tirsdag 30. november 2010

30 ting jeg gjorde i November

Da jeg lagde novembermållisten for en måned siden, nevnte jeg at det skulle holde hardt å rekke alt, fordi jeg så at november kom til å bli en travel måned. Og jeg fikk rett. Kalenderen vår har tidvis vært sprengt av aktiviteter og ting å huske, og *poff* plutselig er november over, og adventstiden er her.

Som den særingen jeg er, er jeg ikke helt klar for å la novemebr gå helt ennå. Det må en liste til for å rekapitulere, puste dypt og minnes det fine vi gjorde. For i år har november vært en super måned! Det er i alle fall det jeg vil ha meg selv itl å huske. Her er hele 30 ting jeg gjorde i november 2010:
 1. Spiste lunjs på kafè, opptil flere ganger, med mennesker jeg er glad i
 2. Gikk på ski
 3. Feirte 10 år som kjærester med en tur i en tåkedekket skog
 4. Kjøpte - og spiste - konfekt
 5. Bakte sjokolademuffins til farsdag
 6. Var på fest
 7. Dro på aketur i skogen med mann og barn
 8. Tøysa og lo til vi fikk vondt i magen
 9. Hadde en kjempefin dag i Vollen
 10. Kjøpte enda mer te
 11. Dro på spinningtimer
 12. Så teater, Hakkebakkeskogen, med gullgutten
 13. Sov en liten lur på dagtid
 14. Spiste kake
 15. Gikk til sengs tidlig, med Gymnaslærer Pedersen på øret
 16. Strikket en raggsokk. Og ble nesten ferdig med gulljentas bukse!
 17. Sett på de bildene vi har tatt så langt i 2010
 18. Hadde venninner på lunsjbesøk
 19. Og var på lunsjbesøk hos de samme venninnene
 20. Lagde rislapper og kakao en søndags ettermiddag
 21. Var på kurs i Styrearbeid og Økonomi
 22. Avholdt intervjuer
 23. Og ansatte en av de intervjuede
 24. Hadde med gullgutten til tannpleier
 25. Ligget på sofaen og lest bok og drukket utallige kopper te
 26. Var på førjulsmess i Holmen Kirke, og kjøpte syltet gresskar
 27. Laget bivokslys sammen med gullgutten på Karimesse den 25.
 28. Hang opp bilder på veggene. Det tok bare to år å få gjort det...
 29. Sydde en kongedrakt
 30. Tok svangerskapsmimringen til nye - og uønskede - høyder da jeg fikk omgangssyken og gjenopplevde hvordan det var å kaste opp hver gang man kom borti egen mage

Sånn. Da er jeg klar for desember. Tror jeg!

10 ting på dagens to-do-liste

Som jeg har nevnt før er november min finish-what-you-started-måned. Med det i tankene fikk jeg det for meg at det kunne være deilig å stryke ut hele min gule post-it med gjøremål før 1. desember, sånn at julemåneden starter med blanke ark. Og dermed satte jeg i gang. Følgene liste skulle vel ha vært publisert i dag tidlig, men pga dens noget overambisiøse inehold, valgte jeg å fokusere på gjennomføring fremfor dokumentering av dagens gjøremål Men nå er jeg ferdig og her er dagens 10 vel gjennomførte husmorplikter: 

 1. av-ise fryseboksen
 2. sette over en klesvask
 3. skrubbe voksduken som hører til utebordet
 4. rydde klesvask
 5. støvsuge
 6. rydde på kjøkkenet
 7. vaske badet
 8. sy fast en jakkeknapp som hadde falt av
 9. ta bilder av tøybleiene, som jeg med tid og stunder skal selge
 10. sjekke mail

Sånn. Da skal jeg forflytte meg til sofaen, hor jeg skal strikke som besatt på gulljentas ullbukse de neste to timene. Jeg har et fattig håp om å bli ferdig med denne i dag, sånn at jeg kan stryke den av novembermålslista

lørdag 27. november 2010

10 gratis gleder

I dag er verdens kjøpefrie dag. Dne avholdes hvert år den siste lørdagen i november, når julehandelen virkelig setter inn.

Jeg har ikke tenkt å ikke handle til juli å år, langt i fra. Jeg gleder meg stort over å kunne gi barna mine gaver, og i år går en drøm i oppfyllelse: vi skal (nesten) feire jul hjemme! Julaften blir hos svigerforeldrene mine rett borti gata, mens føste juledag har vi invitert hele storfamilien på middag.

Likevel, jeg har litt respekt for den kjøpefrie dagen, og respekten er økende for hvert år. Jeg er kraftig lei av at jeg stadig drar ut å handler noe jeg bare "må" ha, og begynner å synes det er litt belastende å ha absolutt alle mulige butikker så tett innpå meg i hverdagen. Jeg er vokst opp på et lite sted med kun et lite utvalg av butikker, de fleste med monopollignende priser og utvalg (det føltes i alle fall sånn). Det var derfor stor stas de gangene vi dro til Storbyen for å handle ting vi hadde tenkt oss ut måneder i forveien, enten det var nye klær, leker eller litt ekstra god mat.

Sånn er det ikke lenger, og jeg savner det. I alle fall litt. Så av respekt for den kjøpefrie dagen - som har en så mye større agenda enn å få meg til å reflektere over min egen handleglede, så akter jeg å vente med mine innkjøp denne dagen, og heller gjøre andre ting. For eksempel sette opp en liste over "gaver" som er (nesten) helt kjøpefrie, og som gir meg stor glede :

* når noen lager en kopp te til meg
* når noen kommer med en balje med varmt vann til fotbad
* å ha tente lys og fint dekket bord når vi spiser
* at noen gør husarbedet før jeg rekker å gjøre det selv
* når ungene sitter stille på fanget og gir meg kos
* når noen plukker markblomster til meg
* at noen gir meg skuldermassasje
* når noen byr meg opp til å danse til radiomusikk
* når noen tar med ungene ut på tur, og jeg har huset for meg selv
* at noen fikser "mannetingene" som jeg strengt tatt kunne ha fikset selv

(og elskede: når jeg skriver "noen", så mener jeg deg!)

fredag 26. november 2010

Gjør-det-selv: 10 trinn til en Kongedrakt

Årets julegaveønske fra gullgutten lyder som følger: En kongedrakt! Jeg tente på ideen med en gang, for jeg øynet muligheten for et lite syprosjekt, noe jeg forøvrig har savnet veldig de siste årene. Likevel stakk jeg innom et par lekebutikker fo å se hva de hadde av kongedrakter der. Og det var heller skuffende. Gutter vil visst helst kel seg ut som Kaptein Sabeltann, Star Wars eller
diverse superhelter med polstrede muskler. Men greit for meg, for da fantes det ingen unnskyldning for ikke å sy selv.

Hvis noen andre har en gutt - eller jente - som også ønsker seg konge - eller dronningkappe til jul: Her er 10 trinn til hvordan man gjør det selv:

Du trenger følgende:
 • en symaskin
 • 150 x 100 cm rødt chenille eller børstet bomullsstoff. Jeg brukte førstnevnte
 • en liten lapp gullstoff, min er i skinnimitasjon
 • rød og gullfarget sytråd
 • en lukkespenne
 • ca 50 cm buksestrikk (ikke med på bildet)
 • en pepperkakeform, evt en annen form for sjablong
Alle mine materialer (foruten pepperkakeforma og buksestrikken, som jeg hadde far før) er kjøpt hos Panduro, og kostet 143 kr.
Start med å klippe til stoffet i øsnket størrelse. Min kappe skulle være 75 x 100cm, men fordi stoffet er så tynt, la jeg det dobbelt og klippet dermed til et stykke på 150 x 100 cm.

Lag gullstjerner - eller annen pynt - som skal applikeres på kappen. Husk å tegne formen på baksiden av stoffet.

Dander pynten utover slik du vil ha det...

... og appliker fast stjernene med gulltråd i en passe tett sikksakksøm. VIKTIG: husk å sy en prøvelapp før du begynner. Begge stoffene er litt uvante (i alle fall for meg) å sy i, så det er viktig å finne rett overtrådsspenning, stinglengde osv. Prøv deg litt fram på prøvelappen, det tjener du tid på etterpå. Husk også å ikke feste stjernene med nåler for å holde dem på plass, da blir det varige hull i gullstoffet (i alle fall i det som jeg brukte - igjen, test dette på prøvelappen). Til gjengjeld lå stjernene rolig av seg selv siden friksjonen mot chenillen var så stor. Sy sakte i begynnelsen, og husk å følge nøye med på hvordan stoffene ligger mot hverandre, slik at det ikke krøller seg.

Når du er ferdig med all applikeringen, legger du stoffet dobbelt, vrange mor vrange, slik at du får et dobbeltlagt stoffstykke som måler 75 x 100 cm. På den kortsiden hvor stoffets brett er, lager du nå en løpegang. Sett nåler ca 2 cm inn på stoffet, og sy en rett søm med rød tråd. Denne løpegangen skal brukes til å træ strikk i senere; dette er den delen av kappen som skal has rundt halsen.

Når løpegangen er sydd, vrenger du kappen og legger rete mot rette. Fest med nåler, og sy rundt nesten hele kappekanten med rettsøm. La det vær igjen en åpning på ca 10 cm, slik at du kan vrenge kappen tilbake igjen når du er ferdig med kantsømmen.

Når du har verngt kappen tilbake til retten igjen, trær du en buksestrikk i løpegangen. jeg synes det er lettest å træ når jeg fester en sikkerhetsnål i strikkens ende, og bruker sikkerhetsnålen til å dra strikken gjennom med. Kontroller at strikkens lengde passer til kappens bruker; den skal være så stram at stoffet rynker seg og sitter på skuldene, samtidig som den må være løs nok til at man klarer å få endene til å møtes framme på brystet.

Til slutt syr du på de to lukkespennedelene for hånd, en på hver side av kappen.

Feeeeerdig! Kappen gjennomgår lillesøsters kvalitetskontroll, og hun gjorde en grundig jobb. Applikasjonssømmene ble pillet på, "nappen" ble kneppet opp og igjen x antall ganger, og til slutt danset hun en liten rojal dans for å sjekke om kappen ville fly i vinden, sånn en ekte kongekappe gjør når kongen sitter til hest.
Hele prosessen tok to timer - inkludert prøvesying, et bleieskift og et ukjent antall beskjeder om at "uff, uff, passe, nålene stikker". I tillegg fikk jeg en times underholdning, bestående av blokkfløytespill slik bare en 1-åring kan prestere, så den oppvakte leser vil skjønne at ¨sy kongekappe ikke er krevende, verken mentalt eller tidsmessig.
Jeg vil tippe at det vanskeligste blir å finne en kongekrone som skal høre til. Butikkene var som kjent lite hjelpsomme på dette området, og jeg har ingen forslag til hvordan jeg kan lage noe som er mer holdbart enn sånne bursdagskroner i kjip papp. Noen som kan hjelpe? Jeg er ute etter noe a la dette, bare i barnestørrelse.

torsdag 25. november 2010

10 mer realistiske julegaveønsker

I tillegg til 10 særdeles uoppnåelige saker (jeg har forresten kommet på en ellevte ting i ettertid), vil jeg herved vise verden 10 litt mer realistiske ønsker på årets ønskeliste: 

 1. Et årsabonnement på lokalavisen i kommunen jeg er oppvokst i
 2. L'Occitane Shea Butter hånd - og fotkrem
 3. DVD - New York, I love you
 4. DVD-boks, Mad Men
 5. Skilue/treningslue
 6. En fin termokopp* jeg kan ha te i mens jeg er på lekeplassen med ungene
 7. Turbukse til bruk på skogs - og fjellturer
 8. Bøker (who knew?)
 9. Gavekort på blomster hos Mester Grønn
 10. Gavekort på aromaterapi/massasje

* NB: jeg må kunne drikke av den uten å ta av lokket, altså må det være et sånt drikkehull i den. Har ikke fått sjeket ut akkurat denne koppen jeg linker til ennå, men vil tro de har den i Sandvika på Handysize der. Hvis noen som leser dette vil gi meg en sånn, da...

tirsdag 23. november 2010

10 bøker på ønske/kjøpelista

Bortsett fra at et hus på 153 kvm bare har enn så mange bokhyllemeter tilgjengelig, så tror jeg at jeg aldri får nok bøker. Her er 10 som står på ønske- og/eller kjøpelisten min:
 1. Haiene av Jens Bjørneboe - lest
 2. A Clockwork Orange av Antony Burgess - lest
 3. Papillon av Henri Charrière
 4. 84 Charing Cross Road av Helene Hanff - lest
 5. Catch 22 av Joseph Heller - lest
 6. Mein Kampf av Adolf Hitler
 7. On the Road av Jack Kerouac - lest
 8. To Kill a Mockingbird av Harper Lee - lest
 9. Pygmalion av George Bernard Shaw
 10. Den afrikanske Farm av Karen Blixen - lest
Og flere kommer til å bli lagt til sånn etterhvert... Jeg absolutt elsker bøker!

mandag 22. november 2010

10 tiltak for å ungå innbrudd

Akser og Bærum er et særdeles attraktivt område å være ekkel inbuddstyv i. I de toogethalvt årene vi har bodd her, har kommunene stadig vært herjet av innbudsbander som gjør kjappe brekk etter lettvindte verdisaker, som smykker og el-varer, Dette skjer gjerne på dagtid når folk flest er på jobb.

Jeg er vel ikke sånn direkte bekymret for inburdd, da vi ikke bor i nærheten av de mest pengesterke adressene i Bærum, men likevel er det litt ekkelt å tenke på at noen kanskje lusker i buskene og har lyst til å komme på besøk uten lov. Etter å ha lest x antall avisartikler, nettsider og lister fra Politiet om ting man skal og ikke skal gjøre, så tillater jeg å sette opp min egen liste over lettvindte tiltak man kan iverksette for å skremme vekk langfingra typer i skumle varebiler både natt og dag. Her er mine 10 tips:

 1. Husk å låse dørene (og ha vinduene lukket, men det har man jo gjerne nå om vinteren uansett), gjerne selv om du er hjemme. Jeg gjør alltid det, altså!
 2. Skaff deg tidsbrytere i fleng, og få de til å tenne lys i huset etter et normalt hjemme-på-dagtid-mønster i løpet av dagen.
 3. Hvis du er borte over tid, avtal med naboen at h*n tråkker opp fotspor til døra di.
 4. Og få noen til å ta inn post, og gjerne kaste søppel i søppelspannet, slik at det ser ut som om huset er i bruk.
 5. La radioen stå på på dagtid i ny og ne.
 6. Det er mulig å montere utelys med fotocelle, det kan skremme vekk tyver.
 7. Hvis du skal på langreise, få noen til å passe huset. Vedkommende kan "ommøblere" på småting og "rote" litt inne, i tilfelle noen kikker in vinduene et par dager før de ha planlagt å gjøre innbrudd. I tillegg kan huspasseren sjekke at alt står bra til, og at ikke noen har flyttet inn i det tomme huset. Har hørt at det har skjedd, at hjemløse ser sitt snitt til å varme seg litt, spise og drikke det de finner og kle seg opp litt...
 8. Skaff deg boligalarm. Alarmselskapene hevder at folk med alarm skjeldnere har innbrudd enn andre. Jeg vet ikke om dette bare er salgsprpaganda, men jeg vil tro at ulende sirener og vissheten om at en vekter kommer innen noen minutter vil skremme vekk tyver. Og så tror jeg at lappen på dører og vinduer om at "here er det installert alarm" har en avskrekkende effekt også.
 9. Gjem unna attraktive gjenstander. Opbevar smykker og ting du ikke bruker så ofte på snodige og sikre steder, og tenk etter om du har muligheten til å oppbevare drye ting slik at de ikke kan ses fra vinduer. Hvis det ikke er noe å stjele, er det heller ingen grunn til å bryte seg inn. Fra et forsikringssynspunkt kan det væer lurt å ha lister (jepp!) over og foto av verdigjenstander. Det kan gjøre et evt forsikringsoppgjør lettere.
 10. Og til slutt et tips som hadde fått meg til å dø på stedet dersom jeg hadde vært innbuddstyv: stereoanlegget på full guffe midt inni Carmina Burana (3:12 minutter ut i videoen), montert til en bevegelsessensor. Det er den skumleste musikken jeg vet om. Jeg hadde trodd jeg var kommet til Helvete... Eller hva med lyden av et dødsskrik. Eller illsinte Rotweilere. Eller lyden av edderkoppskritt *hjelp*

torsdag 18. november 2010

10 x Lykken er

Lykken er:

 • å ha Parmesan i kjølekapet
 • å spise pasta med hvitløk, chili, panchetta, olivenolje og nevnte parmesan på til lunsj
 • å gå på skitur i marka med kjæresten sin, midt på en torsdag
 • å drikke lunken, svært søt sitronte
 • å spise eksotisk fruktsalat...
 • ... mens man sitter i sin kjæres armkrok og ser en romantisk komedie
 • å ha barn som smiler og ler og legger seg fint om kvelden
 • å få KK i posten
 • å få 'ja' fra vår valgte kandidat på tilbudet om assistentstilling
 • å mumse Café Cookies Skogsbærdrøm:

Det går såvisst an å ha det superfint i november! 
Det har forresten også Stine Marie oppdaget :D

onsdag 17. november 2010

10 ting jeg elsker å shoppe

Jeg er egnetlig ikke noen shoppefantast, men noen ting ser ut til å lokke meg til å dra kortet nesten blindt. Her er 10 ting som en "vareopptelling" i huset viser at jeg tydeligvis ikke får nok av: 

 • Garn og stoffer. Jeg har skuffer og skap fulle, og har visst en hemmelig drøm om å være en blanding av en Selbukone og Sara sydame
 • (Ull)tøy til barna. Det er jo bare mye gøyere å kjøpe klær til ungene enn til seg selv!
 • Te. Og te. Og enda litt mer te. Ved forrige opptelling hadde jeg 33 sorter. Etter det har flere kommet til. Samtidig drømmer jeg om en ny tur til Le Palais des Thés... 
 • Spesielle matvarer. Jeg kan tusle rund tpå Ultra, Meny og de store Ica butikkene i evigheter, og plukke med meg ting jeg ikke får tak i på vår vanlige butikk. Rare krydder, sære oster, nye juser osv. Love it!
 • Bøker. I fjor hadde jeg et mål om å lese de uleste skjønnlitterære bøkene jeg hadde i hylla. Resultatet ble seks (av 10) leste. Finfint det, men det trigget drømmen om hjemmebibliotek, og endte med et innkjøp av 16 nye bøker (hvorav seksogenhalv er lest pr i dag). Og fremdeles teller øsneklista min på capris.no 13 bøker jeg ønsker meg, men har hatt vett nok til å la være å kjøpe ennå. Men snart er det jul. Og jeg har ryddet i bokhylla siden sist, og nå er det plass til flere... Aiaiai
 • Kafèvarer. Eller hva man nå skal kalle det. Kaffe Mocca. Kanelboller. Scones. Sitte her eller ta med, samme det. Ananruh holder liv i kafeene i området Oslo Vest, Asker og Bærum. 
 • Magasiner. Glansede sådan. Jeg skulle gjenr skrytt av å lese Dagens Næringsliv, Morgenbladet eller noe sånt, men her går det mest i  - eh - dameblader? KK, Kamille, Henne, Elle und so weiter. 
 • Hud og hårpleieprodukter. Jeg er stadig på søken etter produkter som er bedre enn de jeg har i dag, og desverre viser tiden at jeg stadig beveger meg inn i høyere prisklasser for hvert år. En dag her leste jeg (i et av de nevnte glansede magasinene) at godeste Linda Johansen mente at man burde legge til 1000 kr pr år på sitt hudpleiebudsjett. Jeg fnøys og kom med noen hånlige kommentarer til mannen min om saken. Men når jeg tenker etter: jeg er ikke så langt unna...
 • Blomster. Både til ute- og innebruk. Jeg synes at jeg får mye gelde ut av pengene, men det er ern særdeles kortsiktig investering, selv om jeg synes at Fairtraderosene til Mester Grønn står i ukesvis. 
 • Små bokser og esker og skrivebøker. Jeg har aldri en klar formening om hva de skal brukes til, men kjøper likvel. Sånne litt koselige ting som koster kanpper og glansbilder, men som likevel betyr penger ut av konto uten at jeg helt synes at jeg får valuta for pengene. 

På mandag skal jeg spise lunsj på CC Vest sammen med en venninne. I gutgangspuntket hadde jeg tenkt at jeg kunne bruke dagen på å gå i butikker der og se på sånne koselige småting som i punkt 10, kjøpe blomster og stikke innom Meny eller Ultra eller hva no den matbutikken heter. Ha! Men kanskje jeg bare skal møte opp 11:30 sharp, og dra rett hjem etterpå?

tirsdag 16. november 2010

10 x dagens

Her er 10 x dagens:

# utfordring: å legge inn iTunes på ny PC

# kreative utfoldelse: akryl på lerret

# lunsj: nytinte gudbrandsdøler

# antioksidanter: skogsbær med vaniljekesam

# antrekk: joggebukse og ullgenser *hjelp*

# styrelederaktivitet: oppdatering av adresselister

# Musikk: Elvis Costello

# Blomster: visne Märtha-liljer. Jeg skal kaste de etterpå

# Tekopp: Lipton Black Rose

# Husmorsyssel: raggsokkstrikking

Sånn. Det var min dag. Hvordan er din?

mandag 15. november 2010

10 ting jeg har gjort for kroppen i dag

Ned dette inlegget i tankene, tenkte jeg at jeg skulle sjekke hva jeg gjør for egen helse på en helt vanlig dag. Jeg kom bedre ut av det enn jeg hadde trodd. Her er 10 ting jeg har gjort i dag, som har positiv innvirkning på kropp og helse: 

 • Spist 5 frukt og grønt
 • Fått en relativt god natts søvn. Ungene hostet litt, men alt i alt en helt grei natt
 • Trillet tur med gulljenta i strålende sol. Deilig med dagslys nå i November!
 • Vært på en spinningtime
 • Vært i akebakken sammen med gullgutten. Lek og latter forlenger livet?
 • Jeg har fått i meg mine 3 dagsdoser med meieriprodukter
 • Middagen ble laget fra bunn av
 • Et par kopper med grønn te ble drukket
 • Gulljenta og jeg hadde en kosehvilestund på sofaen midt i dagen
 • Vi ryddet og støvsugde hele huset. For meg er det sann mentalhygiene å ha det rent og ryddig rundt meg. Jeg blir i dårlig humør av oppvask på benken, klær som ikke er lagt på plass og støvdotter som flyr omkring

Alt i alt en deilig dag. 

søndag 14. november 2010

10 ting å verdsette dersom du ikke har barn

Til alle fedre: Gratulerer med dagen! I dag er det nemlig farsdag.

Jeg kan huske hvordan jeg gledet meg til sånne dager som dette før vi fikk barna våre. Suget og lengselen i magen når jeg så familier på søndagstur forbi hybelen vi bodde på mens vi studerte. Å, som jeg lengtet vekk fra lærebøker og lesesøndager til fordel for en liten laban i parkdress på hoppe-i-sølepyttene-tur.

Jeg lengter ikke tilbake til skrivepulten, altså. Å hoppe i sølepytter med en ettåring er akkurat så gøy som jeg hadde sett for meg. Likevel er jeg glad for at jeg tok til fornuft og studerte ferdig før jeg fikk barn. Og fikk jobbet litt og reist litt og trent litt og så videre. Dere som ennå ikke har barn, men som drømmer om det: dere har masse fint i vente! Men mens dere venter: her er 10 ting som dere skal sette litt ekstra pris på akkurat nå. 10 ting som ikke er så lett å få tilbake når man først er i labanmodus:
 1. Søvn! Sov, sov og sov litt til. Særlig søndagsmorgener.
 2. Vær spontan. Det er nemlig vanskeligere enn man tror
 3. Reis/besøk ikke-barnevennlige steder som storbyer med høye fortauskanter, gallerier som krever absolut tysssstnad, kafeer som er for tranger til barnevogner og ikke har stellerom og lekekrok (jmf: vi spiste vår vi-har-vært-kjærester-i-10-år-middag på IKEA fordi alle andre alternativer var dømt til å bli en kjip opplevelse for alle fire)
 4. Kle deg i fine, lyse plagg. Jeg vet ikke hvor mange hvite t-skjorter jeg har kjøpt på Cubus de siste tre årene
 5. Ha en fast ettermiddag/kveldsaktivitet, f. eks trening. Gjrø det nå, før det må vike for amming, tette neser, foreldremøter osv
 6. Vær oppe hele natten. For du kan jo sove hele dagen etterpå
 7. Nyt stillheten rundt deg. Stillhet er sterkt undervurdert!
 8. Gjør alle de tingene som etterhvert vil krever barnevakt: gå på kino, spis middag ute etter normal barneleggetid, dra på konsert, kjærestehelg, venninnetur, en spontan rusletur for å telle stjerne osv.
 9. Verdsett et lekefritt boligmiljø. Interiørinteresserte bør nyte sin hvite franske landstil nå, når du får barn er det vanskelig å si at "nei, den knæsj rosa gåvogna passer ikke i stua"
 10. Spis mat som barn "ikke liker" (dvs: mat de trenger noen år på å lære seg å like og verdsette). Erfaringsmessig gjelder dette mat med mye smak, sterk smak, mange synlige ingredienser i samme smørje og mat som krever litt jobb for å tygge.

Kos dere med babyplanleggingen og kos dere med alt dere har friheten til å gjøre nå!

onsdag 10. november 2010

10 ting du kan gjøre for å ta vare på deg selv

Når jeg blir gammel, vil jeg være det i en ung og frisk kropp!

Jeg er opptatt av kropp og helse, og har alltid vært det. Jeg leser som regel disse sidene først når jeg leser magasiner og aviser, selv om det som regel er the same old, same old. Her er i alle fall en nokså selvfølgelig liste, en oppsummering av 10 ting man vet er bra, man ikke alltid husker i praksis:

 • sjekk brystene en gang i måneden. For å kunne gjenkjenne et "sykt" bryst, må man vite hvordan de friske føles...
 • Sørg for å få i deg nok kalsium og vitamin D. Tran og 3 prosjoner melkeprodukter om dagen holder
 • Tren både styrke og kondisjon
 • Sørg for å få nok søvn, både kvantitet og kvalitet er viktig!
 • Litt tid til deg selv og det du har lyst til å gjøre hver dag er nødvendig. Prioriter deg selv like hardt som du prioriterer andre
 • Drikk nok vann. Ha en vannflaske med deg der du er, og husk å drikke av den.
 • Utfordre hjernen din litt. Lær noe nytt og/eller gjør noe som krever konsentrasjon
 • Sol deg med måte. Husk solkrem og ta en siesta midt i dagen
 • Spis for det meste sunn mat bestående av lite bearbeidede råvarer, frukt og grønt, fisk og grove kornprodukter. Og kos deg og nyt litt av det som ikke er fullt så sunt. Jeg synes at matglede er utrolig viktig! Hvid jeg ikke kunne bruke mat og drikke som nytelsesmiddel, hadde livet vært adskillig gråere, ja!
 • Tøy og bøy litt. Strekk muskler, hold ledd smidige ved å bruke dem og gi deg selv litt massasje for å slappe av og øke blodsirkulasjonen

Sånn. Da kan vi bare leve videre og vente på å feire 120 årsdagene våre!

tirsdag 9. november 2010

10 ting å gjøre om vinteren, før snøen kommer

Selv om november vel strengt tatt er høst, føles det som om vi er på vei inn i vinteren nå. I går var det minusgrader hele dagen,  selv i solveggen, og kaldere har det meldt. Kanskje skal det til og med snø litt denne uka! Men mens vi venter på skikkelig vintersnø, her er 10 ting man kan finne på når det er bar bakke og kaldt:  

 • Gå en tur i skogen og plukke lyng, granbar og kongler til juledekorasjoner
 • Gå en tur langs fjorden og slikke sol
 • Dra på båltur og grille pølser på pinne. Eller koke kaffi i kjele!
 • Gå på skøyter. I alle fall på bane, fjordisen er ikke sikker ennå!
 • Bruke lang tid på søndagsmiddagene. Og sove middag hvis man har muligheten til det
 • Gå i vintersko og -støvletter som strengt tatt ikke går så godt sammen med snø og slaps
 • Gå på teater. Gullgutten og jeg skal på Hakkebakkeskogen senere i november
 • Løpe tur i skogen, nå før skiløperne tar over
 • Rusle en tur i en park med en termokopp med Chai-te og sparke i løvet
 • Smøre inn hele kroppen med en god krem for å forebygge tørr og sår vinterhud

mandag 8. november 2010

10 bilder fra en fin dag i Vollen

Vi er ikke så flinke til å dra på stranda om sommeren. Om høsten derimot! Et av mine favorittmål for helgeturer om høsten er Vollen i Asker. Det er noe med det klare vannet, det sommerslige i måkeskrikene (og anekvakkene) og alt det deilige lyset som lokker meg til fjorden på denne tiden av året.  

Her er 10 bilder fra lørdagens tur: Lykken er å finne en ny lekeplass...


søndag 7. november 2010

10 ting som minner meg om farmor

Allehelgensdag. Tid for å minnes de døde.

Siden i fjor har vi blitt ett familiemedlem mindre. Allehelgenskvelden i fjor døde en av gullgubbens fettere i en dykkeulykke. Han ble bare 32 år gammel. Jeg kunne ikke fra i begravelsen, men gullgubben sa at fetterens kjæreste hadde holdt en minnetale i kirken. Hun hadde så tappert stått der og sagt at hun jo for såvidt hadde drømt om reise seg og holde tale til hans familie, men da i form av en bryllupstale, ikke i hans begravelse. Jeg får fremdeles klump i halsen når jeg tenker på det.

Døden er så rar. Gullgutten er veldig opptatt av døden for tiden, så vi snakker mye om den. At kroppen kan bli skadet, og da kommer ambulansen og kjører en til sykehuset. Men at noen ganger blir kroppen så ødelagt at man dør likevel. Eller at kroppen blir gammel og utslitt, og så dør man. Han har et så enkelt forhold til det. Død eller ikke død. Ingen han kjenner har dødd ennå. Han vet at døden er endelig, og at man ikke kommer tilbake igjen da, så han vet at vi må være forsiktige med kroppene våre. Han vet at han ikke vil at noen han kjenner skal bli borte, og kjenner sånn sett at døden er noe trist, men utover det har vi ikke tenkt å gjøre ham mer bekymret for noe som jo kommer til å skje før eller siden. Helst siden. Jeg har fortalt ham om hans oldeforeldre - min farmor og farfar - at de er døde. Og at jeg savner dem. Men akkurat hvordan dette savnet er, det kan jeg ikke forklare ham. Det må han oppleve selv en dag.

Det tok lang tid, men nå har jeg sluttet å tenke på farfar sånn i det daglige. Livet går videre. Og etterhvert har flere jeg kjenner dødd. Farfar var den første, og til nå den nærmeste, så det er litt ekstra viktig for meg å minnes ham. For to år siden laget jeg en farframinneliste på allehelgensdag. Den kan leses her.

Nå er det over et år siden farmor døde også. Tiden går så fort. Da hun døde lagde jeg denne lista over mine farmorminner. Da hadde jeg akkurat født gulljenta, og hodet mitt var helt andre steder enn hos farmor. Nå, etter å ha fått summet meg litt, og også hentet litt flere av mine barndomsting fra huset til mamma og pappa, kan jeg med glede sette opp en liste til over litt mer håndfaste ting jeg har å minnes framor ved:

Kunst av uvurderlig kvalitet! Denne tegningen fikk framor av meg da jeg var 7 år. 20 år senere fikk jeg den tilbake. Denne og en hel konfekteske (!) full av andre tegninger jeg har laget fant veien tilbake til meg da farmor solgte huset


Et par Gaborsko i størrelse 36. De er for små til meg, så de har fått plass på gulljentas kommode sammen med hennes ting. Kanskje hun får lyst til å trippe rundt i oldemors sko en gang?


Juletrepynt av typen supertynt glass som knuser bare man ser på den. Men jeg skal bruke den likevel. For julene hos farmor og farfar var de beste!

Haha, jeg må le litt av disse to: framors pysjbukser. De er aaaaltfor korte og vide til meg (og må vel ha vært det for henne også hun var jo så nett, at!), men mamma tenkte at jeg kanskje ville ha dem, siden de er så myke og gode og jeg alltid fryser sånn. Men nei, som nattøy er de ubrukelige. Som morsomme utkledningsbukser derimot! En kusine uttalte en gang at "farmor hive ingenting, hu!" - og det skal ikke jeg gjøre med det første heller :)

Farmors gamle pianonoter. Vi to var de eneste som kunne spille etter de, så jeg fikk dem alle sammen. Jeg spilte Til Elise etter disse notene da jeg var 11 år gammel. Nå? Not som much. Men kanskje ved en senere anledning?

Tre ullskjerf som farmor ha strikket/heklet, et av dem er det bilde av her. Jeg bruker de mye om vinteren.

Brosjen min. Når jeg slutter å bære rundt på barn skal jeg begynne å bruke den igjen.

Kokeboken hun brukte da hun gikk på Husmorskole. Heldig er jeg som har arvet den! Her er også oppskriften på farmors fyrstekake, den eneste fyrstekaken som smaker godt.

To små skåler i krystall, som hun brukte til å ha syltetøy, Twist, peanøtter og andre godsaker i når hun hadde selskap.

Min Flora i farger, med en hilsen fra farmor skrevet på første side. Foruten brosjen er nok dette det kjæreste minnet, siden det er en gave fra henne som jeg fikk da jeg bare var 5 år gammel. Jeg har alltid esket blomster, og har sittet timesvis og tegnet blomster etter figurene i floraen. Dette er favorittsiden min; med nyperoser, bjørnebær og ulike typer vikker...

Farmor - du er alltid med meg, og jeg drømmer om å bli den flotte damen du var!

fredag 5. november 2010

10 tegn på at vinteren nærmer seg

 • Vi begynner å bli vant med vintertid, selv om ungene nå våkner en time tidligere enn de gjorde forrige uke *sukk og æsj*
 • Det er mørkt når vi står opp og det er mørkt når ungene legger seg. Og på regnværsdager er det nokså mørkt innimellom også
 • Vi møter stadig naboene, som vi ikke har sett siden i sommer, nå er alle ute og skraper is av bilene sine
 • Ansiktshuden begynner å føles stram, og hendene har begynt å sprekke opp
 • Ungene hoster om nettene
 • Selv med 70% avslag frister det fint lite med pinneis
 • Ordet "jul" nevnes stadig oftere
 • Lysten til å bestille sydentur er tiltagende, og selv gullgutten snakker hyppig om sine ønsker om å reise til Tyrkia. Far i huset er dog noget motvillig
 • Barnas sommertøy er delvis lagt bogt og delvis gitt bort, mens ulltøyet har fått fast plass i alle skuffer og skap
 • Jeg fryser på føttene, selv om jeg bruker to par ullsokker utenpå hverandre. Og dette inlegget skrives med gullgubbens tjukke fleecejakke utenpå egne klær. Selv om det visstnok skal være 22 grader her, så kryper kulden inn under huden på meg uansett, altså!

Med andre ord: vinteren er like om hjørnet, og et tredje ullskokkepar må finnes frem.

torsdag 4. november 2010

10 ting man kan gjøre en kveld i november

Gudbrandsdøler med brunost og en kopp med søt Yellow Label te - nam nam!

*poff* så var det 4. novemebr alt, og jeg har ikke rukket å oppdatere måndedsmål-feltet til høyre i bloggen en gang. Må gjøres etterpå.

Jeg syens så mange klager over at november er så lang. Så kjedelig. Så treig. Hvorvor det? Jeg skjønner det bare ikke. Alle sier de eeeeelsker høsten. Vel, november er også en høstmåned. Har dere gått lei? Og hva er det man kan gjøre i september som man ikke kan gjøre i november?

Uansett hva grunnene måtte være, her kommer 10 forlsag til hva man kan gjøre en kveld i november:

 1. Gå på kino. En rask opptelling vista at akkurat nå går det intet mindre enn 5 filmer jeg hadde hatt lyst til å se, i alla fall.
 2. Dra på trening. Da fryser du i alle fall ikke.
 3. Sett inn håret med hårkur, legg en ansiktsmaske og dekk øynene med agurkskiver. Innta sofaen, trekk et pledd over deg og hør på fin musikk.
 4. Dra på jazzkonsert. Det er i alle fall mulig for de som befinner seg i Askertraktene i kveld: Lancelot har konsert fra klokken 19:30- Jeg skal på foreldremøte i stedet for :(
 5. Bak Gudbrandsdøler
 6. Gå en leng tur. Husk refleks!
 7. Se Tatt av Vinden. Eller en helt annen film.
 8. Inviter noen på tacokveld, og spill spørrespill etterpå
 9. Bla i gamle fotoalbum, eller let fram alle bildene du har digitalt og lag en fotobok av dem.
 10. Gjør unna (kjedelige?) plikter, sånn at du har fri en annen kveld hvor formen er mer sprudlende.

God torsdag!

mandag 1. november 2010

10 månedsmål for november

I år som i fjor, vil jeg bruke november måned til å bli ferdig med prosjekter som allerede er igangsatt. Jeg synes det er "vikti" å bli ferdig med ting før året er omme, og jeg vi helst bruke desember på advents- og juleting. Derfor er det bare å sette i gang, her er 10 mål for november:
 1. Feire 10 årsdag! I dag, 1. november 2010 har gullgubben og jeg vært kjærester i 10 år, og vi skal feire stort. Først sammen med barna i ettermiddag, og i morgen har vi dagen for oss selv. Da skal vi bare være kjærester, og jeg gleder meg! Jeg synes egentlig at vi er veldig flinke til å huske å ta vare på hverandre og på oss som kjærestepar, men det er ekstra kos å sette av en hel dag til det.  
 2. Lese ut bøkene mine - The Hotel on the Corner of Bitter and Sweet i papirutgave og Gymnaslærer Pedersen på lydbok. Begge er oktobermål som jeg tydeligvis trenger litt ekstra tid på å fullføre.
 3. Feire allehelgensdag med liljer og en tur i kirken. Og i år har jeg klart å finne en butikk som har duftende liljer også - hurra!  
 4. Strikke ferdig gulljentas ullbukse. Et svært hårete mål, men hvis jeg strikker 10-15 runder pr dag, kommer jeg kanskje i mål. Til jul. Eller til neste år...
 5. Feire gullgubbens Farsdag den 14. november. Gullgutten er en reser til å lage frokost på senga til meg, men nå synes jeg at det er pappaen som fortjener å bli gjort stas på. Jeg får høre med den lille sjefen hvordan han synes vi skal gjøre dette, han vet vel bedre hvordan Gutta liker det enn meg som er jente...
 6. Forberede advent (nei, ikke jul, men selve adventstiden. Noe må jo gjøres i forkant også).
 7. Mimre tilbake til nygravide tilstander i 2006 og 2008. I år er det egentlig "tur" til å bli gravid igjen i disse dager, men siden vi synes at to barn er helt perfekt, blir det ingen ny runde. Dette er en avgjørelse jeg er heeeeelt i dus med, men jeg liker likevel å mimre litt tilbake til de dagene og ukene hvor spenningen knyttet til tilblivelsen av et fremtidig barn preget det meste av tankene mine. 
 8. Jeg skal gå gjennom de andre månedsmållistene for 2010 og se hva jeg ikke rakk, og om jeg evt ønsker å prøve å fullføre dem nå. Jeg rakk ikke kinoturen min i oktober, og den vil jeg i alle fall prøve å få til. Så får vi se med resten. 
 9. Skrive ønske- og gavelister. Egentlig noe jeg kunne tenke meg å spare til desember, men jeg respekterer at andre har et litt mer tettpakket program enn meg, og trenger litt mer tid enn meg til å kjøpe inn og sende rundt gavene. 
 10. Ta en fotogjennomgang. Jeg trenger bilder til fotogaver, til å lage fotoårbok til oss selv og jeg vil henge opp flere bilder av barna på veggene våre. Greit å sette av en dag og ta alt i ett. 
I tillegg kommer det et foreldremøte, en lysfest i barnehagen - som forøvrig krasjer med et kurs i Styrearbeid og Økonomi som jeg har meldt meg på, årsfest med gullgubbens kollegaer, spinningavtaler med en venninne og alt hverdagene ellers har å by på. Jeg innser at november nok er for kort til å rekke alt...