det var et familierom ledig. Jeg følge meg som Maria med Jesusbarnet, og lå våken og så på min nydelige datter helt til det ble lyst neste morgen. Da var det begynt å regne, etter ukesvis med sol og tropevarme. Jeg husker det - jenta vår kom med regnet

Kjære gulljenta mi, gratulerer med dagen!


fredag 2. juli 2010

10 månedsmål for juli


 1. Feire gulljentas 1 årsdag den 5. 
 2. Feire gullguttens 3 årsdag den 14. 
 3. Feire vår 6. bryllupsdag den 17. 
 4. Se Tour de France på TV
 5. Lese ut Dalen Portland av Kjartan Fløgstad
 6. Ta med ungene på ferie et eller annet sted. Foreløpig er våre tre uker med ferie frie som vinden, vi ser det an etter vær, lyst og humør. Det er deilig å bo nært resten av verden!
 7. Gulljenta og jeg må forberede oss til barnehagestarten hennes i august. Hun skal bare være der 50%, men likevel føles det fjernt og rart å ikke skulle være sammen med henne hele tiden. Hvor har babyen min blitt av?
 8. Spise reker og loff på terrassen med kjæresten min
 9. Dra til frisøren. Jeg er veldig på overtid med klipping, timen jeg hadde i mai måtte avlyses fordi gullgubben fikk blindtarmbetennelse. Og så har det tatt meg flaue to måneder å bestille ny time...
 10. Låne vekk gullungene til svigers en dag og kanskje til og med en natt. Jeg har skikkelig lyst til å reise litt bort med mannen min, og vet om et perfekt sted ;)