fredag 31. august 2012

10 reisetips til deg som skal til Mumbai

Når jeg først er inne på dette Mumbai-sporet, tenkte jeg at jeg likegjerne kunne liste opp noen reisetips, da en leser har flagget at han eller hun skal dit i Oktober. Dette er ingen liste over hva man bør se eller få med seg mens man er der, det dekkes nok inn av tips nr 3 på listen. Her lister jeg heller opp ting jeg tenkte - eller skulle ønske jeg hadde tenkte på - før jeg reiste:
 1. Ta med eget dopapir! Ofte er dette ikke tilgjengelig, og det de evt har er skikkelig (haha) dritt!
 2. Ta med deg en svart penn! Hvis du fyller ut utreisepapirene med blå penn, blir du sendt tilbake til start, og siden flyplasskøene er uendelig lange, kan dette føre til at du mister flyet ditt. Nei, jeg tuller ikke, og du får ikke beskjed om dette før det er for sent. Sa veldig viktig: husk en svart penn!
 3. Skaff deg en god guidebok eller to. Biblioteket kan hjelpe. Da vil du få inn litt elementær kunnskap om kulturen der, samtidig som du mest sannsynlig vil oppdage at «regler» i forhold til religion, politikk osv ikke er så strikte som man først tror.
 4. Som kvinne bør du ta med deg ikke bare heldekkende, men også løstsittende klær. Indiske kvinner går i sari eller kute (tunika), og for å skille deg minst mulig ut, kan det være greit å ikke kle se for vestlig. Tror ikke de er så farlig å være «utfordrende» kledd, men min erfaring er at folk er veldig nysgjerrige og legger ikke to mellom for å komme bort bare for å glo, eller selge deg alt mulig rammel. Dette kan være litt slitsomt – og skummelt i begynnelsen, så jeg anbefaler klær som gjør deg litt mer anonym. Et sjal/skjerf til å legge over hodet er heller ikke så dumt, og ofte påkrevd i tempel/moskeer osv.
 5. Ta nødvendige vaksiner før du drar. Jeg har fått oppfrisking av de man fikk som barn, samt tatt hepatitt, tyfoid og koleravaksine. I tillegg bør man vurdere om man trenger medisin mot malaria og andre vaksiner dersom man skal oppholde seg i landlige strøk.
 6. Maten er fantastisk! Jeg ba alltid kelnerne eller mine indiske kollegaer å velge for meg, og spiste det samme som dem. Ingen sykdom inntraff, til tross for stadige bekymringsmeldinger hjemmefra. Jeg drakk drikke med isbiter, salat fra hotellets buffet og jeg pusset tennene i vann fra springen. Jeg lever ennå, til tross for mitt hasardspill ;). Dog kan jeg ikke gå god for at andre vil være like heldig som meg.
 7. Prøv å overse alt søppelet. Det flyter over alt, også i de rike strøkene. Du kan like gjerne la være å irritere deg over det med en gang. Sjåføren min var kasteløs og bodde i slummen, men sjelden har jeg sett renere skjorte med skarpere press. Det var monsuntid og gjørmete veier etter regnbygene, men ingen var tilsølte. Søppelet føltes aldri uhygienisk. Dette var en positiv opplevelse, egentlig.
 8. Man kan ikke unngå tiggere. Jeg spurte litt rundt hva jeg burde gjøre, og fikk til svar at jeg kunne velge selv: enten å riste på hodet og deretter overse dem, eller gi dem noen rupies. Faren ved sistnevnt er at hvis du er til fots, så vil flere komme til hvis de ser at du gir, og du havner i en venda mer emosjonell knipe enn det du opprinnelig var. Jeg valgte å ikke gi noe, men heller å støtte et barnehjemsprosjekt som hotellet mitt hadde startet opp, ved å legge igjen noen penger i en konvolutt i resepsjonen.  Men det var tøft å si nei til en mor med et baby på armen og to småttiser på slep – tårene presset virkelig på. Stakkar meg, liksom…
 9. Indere er muligens det vennligste folkeslaget jeg har kommet over. De er åpne og vil snakke om nesten hva det måtte være, og er utrolig nysgjerrige. Gi av deg selv, og du vil få en kjempefin tid der!
 10. Når du skal reise hjem fra Mumbai, anbefaler jeg en fotmassasje i «tax-free» området. Velg det stedet som har ansatt blinde mennesker til å massere. Det er utrolig deilig etter å ha stått noen timer i kø i forkant, samt at dette er et fantastisk tiltak for å hjelpe folk som ellers ikke hadde fått seg noen jobb. 90 kr for 30 minutter er et røverkjøp!
Det aller største jeg sitter igjen med etter denne turen er at jeg nesten utelukkende kunne se likheter mellom hjemme og Mumbai. Ikke sånn ved første øyekast, men hver gang noen kommenterte at «her er det mye kø», eller at «folk gidder ikke gå over gangbroen, de tar snarveien over veien» eller «de sulter ikke, men tigger for å gjøre livet bedre for seg selv og familien» - jeg kan ikke unngå å tenke at folk er så like! Vi har kø også her hjemme. Folk tar snarveier, og er ikke alltid like flinke til å se konsekvensene av det man gjør. Og uansett hvor man er i verden er det vel slik at man gjør sitt ytterste for å gjøre livet mer behagelig for seg og sine? Jeg dro ned dit veldig forberedt på å lete etter  - og finne – forskjeller, men alt jeg fant var likheter. Føler meg som et rikere menneske (også bokstavelig talt) etter denne turen. Og jeg ønsker meg så definitivt tilbake! Nå har jeg jo til og med fått venner der J

Ønsker alle som skal dit en riktig god tur, og kom gjerne med deres egne erfaringer etterpå!

torsdag 30. august 2012

10 bilder fra en dag i Mumbai

Forrige uke var jeg et helt annet sted, og allerede nå begynner det å føles om om reisen til Mumbai aldri egentlig fant sted. Kun i mitt hode eller noe sånt. Da er det fint at jeg fikk tatt noen bilder, gitt! Herved deler jeg 10 bilder fra mandag forrige uke, da jeg fikk låne Mumbaikontorets sjåfør som kjørte meg rundt hele byen og litt til (klikk på bildene for å få dem større):

Utsikten fra badet var det jo ikke noe å si på... Sjelden vare, egentlig
 

Av en eller annen grunn var det vanlig at lastebiler bare tippet over. På flatmark. På rette strekk. Lurer så på hva som gikk galt her. Bare bam! og så lå den der, liksom!
 

Mumbais svar på Nordmarka - Sanjay nasjonalpark. Urban jungel - bokstavelig talt. Parken stengte klokka 18:00 hver dag, for detter at det ble mørkt, begynte de ville leopardene å jakte. Hjelpes...
 

Parkens store stolthet - a waterfall! Jaja, tenke jeg som er vestlending...
 

Slike er ikke vanlige på vestlandet da, i alle fall!

Dhobi Ghat - The big laundry machine - her sender privatpersoner, sykehus og hoteller tøyet sitt til håndvask i digre betongkar. Absolutt alt jeg så av klær og sengetøy var mye renere enn hva min maskin klarer å få til  - her snakker vi virkelig Blenda-hvitt, altså!

Gateway of India 

Trafikk forran Terminus Victoria. Byen har masse art deco arkitektur - utrolig vakkert!
 
Bare en liten del av byen, der hvor den møter det Arabiske hav

Hotel Taj Mahal - med sin vakre fasade, verdenskjente gjester, og det tragiske terrorangrepet i 2008

onsdag 29. august 2012

10 ting jeg har gjort i dag

Sulvis mente visst at jeg lever et så spennende liv! Hæ? Hørt sånt - haha! Mesteparten av tiden min går med til dørgende kjedelige ting som klesvask og henting i barnehagen. Og jeg skriver om det også, altså! Bare søk opp ordet klesvask i søkefeltet, og du får faktisk opp 60 innlegg!

Men jeg prøver mitt beste å finne på ting jeg liker, ting jeg synes er spennende. Jeg er egentlig helt avhengig av å prøve å fokusere på disse tingene som jeg faktisk har og gleder meg over. Hvis ikke tror jeg at jeg hadde vært dypt deprimert. På ordentlig, og ikke ment som floskel.

I dag har vært en fin dag. Travel og slitsom, men fin. Og for å huske på det til en annen gang - at slitsomme dager også kan være fine - så lister jeg opp 10 ting jeg har gjort i dag:

 1. Stått opp kl 05:20 og syklet til jobben
 2. Padlet kajakk fra Koksabukta, rundt Kjeholmen til Storøyodden og tilbake til Koksa. Fantastiske forhold - er så glad for at jeg meldte meg på!
 3. Hatt nok en effektiv dag på jobb. Utrolig deilig!
 4. Hatt møte med min nærmeste kollega, og fjaset vekk de siste 20 miuttene mens vi ventet på at tidspunkt for nye møter skulle komme
 5. Vært hjemme alene med glade barn!
 6. Pakket klær til kommende ovale helg
 7. Laget fiskesuppe
 8. Satt over en maskin med  - nettopp - klesvask!
 9. Skrevet referat fra gårsdagens styremøte, samt innkalling til generalforsamling
Rekk opp hånden alle som har vært på jobb, gitt barna sine en klem og vasket klær?

 
Dette var så absolutt verd å stå opp grytidlig for, og det er så absolutt verd å være sørpetrøtt nå klokka 20:56. Kajakkurs anbefales til alle som har to armer og kan sitte på baken en time og to. Mer kreves ikke!

tirsdag 28. august 2012

10 fine ting som venter på meg denne uken

Jeg er en travel liten bie for tiden, og kan ikke love at bloggen får prioritet. Egentlig ganske synd, for jeg opplever så mye fint for tiden! Her er 10 ting som ligger i løype for meg denne uken, og som jeg gleder meg til:
 1. heldagsmøte med en kollega for debriefing fra våre reiser de siste ukene, nå straks. Blir spennende å høre fra hans turer til USA og Nigeria, i tillegg til å fortelle om mine erfaringer fra Mumbai
 2. mitt siste styremøte som styreleder i barnehagen i kveld
 3. kayakkurs i morgen veldig tidlig
 4. zumbatime på jobben etterpå
 5. hjemme-nesten-alene-kveld på onsdag etter at barna har lagt seg og mens mannen er og seiler. Synes det er ganske så deilig med noen timer helt alene hjemme jeg. Da finner jeg på så mye sprell, att!
 6. gynekologtime torsdag morgen. Ok, denne kan jeg ikke akkurat si at jeg gleder meg til! Men jeg gleder meg til å få det overstått, og til å forhåpentligvis få positive tilbakemeldinger (ikke positiv graviditetstest nei, det gjelder noe helt annet. Sånn hvis noen lurte...)
 7. En "uformell lunsj" sammen med kollegaen jeg var i India med og en venninne/tidligere kollega. Har et stort håp om å rekruttere henne, og gleder meg til å være litt giftekniv her.
 8. å besøke familie på Vestlandet og til å endelig få treffe min ikke lengre fullt så nyfødte nevø. Han nærmer seg 1 måned nå, så det er virkelig å tide synes jeg
 9. 24-timers barnevaktservice hos mamma og pappa. Skal få dratt med med på en liten topptur til dette stedet igjen
 10. å sette opp månedsmålliste for september. Synes fremdeles at dette er like gøy, selv om det er 44 gangen jeg gjør det!

mandag 27. august 2012

10 x dagens

Utsikten min just nu
 
# Natt: oppstykket og delt grunnet gulljente med gjentatte mareritt om brunsnegler
# Erkjennelse: i natt kom høsten. Så definitivt...
# Jobbedag: spennende og veldig effektiv! Føles fantastisk!
# Album: Cohen på norsk
# Mentalhygiene: gåtur i knivskarp luft etter solnedgang
# Blomster: plukket i veikanten under nevnte kveldstur
# Te: gave fra svigerfar som har kjøpt til meg på reise i England
# Frukt: plommer. Både gule og blå! Nam!
# Sommerstund: en halvtime på terrassen med Elle dk som kom i posten i dag
# Antrekk: sett fra mitt ståsted  - på bussen:

10 linjer om min helg

Min helg så sånn ca sånn her ut:

# hjemkomst etter nesten en uke på jobbreise
# lang natts søvn fra fredag til lørdag
# svømmehallen lørdag morgen. Gullgutten kunne plutselig svømme
# noen rolige timer hjemme alene med bok og tekopp
# hjemmelaget lørdagspizza og nabogutt på besøk
# baking, rydding, støvtørking og klesvask søndag formiddag
# Sandvika Byfest søndag ettermiddag
# kjøpe av teaterbilletter til en adventsforestilling om tre måneder
# løpetur – den første på over to uker. Det kjentes!
# jobbing og blogging i skjønn forening søndag kveld

Nå venter en travel dag på jobben på meg. Ha en fin dag alle sammen!

søndag 26. august 2012

10 x dagens

Franskbrent kaffe og italienske svisker på Sandvika byfest. Deilig!
 1. trening: løpetur
 2. tabbe: å ikke sjekke innstillingen på hårklippemaskinen før jeg førte den inn i gullgubbens lokker
 3. me-time: hjemmespa på badet
 4. au!: intens strekk i venstre "vinge". Gjør vondt bare å puste...
 5. husarbeid: klesvask og støvtørking
 6. familietid: en tur til Sandvika byfest
 7. tekopp: oolong med skogsbær
 8. lydbok: Visning av Lars Saabye Christensen
 9. gledelige overraskelse: en helt ny-gravid venninne
 10. bakst: fylte horn

mandag 20. august 2012

10 linjer om Mumbai

I dag har jeg reist rundt i byen med egen sjåfør som viste og fortalte. I en av bøkene jeg leste om India før jeg reiste stor det at dersom man skulle reise rundt i landet, burde man legge inn en hviledag minst annen hverdag for å fordøye inntrykk. Og gjett om det stemmer! Jeg har nok aldri sett så mange kontraster på en dag. Her er 10 ting jeg har opplevd og sett i dag:

 1. En tiger. Riktignok bak et høyt gjerde i parken, men samme park stenges for folk hver kveld fordi ville leoparder jakter der.
 2. En tiggende mor med babyen sovende i et bæresjal på ryggen. Å sitte i en diger bil med air condition og egen sjåfør og riste på hodet til hennes håndbevegelser som ba om penger til mat til babyen var noe av det verste jeg har opplevd! Å si nei til rumenere på gata hjemme er noe helt annet enn dette...
 3. Nye og moderne nybygg står vegg i vegg med rønner så falleferdige at jeg var redd for å oppholde meg i nærheten av dem
 4. Kuer i gatene. Midt i tjukkeste sentrum, gitt!
 5. Matbuffeter så bugnende at jeg bokstavelig talt ble mett av så se på
 6. Reklame for hudkremer som skal gi lysere hud
 7. Tildekkede jenter som hadde vannkrig slik at klærne ble gjennomsiktige. Og gutter som snokfotograferte dem
 8. Restaurantgjester som var rett og slett uhøflige mot kelneren fordi han hadde en lavere samfunnsrang
 9. Verdens bredeste seng, sikkert plass ti lminst fire voksne - så lenge man er kortere enn 1.50. Den er mye bredere enn den er lang
 10. Å være det motsatte av en turisktattraksjon. Vi er her midt i monsoontiden, og er vel de eneste vestlige besøkende i hele byen. Hver gang jeg beveget meg ut av bilen ble jeg omringet av folk ( - menn) som stod og stirret på meg og spurte meg tusen spørsmål jeg ikke forsto. Jeg var minst et hode høyere enn de fleste, ikke kledd i sari og veldig mye lysrer i huden (til tross for at jeg er greit fornøyd med årets brunfarge :D). Jeg er veldig glad for at jeg ikke er blond i tillegg! Hvis jeg noen gang skal reise rundtom igjen, skal jeg sørge for å ha med meg en hvit mann også. Inbiller meg at jeg hadde fått litt mindre oppmerksomhet da...
Er ganske utkjørt nå, men får ikke helt til å sove. Lokal tid er snart midnatt, men laptopen sier at klokka kun er kvart over åtte hjemme, og kroppen er enig. Fikk sneket meg til en massasjetime i hotellts SPA før middag, og duppet litt der, så det blir nok en lang kveld. Og en påfølgende kort natt... Jaja, det er vel lov å ha litt jetlag når man er såpass langt unna hjemme?

fredag 17. august 2012

10 fotominner fra juli

Listen kommer sent denne gangen, men det er fordi august har vært så fin til nå, at det føles som om juli aldri tok slutt, selv om hverdagene med jobb og barnehage er tilbake for fullt - ingen dårlig deal! Men som et ledd i prosjeket med å holde på sommeren passer det å publisere lista nå, og minne meg selv på hva vi gjorde i juli, og som det kan være verd å fortsette med i noen uker til ennå. Her er 10 fotominner fra juli:
Lykken var så uendelig stor den dagen det plutselig ble sol og varmt nok til å kunne lese i skyggen av epletreet - min ultimate sommeraktivitet!

Juli betyr jentebursdag...

... med en skikkelig vintage-gave...

... og guttebursdag med masse søtt. Vi feiret opp og i mente og var høye på sukker i flere uker

Vi dro på ferie til Tønsberg, og tilbragte noen dager ved Ringshaugstranden
- noen av dem med sol, til og med!

Feriens høydepunkt: å hilse på politiet.
Gullgutten fikk sitte i førersetet og sjekke ut alle de tøffe politieffektene

Sommertur i vakkert landskap

Min lille rødnisse har ankommet Verdens Ende. Grånissen var ikke hjemme...

Gullgubben og jeg fikk et døgn med barnevakt, og dro på mikroferie til Oslo

Nytt av året er interessen for cocktails og long-drinks. Når man ikke drikker alkohol kan man prøve en ny variant hver dag, til og med!

onsdag 15. august 2012

10 x dagens

Dagens:

# antrekk: se over
# start: lang natt med god søvn, rolig morgen og god frokost
# jobb: prøve å få mest mulig unna før jobbreise til neste uke
# tristeste: å ta farvel med en super kollega som skal begynne i ny jobb
# gullgubbe: seiler
# bok: God bless you, Mr. Rosewater av Kurt Vonnegut
# følelse: sommer! Ettermiddagen skal tilbringes ute, kjenner jeg
# glede: å lete etter et passende hotell til kjærestehelg
# parfyme: Monyette Paris
# lunsj: - i anledning nevnte kollegas siste dag:


tirsdag 14. august 2012

Reiseforberedelser - 10 bilder fra Mumbai og omegnHeldige meg som har verdens beste jobb! Har nettopp vært i møte med han jeg skal reise sammen med, og han var veldig opptatt av at jeg skulle få en fin reise. Han prøvde seg på noen shoppingtips (stakar, hehe) og har ordet med egen sjåfør/guide/livvakt (!) slik at jeg kan få kommet meg rundt og sett Mumbai på en trygg måte. Ten thumbs up!

10 planer for denne uken

Jeg hadde engentlig tenkt å skrive ferdig denne listen allerede søndag kveld, men da var været så fint at vi satte oss på terrassen med en bok i stedet. Og i går var jeg så opptatt med å gjøre andre fine ting at jeg glemte det helt bort... Uansett, det er mye uke igjen ennå - her er 10 ting jeg har tenkt å finne på de neste seks dagene:

# legge ny lydbok inn i iTunes: Gjenferd av Jo Nesbø
# begynne på Oppdageren av Jan Kjærstad
# løpe til jobben
# pakke inn noen gaver
# spise farvel-lunsj til ære for en favorittkollega som skal slutte
# ta fri allerede på onsdag ettermiddag
# avtale ny venninnekveld
# ta med barna til Tusenfryd
# forhåpentligvis hente pakker på posten
# pakke og reise til Inda!

mandag 13. august 2012

10 fine ting jeg har gjort i dag

Stemningsbilde

I dag har jeg: 
 1. satt ny personlig rekord i sykle til jobben-prosjektet
 2. drukket grønn te med guava
 3. kjøpt nytt treningstøy
 4. truffet en tidligere studiekamerat over kaffe
 5. spist lunsj sammen med en favorittkollega
 6. vært flink på jobben, selv om det ikke føles som om jeg fikk gjort så mye
 7. hentet bøker på biblioteket
 8. prøvd parfymer - skjønt det ble litt mye, så nå stinker jeg tax-free her *usj*
 9. bestilt ny frisørtime. I november. Greit å være tidlig ute, liksom...
 10. oppdatert meg på blogger jeg liker mens tevannet koker
Ha en fortsatt fin kveld alle sammen!

lørdag 11. august 2012

10 bilder fra min fredag

I går kjørte Sulvis og jeg et foto i timen, og selv om jeg var litt tidligere ute enn henne med å komme igang, så tok det meg et halvt døgn å få bildene inn i blogg. Dessuten fikk jeg ikke tatt like mange bilder heller. Tafatt! Uansett, her er 10 bilder fra fredag 10. august (og antall bilder passer jo helt perfekt!):


kl 07:38 - levering i barnehagen. Gulljenta inisiterer på å vise at kjolen hennesk kan brukes til å danse ballett med

kl 08:41 - frokost på pulten på jobb

kl 09:31 - hvilken skal jeg velge nå da?

kl 11:37 - et lite hopp i tiden der, og plutselig var lunsjen over

kl 14:29 - nok et lengre jobbeperiode og jeg trenger litt energipåfyll

kl. 15:35 - jeg har fått postkort!

kl 16:39 - pannekaker til midag

kl 17:32 - jeg leser bok på terrassen og skuer over mitt kongerike. Mann og barn er på lekeplassen

kl 18:40 - Barne-TV er ferdig, og vi spiller frisbeegolf på plenen

kl 21:30 - sitter ute med pledd på, og kjæresten min disker opp med italiensk pizza på verdens mest intime restaurant. Bach arier strømmer ut av iPhonen *bliss!*

torsdag 9. august 2012

10 ting som er sensommerslig

I går føltes det som om høsten var her alt, men i dag var sommerfølelsen på plass igjen. Her er 10 ting som hører sensommeren til:
 1. røde rognebær og gule kornåkrer. Dette er ikke høst!
 2. mørkt, men varmt på soverommet om kvelden
 3. Jan Kjærstad romaner
 4. aggressive vepser. Ouch!
 5. økt behov for å kjøpe nye penner, skrivebøker og annen skolestartrekvisita. Tenk, til neste år har vi skolegutt!
 6. vaffelsteking på terrassen. Til tross for nevnte veps
 7. norske plommer
 8. planlegging av høstgarderoben. og for min del: strikking av raggsokker!
 9. besøke mamma og pappa på Vestlandet. Og i år blir det å hilse på vår nyfødte nevø også!
 10. solsikker og gladioler i gulvvaser

onsdag 8. august 2012

10 x dagens

# Grunn til å juble: Gullgubben er hjemme igjen!
# Jobbdag: ganske så effektiv
# Tekopp: Harrods No 32 Assam. Gave fra den London-reisende
# Følelse: høst... Da jeg sto opp i dag var lufta kald og skarp
# Lunsj: sesamkylling og ovnsbakte grønnsaker
# Leppestift: Clinique chubby stick i fargen Super Strawberry
# Utfordring: å stå i mot søtsug
# Planer for ettermiddagen: en tur på biblioteket
# Frukt: eh - bær: norske moreller
# Antrekk:

mandag 6. august 2012

10 bilder fra en sommersøndag

Summer time, and living is easy...

Det var så utrolig deilig at denne helgen var så sommerslig - det trengte jeg! Er alene med barna og begynner å kjenne at jeg ikke er vant med å bare være en til å slokke alle branner, blåse på alle armer og bein, til å hjelpe på do og til å skjenke melk. Jeg gleder meg sånn til mannen min kommer hjem!

Men vi har da kost oss denne helgen! Her er 10 bilder fra søndagen

Fransk frokost - check

Teselskap til lunsj

Te i den formen jeg foretrekker den

Et eller annet sted skal det være en bie. Where's Waldo now?

Tid til å bare se på skyene som seiler forbi

Og til å ta en andre runde med teselskap

Besøk hos naboen som har både trampoline, kanelboller og verdens beste kaffe!

Bobler på terrassen

Og lettvindt middag. Rester etter barneselskap tidligere i sommer

Og når barna er i seng: te og fruktsalat på sølvfat. Og Agnar Mykle.
Roper på Da Capo til kvelden...